BVB / GABRIEL ROTARU, INTERCAPITAL INVEST: "Valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut cu 30%, faţă de joi"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 9 mai 2016

"Valoarea totală a tranzacţiilor a scăzut cu 30%, faţă de joi"

Titlurile "Banca Transilvania" au condus, din nou, în topul lichidităţii

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de vineri în depreciere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare mai mic decât joi, de 34,66 milioane de lei (7,7 milioane de euro).

Gabriel Rotaru, trader în cadrul Intercapital Invest, ne-a declarat: "Numai două zile a ţinut reboundul pentru indicele BET, pentru ca astăzi (vineri, n.r.) să reintre din nou pe minus, tras în jos în special, de corecţia cu -2,31% a acţiunilor Fondul Proprietatea. Rulajul FP a urcat până la valoarea de 2,3 milioane de lei, însă nici măcar la jumătate din totalul schimburilor cu acţiuni Banca Transilvania, emitentul ocupând în continuare primul loc în topul lichidităţii. Faţă de şedinţa anterioară, valoarea totală a tranzacţiilor pe piaţa principală a scăzut cu 30%. Totodată, s-a subţiat şi valoarea «deal»-urilor, care au însumat numai 10,6 milioane lei, cele mai căutate fiind acţiunile BRD, cu o pondere de 60% din totalul tranzacţiilor speciale".

Aşadar, pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 7,17 milioane de lei. Cotaţia TLV a stagnat, preţul de închidere fiind de 2,72 lei/unitate.

Titlurile "Transgaz" (TGN) s-au depreciat cu 0,37%, la 268 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,6 milioane de lei.

Tot vineri, au fost schimbate acţiuni "Romgaz" (SNG) de 3,13 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 23,45 lei/unitate, în stagnare.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Electrica" (EL), cu un rulaj de 2,5 milioane de lei. Cotaţia EL a coborât cu 0,33%, ultimul preţ fiind de 12,2 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, în total, patru tranzacţii.

Cea mai importantă dintre aces-tea, de 6,61 milioane lei, a fost realizată cu titluri "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD), la preţul de 9,65 lei/unitate, în apreciere cu 0,52%. Pachetul de 685.000 de acţiuni tranzacţionat vineri reprezintă 0,1% din societate.

De asemenea, a fost înregistrat un transfer cu titluri TLV, de 2,05 mi-lioane de lei, în urcare cu 0,37% faţă de referinţă, la preţul unitar 2,73 lei.

A mai fost încheiată o tranzacţie "deal", de 1,57 milioane de lei, cu acţiuni SNG.

Nu în ultimul rând, au fost schimbate titluri "Transelectrica" (TEL), în valoare de 0,4 milioane lei, la preţul unitar de 29,1 lei, cotaţia TEL depreciindu-se cu 1,36%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,49%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a coborât cu 0,51%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,88%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 0,42%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de inves-tiţii, a coborât cu 0,66%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb