Bursa de Valori Bucureşti (BVB), instituţie fundamentală a pieţei de capital, celebrează 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori mobiliare în România, conform unui comunicat remis redacţiei. La 1 decembrie 1882, bursa de valori mobiliare şi bursa de mărfuri şi-au început activitatea în România, în baza Înaltului Decret Regal emis de Regele Carol I. Evoluţia pieţei de capital româneşti a reflectat îndeaproape evoluţia economiei locale, cunoscând atât perioade de dezvoltare accelerată, cât şi crize economice specifice diferitelor etape. După instaurarea regimului comunist, Bursa a fost închisă în 1948. Bursa de valori a fost reînfiinţata în 1995, iar prima şedinţa bursieră a avut loc pe 20 noiembrie 1995, când erau listate doar şase companii. La finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii. În 2022, la finalul primelor zece luni, la BVB sunt listate 376 de companii, 83 pe Piaţă Reglementată şi 293 pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare (SMT). Potrivit sursei citate, în acest an, până la dată de 1 noiembrie, au avut loc 210 şedinţe de tranzacţionare, în care au fost realizate peste 1,43 milioane de tranzacţii cu toate tipurile de instrumente financiare. Valoarea totală de tranzacţionare realizată pe Piaţă Reglementată şi pe SMT în primele 10 luni din 2022 cu toate tipurile de instrumente financiare a fost de aproape 19 miliarde lei, echivalentul a 3,8 miliarde euro. Începând cu 2020, evoluţia pieţei de capital din România a fost recunoscută pe plan internaţional de furnizorul global de indici FTSE Russell şi astfel România a fost promovată la statutul de Piaţă Emergenţa. În prezent, 13 companii româneşti sunt incluse în indicii pieţelor emergente, iar printre aceste companii se numără şi emitentul BVB, companie listată în 2010 pe propria piaţă.
Piaţa de capital a devenit tot mai reprezentativă pentru economia României. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, valoarea Produsului Intern Brut (PIB) al României a fost de 1.182 miliarde lei în 2021. Datele BVB arată pentru acelaşi an o valoare de piaţă a companiilor româneşti de peste 160 miliarde lei: 141 miliarde lei pentru companiile de pe Piaţă Reglementată şi aproape 20 miliarde lei pentru companiile de pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare. Astfel, capitalizarea companiilor româneşti listate la Bursa de Valori Bucureşti a reprezentat 13,6% din PIB-ul României.
Bursa de Valori Bucureşti a demonstrat de-a lungul timpului că şi-a îndeplinit cu succes rolul fundamental de finanţare a economiei româneşti şi celebrează pe 15 decembrie în acest an, într-un cadru aniversar, 140 de ani de la înfiinţarea bursei în România la dată de 1 decembrie 1882. Evenimentul aniversar este desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Radu Hanga, a declarat: "În aceşti 140 de ani am depăşit multe provocări pentru a deveni ceea ce suntem astăzi: o instituţie fundamentală a pieţei de capital, aşezată pe baze moderne, care se consolidează că o platforma eficientă de finanţare care conectează capitalul cu ideile. Continuăm astfel misiunea fundamentală a bursei de valori mobiliare, aceea de a asigura accesul companiilor româneşti la finanţare, de a face legătură între acestea şi comunitatea de investitori, iar succesul nostru este esenţial în dezvoltarea economiei româneşti. Pentru viitorul apropiat, prioritatea noastră o reprezintă implementarea, în parteneriat cu Guvernul României şi cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, a Strategiei pentru Dezvoltarea Pieţei de Capital, pentru că doar o bursă puternică poate susţine o economie puternică."
Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti, Adrian Tănase, a declarat: "Acest moment prin care celebrăm 140 de ani de la deschiderea primei burse de valori mobiliare în România este o recunoaştere a importanţei pe care bursa a căpătat-o în economia naţională. Privim cu respect către trecut, cu încredere în proiectele pe care le derulăm în prezent şi cu optimism în viitor. Dezvoltăm o bursă modernă şi digitalizată, suntem mereu în căutarea celor mai bune soluţii tehnologice prin care să facilităm accesul la piaţa de capital, iar colaborarea excelenţă pe care BVB o are cu participanţii la piaţă şi comunitatea investiţională este un element important pentru creşterea accesului companiilor locale la oportunităţile de finanţare oferite de piaţa de capital. Dialogul excelent pe care îl avem cu autorităţile statului, Preşedinţie, Guvern, Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Naţională a României este, de asemenea, esenţial pentru succesul prezent şi viitor al pieţei de capital româneşti."
Pentru a celebra 140 de ani de la înfiinţarea primei burse de valori mobiliare în România, Bursa de Valori Bucureşti va organiza pe 15 decembrie un eveniment oficial dedicat acestei aniversări. Evenimentul se va desfăşura la Palatul Parlamentului, începând cu ora 10:00. În prima parte a evenimentului aniversar, vor adresa cuvinte de deschidere reprezentanţi ai statului român, Administraţiei Prezidenţiale, Guvernului României, Parlamentului României, ai instituţiilor cheie de pe piaţă locală de capital şi ai organizaţiilor internaţionale, se menţionează în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 19:53)
La multi ani BVB!
2. Soho
(mesaj trimis de anonim în data de 10.11.2022, 20:55)
Care 376 companii?? Nici 300 ,nici 100 ! Se tranzactioneaza zilnic vreo 60-70 uitati-vă în ce zi vreți ! Dacă scoatem Sifurile și companiile controlate mai rămân maxim 50 ! Și mai sunt vreo 20 în care majoritarii fac ce vor! Inclusiv acțiunea BVB! Ce sărbătorește BVB " cușca poleita " de Drăgoi!
Deci ,sunt vreo 30 de acțiuni mari și late pe care se îngrămădesc 50-100.000 acționari, fonduri de pensii, străini etc
Cât de curând,oblonul!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 00:54)
hanga performantu "În aceşti 140 de ani am depăşit multe provocări pentru a deveni ceea ce suntem astăzi"...din provocare in provocare pe la sif moldova, pe la oltenia a devenit ceea ce este azi. bursa e pe perfuzii, iar politrucii hanga si tanase se lauda singuri. bun asa
3.1. pai el era (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 09:11)
la conducere si in 1880
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.11.2022, 11:52)
Hanga si Tanase=gemenii golului.Au golit BVB de orice continut.Miliarde de investitori noi cu care se lauda si tranzactii nu se mai fac deloc.Poate i-au adus sa rada de ei de pe margine.