BVB Marcel Murgoci, "Estinvest Focşani": "Piaţa locală, influenţată în primul rând de evoluţiile pieţelor externe"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 martie 2017

Marcel Murgoci, "Estinvest Focşani": "Piaţa locală, influenţată în primul rând de evoluţiile pieţelor externe"

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": Indicele DJIA a depăşit valoarea de 21.000 de puncte pentru prima dată în istorie

Indicii BVB s-au apreciat, pe un rulaj 7,53 milioane euro

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de miercuri în creştere, în contextul în care a fost înregistrat un volum de tranzacţionare de 34,05 milioane de lei (7,53 milioane euro), inferior celui înregistrat în şedinţa anterioară, de 37,6 milioane de lei.

Aprecierea indicilor autohtoni a fost influenţată, în primul rând, de evoluţiile pieţelor externe, care au înregistrat creşteri destul de consistente în timpul şedinţelor de ieri, ne-a declarat domnul Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest Focşani".

La rândul său, Ovidiu Dumitrescu, deputy general manager în cadrul "Tradeville", ne-a transmis: "Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua (de miercuri, n.r.) în creştere, pe fondul unei evoluţii puternic pozitive pe bursele occidentale (indicele DJIA depăşind valoarea de 21.000 de puncte pentru prima dată în istorie). Indicele BET a câştigat 0,85% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între +0,46% (BET-FI) şi +1,36% (ROTX).(...) Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Oil Terminal S.A. (OIL) cu +14,80%, pe fondul celui mai mare volum tranzacţionat în ultimele şase luni (cel mai probabil datorită anunţului FP în privinţa reducerii participaţiei), în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor titlurile OMV Petrom S.A. (SNP) a avut cea mai bună evoluţie (+2.68%), în condiţiile în care pe acest simbol s-a tranzacţionat un volum de acţiuni apropiat de media ultimului semestru. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o acţiunile Transilvania Construcţii S.A. (COTR), cu -3,64%, volumul tranzacţionat fiind de doar o acţiune. Din cadrul indicelui BET, cea mai slabă evoluţie a zilei au marcat-o titlurile Electrica S.A. (EL, -0,70%), valorile pe piaţa «regular» fiind uşor peste media ultimelor şase luni pentru acest simbol".

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 7,83 milioane de lei. Preţul de închidere al titlurilor TLV a fost de 2,75 lei/unitate, în apreciere cu 1,85% faţă de închiderea de marţi.

Acţiunile "Transgaz" (TGN) au scăzut cu 0,28%, la 361 lei/unitate, în urma unui rulaj de 3,78 milioane de lei.

Tot miercuri, au fost schimbate titluri "Fondul Proprietatea" (FP) de 3,03 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 0,913 lei/unitate, în creştere cu 0,33% faţă de şedinţa precedentă.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Oil Terminal" (OIL), cu un rulaj de 2,58 milioane de lei. Titlurile OIL au închis la preţul de 0,1745 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost înregistrată o tranzacţie cu titluri "Romgaz" (SNG) de 1,41 milioane lei, încheiată la preţul unitar de 28,3 lei.

Indicele BET-Plus, al celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,85%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a sporit cu 0,78%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a apreciat cu 0,77%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Oil Terminal" (OIL): +14,80%

2. "Comelf" (CMF): +4,41%

3. "Prebet" (PREB): +3,72%

4. "Erste Group Bank" (EBS): +3,60%

5. "Electroargeş" (ELGS): +2,91%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Transilvania Construcţii" (COTR): -3,64%

2. "Bermas" (BRM): -2,31%

3. "Teraplast" (TRP): -1,51%

4. "Conted" (CNTE): -1,49%

5. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -1,14%

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. V-am scris ieri ca ar fi placut sa fiti primul ziar care scrie motivul volumului crescut pe OIL din ultimele zile. Nu a-ti fost nici primul si nici macar n-ati publicat iesirea partiala (probabil totala ) a FP publicata ieri de BVB. Este un eveniment istoric as putea spune pt aceasta companie si foarte dezagreabil pt micii investitori si Romania. Unul dintre cei doi mari actionari minoritari paraseste compania dupa lupte interminabile in tribunale in incercarea de a determina conducerea sa opreasca furturile la toate nivelurile petrecute in cadrul companiei dar si in afara ei. Probabil ca OIL este recordmena BVB a proceselor intentate de catre actionarii minoritari catre actionarul majoritar. Trista Romania. Un ziar de bursa face mai mult politica decat sa se ocupe de "Bursa". Pacat. Daca vom iesi din UE sau pusi in liga 2-a sa nu intrebati guvernele de ce

    1. Daca e o asa veste proasta,iesirea FP din actionariatul OIL,cei care au lasat OIL fara ask ieri sunt cu totii tampiti?

      da, sunt fraieri

      1. iesirea FP transforma in fara obiect dosarul privind majorarea de capital a OIL, adica nationalizarea unde fiecare actionar isi va vedea scazuta valoarea actiunilor de 4,5 ori 

      2. priveste istoricul si vezi ce s-a intamplat acum 5 ani dupa iesirea FP din actionariat, de la 0.3 lei act au ajuns si la 0.08 lei

      3. FP s-a luptat anul trecut sa fie marite dividendele de la 20% la aprox 40% din profit. Anul asta s-ar putea sa nu mai fie asa pomana chiar daca au spus ca vor da 90%

      4. fara FP hotiile vor reancepe, la anul vei avea profitul scris in rosu. 

      Tu ramai cu frica drobului de sare ca poate sa cada iar altii cu randament de + 80% in 2 luni/OIL

      ti-ai pierdut ideile.

      mai inainte i-ai "laudat" pe cei care au lasat OIL fara ask adica cei care au cumparat in 0.1745 iar acum vorbesti de cei cu randament de 80% in 2 luni.

      decide-te pe cine vrei sa proslavesti. oricum, daca esti printre cei care au mancat ask-ul ieri grabestete si vinde, ramai fara profit. e 0.1795 iti mai ramane d-un covrig 

      Nu are nici o treaba vanzarea de actiuni OIL de catre FP cu cresterea pretului actiunii. Cresterea e datorita unei analize a Intercapital publicata in ZF. Au aflat si altii (care nu si-au facut calculele pana acum) cum stam cu dividendele.

      Ceea ce spune Intercapital este inselator asa cum inselator este si memorandumul care poate fi schimbat pana in aprilie. De ce inselator? OIL a fost tot timpul o hoata in privinta actionarilor minoritari pt ca daca nu se mai fura via Petrom acum se fura via OIL. Deci au creat o portita de iesire din actionariat pt FP care ii deranja f mult. Au ridicat profitul si astfel FP iasa la un pret convenabil. De ce ar iesi FP tocmai acum cand ar putea exista un dividend frumos? ...pentru ca stie ca nu va exista sau daca exista dividend, actiunile se vor prabusi odata cu pierderea (sau anularea ) procesului FP contra majorare capital sau cu pierderile ce vor fi afisate ulterior. Cumperi actiuni la 0.2 lei, iei un dividend de 10% dupa care actiunile scad cu 50%

      De ce ar iesi FP tocmai acum de la oil cand arata mai roz? Dar cand si de pe ce societate a iesit FP (in afara de SNG) iar pretul nu a crescut vertiginos? La SNP cum a fost? La cat au vandut si cat e acum?

      Ca la OIL managmentul este dubios sunt de acord cu tine. Ca se poate prabusi pretul tot de acord. Mai ales daca instanta decide sa aprobe majorarea de capital social. Dar societatea in mod normal are un viitor. Daca e administrata corect. 

      cazul SNP si al celorlalte este exact opus fata de cazul OIL adica FP a trebuit sa vanda in discount, chiar doborand pretul. La OIL pretul a fost crescut pt ca FP sa iasa ca si acum 5 ani, lui FP i s-a "cumparat" tacerea prin cumpararea la aprox 0.3 lei a peste 3% din portofoliu. Dupa aceea tranzactie pretul s-a prabusit timp de 5 ani (tu zici ca ar fi trebuit sa creasca.) Cine a fost cumparatorul? Probabil acelasi Dumitrescu. Acum motivul e clar pt ce iasa FP din actionariat, ca sa nu castige procesul de majorare capital. Este o intelegere. Va fi trist pt cei ce isi fac iluzii acum cumparand la 0.2.

      sa ai dreptate. Eu sunt unul din cei care au vandut in ultimele zile. Maine lichidez ultima farama de oil :)

      Eu am mizat pe dividend, De asta am luat, fara nici o legatura cu fp. La peste 100% profit nu mai vad de ce as sta pe nisipuri miscatoare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb