BVB Ovidiu Dumitrescu (Tradeville): "Indicii au crescut foarte puţin, pe fondul unui mediu volatil în pieţele europene şi americane"

ANDREI STAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 14 ianuarie 2016

Ovidiu Dumitrescu (Tradeville): "Indicii au crescut foarte puţin, pe fondul unui mediu volatil în pieţele europene şi americane"

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de ieri în urcare, în contextul în care a fost înregistrată o lichiditate mai mică decât în ziua anterioară, de 23,28 milioane de lei (5,14 milioane de euro).

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, ne-a declarat: "Majoritatea indicilor Bursei de Valori Bucureşti au încheiat ziua (de ieri, n.r.) foarte puţin în teritoriu pozitiv, pe fondul unui mediu volatil în pieţele europene şi din prima parte a sesiunii nord-americane. Excepţie a făcut indicele companiilor energetice care a scăzut din nou, fiind afectat de preţul redus al ţiţeiului care ieri a atins valori de sub 30 dolari/baril la New York. Indicele BET a câştigat 0,06% faţă de şedinţa anterioară, în timp ce restul indicilor au variat între -0,40% (BET-NG) şi +0,29% (BET-BK). Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni de pe piaţa reglementată a fost de 4,77 milioane euro, semnificativ sub media de 6,29 milioane euro înregistrată de la începutul anului".

În ceea ce priveşte evoluţia titlurilor, domnul Dumitrescu a precizat: "Cel mai mare avans pe segmentul principal l-au înregistrat acţiunile Prodplast S.A. (PPL) cu +14,63% pe fondul unor volume extrem de reduse, în timp ce din cadrul indicelui BET preţul titlurilor BVB au avut cea mai bună evoluţie (0%), în condiţiile în care volumele tranzacţionate au fost peste media ultimelor 6 luni. Cea mai mare scădere pe piaţa reglementată au înregistrat-o astăzi acţiunile Electroputere S.A. (EPT) cu -4,92% pe fondul unui volum sub media ultimei jumătăţi de an. Din cadrul indicelui BET, cea mai mare scădere a zilei au marcat-o titlurile Romgaz S.A. (SNG, -1,38%), volumele fiind uşor peste media ultimelor 6 luni."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de aproape 5 milioane de lei. Cotaţia FP a crescut cu 0,13%, la 0,755 lei/unitate.

Titlurile "Electrica" (EL) au urcat cu 0,17%, la 11,98 lei/unitate, în urma unui rulaj de 4,55 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate acţiuni "Banca Transilvania" (TLV) de 4,45 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 2,285 lei/unitate, în apreciere cu 1,56%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit titlurilor "Romgaz" (SNG), cu un rulaj de 2,76 milioane de lei. Cotaţia SNG s-a depreciat, ultimul preţ fiind de 25 lei/unitate.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o tranzacţie de 1,13 milioane lei cu titluri "Banca Transilvania" (TLV), la un preţ de 2,265 lei/acţiune, în urcare cu 0,67% faţă de referinţă.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,12%.

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, s-a apreciat cu 0,02%, iar indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,05%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb