BVB Gabriel Rotaru, Intercapital Invest: "Evoluţia acţiunilor, mult influenţată de corecţiile pieţelor externe"

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 septembrie 2016

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 49,5 milioane de lei (11,1 milioane euro), mai mare decât vineri (6,6 milioane euro).

Domnul Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, a punctat: "Săptămâna la BVB a început în scădere, evoluţia acţiunilor fiind mult influenţată de corecţiile pieţelor externe. Indicele BET a pierdut 1,65%, însă trebuie menţionat că deja de două şedinţe acesta se află în scădere, aceeaşi situaţie observându-se şi la indicii externi. Dacă nu am pune la socoteală rulajul excepţional realizat la Fondul Proprietatea pe piaţa principală, de 24 de milioane de lei, valoarea totală a tranzacţiilor de astăzi ar fi fost destul de scăzută. Investitorii nu au fost antrenaţi prea mult în schimburi de acţiuni comparativ cu scăderile preţurilor de piaţă. În plus, rulajul general a mai fost ajutat de câteva tranzacţii speciale cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), Banca Transilvania (TLV) şi Albalact (ALBZ)."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 24,1 milioane de lei. Cotaţia FP a scăzut cu 1,02%, preţul de închidere fiind de 0,78 lei/unitate.

Titlurile "Banca Transilvania" (TLV) au coborât la 2,315 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,52 milioane de lei, în scădere cu 1,91%.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD) de 2,5 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 11,2 lei/unitate, în depreciere cu 2,61%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 1,45 milioane de lei. Cotaţia SNG s-a depreciat cu 1,24%, ultimul preţ fiind de 23,9 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, patru tranzacţii.

Două dintre acestea, în valoare de 3,9 milioane de lei, au fost realizate cu titluri FP.

Tot ieri, a mai fost încheiată o tranzacţie "deal" cu titluri TLV, în valoare de 2,3 milioane de lei.

De asemenea, a mai fost înregistrată o tranzacţie "deal" cu titluri "Albalact" (ALBZ), în valoare de 1,24 milioane de lei, la preţul unitar de 0,52 lei, în stagnare.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 1,63%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,97%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a coborât cu 1,58%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 1,34%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb