BVB Indicii bursieri, în creştere, pe un rulaj de 9,68 milioane de euro

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 20 august 2015

Indicii bursieri, în creştere, pe un rulaj de 9,68 milioane de euro

Şapte dintre cei nouă indici de la Bursa de Valori Bucureşti au încheiat şedinţa de ieri în urcare, pe fondul unei lichidităţi crescute faţă de zilele precedente, de 48,9 milioane de lei (9,68 milioane de euro).

Evoluţia de ieri a pieţei "face notă discordantă cu ceea ce s-a întâmplat în timpul zilei pe bursele externe, când principalii indici bursieri au început să înregistreze deprecieri destul de consistente", ne-a declarat Marcel Murgoci, director operaţiuni la Estinvest Focşani.

În opinia acestuia, efectul scăderii principalilor indici bursieri internaţionali îşi va face simţită prezenţa şi pe piaţa autohtonă, astăzi,. doar dacă trend-ul extern se menţine.

Topul lichidităţii a fost condus, ieri, de acţiunile "Electroargeş" (ELGS), simbol pe care a fost realizat un "deal" în sumă de 7,02 milioane de lei. Cotaţia ELGS a scăzut cu 13,33%, la 0,52 lei/unitate.

Pachetul transferat ieri reprezintă 16,69% din companie.

Tot ieri, au fost realizate trei "deal"-uri cu acţiuni "Romgaz" (SNG), în valoare de 4,58 milioane de lei, la un preţ de 32,8 lei/unitate, în urcare cu 0,46% faţă de referinţă.

Tranzacţii negociate în afara pieţei au mai fost realizate şi cu acţiuni Electrica SA (EL), în valoare de 1,94 milioane lei, şi cu acţiuni BRD, de 0,37 milioane lei.

Pe piaţa regular, cele mai mari tranzacţii au fost realizate cu acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV), care au totalizat 4,57 milioane lei. Cotaţia TLV a crescut cu 2,77%, la 2,372 lei/unitate.

Tot ieri, au fost schimbate titluri Fondul Proprietatea (FP) de 3,98 milioane lei, preţul de închidere fiind de 0,78 lei/unitate, în coborâre cu 1,27%.

Totodată, acţiunile SNP Petrom au scăzut cu 0,79%, la 0,3760 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,92 milioane de lei.

Ieri dimineaţă, "Petrom" a convocat acţionarii la Adunarea generală să decidă listarea secundară la Bursa din Londra, prin intermediul GDR-urilor, în timp ce Fondul Proprietatea a anunţat că intenţionează să îşi reducă participaţia la SNP sub 15%.

Indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 0,27%, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 0,22%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,57%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,27%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat şi el cu 0,04%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb