BVB Indicii bursieri - la noi maxime istorice

Raluca Ungureanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 19 iulie 2004

Toţi cei trei indici bursieri au înregistrat, în cadrul sesiunii bursiere de vineri, noi maxime istorice, pe fondul aprecierii cursurilor la aproape jumătate din simbolurile transferate. BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni de la prima categorie a bursei, a ajuns vineri la 3.293,3 puncte, în creştere cu 51,63% de la începutul anului. Brokerii precizează că aprecierea înregistrată vineri de indicele BET a fost determinată, în mare măsură, de creşterea cursului acţiunilor SNP. Indicele BET-C a ajuns vineri la 2.171,03 puncte, nivelul său înregistrînd de la începutul anului o creştere de 56,15%. Ca urmare a aprecierii cursurilor acţiunilor SIF, indicele BET-FI care urmăreşte evoluţia acestora, s-a apreciat vineri cu 2,57%, ajungînd la 15.789,74 puncte. Nivelul indicelui a crescut cu 97,05% de la începutul anului. Pe parcursul sesiunii bursiere a fost perfectată o tranzacţie specială cu 500.000 de acţiuni emise de "Electroaparataj" Bucureşti, valoarea acesteia ridicîndu-se la 2 miliarde de lei (valoarea minimă pe care trebuie să o aibă o tranzacţie specială). Transferul a fost perfectat la cursul de 4.000 lei/titlu, cu mult peste preţul la care au fost efectuate vineri tranzacţiile cu acţiuni ELJ.

SNP "Petrom" Bucureşti

Pe parcursul sesiunii bursiere de vineri, preţul acţiunilor SNP s-a înscris pe un trend ascendent, pe fondul unui volum mare de tranzacţionare. Au fost transferate peste 4,7 milioane de titluri în valoare totală de 12 miliarde de lei. Spre sfîrşitul şedinţei a fost transferat un pachet numărînd 276.000 de acţiuni, acesta fiind cel mai mare pachet de titluri SNP transferat vineri. Tranzacţia a fost perfectată la cursul de 2.530 lei/acţiune. Dintre pachetele transferate vineri, doar opt au avut peste 100.000 de acţiuni.

"Banca Transilvania" Cluj Napoca

Titlurile TLV au înregistrat vineri o valoare ridicată de tranzacţionare (14,1 miliarde de lei), la un număr de aproape 2 milioane de acţiuni transferate. Numărul tranzacţiilor efectuate vineri cu titluri TLV s-a ridicat la 95, dintre care trei au fost realizate la preţul de 7.150 lei/titlu, iar celelalte la cursul de 7.100 lei/acţiune. Pe parcursul sesiunii bursiere au fost transferate patru pachete avînd mai mult de 100.000 de acţiuni, cel mai mare dintre acestea numărînd 471.000 de titluri.

SIF "Muntenia"

Cursul acţiunilor SIF4 s-a înscris pe un trend ascendent, pe fondul unui volum ridicat de tranzacţionare. Brokerii precizează că, pe parcursul sesiunii bursiere de vineri, numărul ordinelor de vînzare pentru titluri SIF a fost redus, fapt ce a condus la aprecierea preţurilor acestora. Numărul acţiunilor SIF4 transferate vineri a fost de peste 1 milion, iar valoarea tranzacţiilor perfectate cu acestea s-a ridicat la 6,2 miliarde de lei. Ultimul transfer a fost perfectat la cursul de 6.050 lei/titlu, cu 5,2% mai mare decît preţul de închidere de joi.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

Pe parcursul şedinţei de tranzacţionare de vineri, cursul acţiunilor RRC a avut o evoluţie volatilă, pe fondul unei lichidităţi ridicate. Au fost transferate peste 2,8 milioane de titluri, valoarea tranzacţiilor realizate cu acestea ridicîndu-se la 1,7 miliarde de lei. Cel mai mare pachet transferat a numărat 360.000 de acţiuni. Tranzacţia a fost efectuată la jumătatea şedinţei bursiere la cursul de 625 lei/acţiune. Restul pachetelor transferate vineri au avut cel mult 200.000 de titluri.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb