BVB Rulaj de 7,4 milioane de euro, în şedinţa de joi

GEORGE FORCOŞ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 15 decembrie 2017

Rulaj de 7,4 milioane de euro, în şedinţa de joi

Lichiditatea înregistrată pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost de 34,1 milioane lei sub media zilnică anuală de 48 milioane lei şi în scădere faţă de rulajul de miercuri (64,3 milioane lei), în contextul în care toţi indicii bursieri au consemnat aprecieri.

În raportul zilnic al societăţii de brokeraj Prime Transaction se notează: "Indicii au înregistrat creşteri pe linie astăzi (ieri, n.r.), după trei şedinţe consecutive de scădere. Cea mai bună evoluţie a fost cea a indicelui sectorului energetic, BET-NG, +0,93%, determinată în principal de acţiunile «Transgaz» (TGN), +4,05%. Şedinţa de tranzacţionare a fost una cu variaţii extreme pentru mai mulţi emitenţi mari, ieşind în evidenţă creşterile de la «Digi Communications» (DIGI), +4,55% şi «Sphera Franchise Group» (SFG), +5,61% şi scăderea de la «Med Life» (M), -6,06%. Cea mai bună performanţă a zilei a venit însă de la acţiunile «Zentiva» (SCD), +14,8% după ce acţionarul majoritar a anunţat intenţia de a demara o ofertă publică de cumpărare, vehiculând un preţ posibil de 3,5 lei pe acţiune. Valoarea tranzacţiilor a totalizat 7,4 milioane de euro, dintre care 7,2 milioane pe piaţa de acţiuni."

Pe piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), simbol pe care au fost realizate tranzacţii în valoare de 4,96 milioane de lei. Preţul de închidere al transferurilor cu titluri TLV a fost de 2,1 lei/unitate, în stagnare.

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în stagnare, la preţul de 0,84 lei/titlu, generând un rulaj de 4,2 milioane de lei.

Tot ieri, au fost schimbate titluri "BRD Groupe Societe Generale" (BRD) de 3,98 milioane de lei, preţul de închidere fiind de 12,6 lei/acţiune, în apreciere cu 0,32%.

Locul al patrulea în topul lichidităţii a revenit acţiunilor "Digi Communications" (DIGI), cu un rulaj de 3,1 milioane de lei, cotaţia emitentului terminând şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 4,55% la preţul unitar de 34,5 lei.

Pe piaţa "deal" au fost înregistrate, două tranzacţii.

Cea mai importantă dintre acestea, în valoare de 3,3 milioane de lei, s-a desfăşurat cu titluri FP, la acelaşi preţ ca pe piaţa "regular".

Tot ieri a fost înregistrată o tranzacţie "deal" cu titluri BRD, în valoare de 2,3 milioane lei, la preţul unitar de 12,48 lei, cotaţia emitentului scăzând cu 0,64%.

Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 34 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o apreciere de 0,59%.

Indicele extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 0,58%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat o creştere de 0,46%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Zentiva" (SCD): +14,8%

2. "Amonil" (AMO): +12%

3. "Mecanica Ceahlău" (MECF): +6,49%

4. "Alumil Rom Industry" (ALU): +5,68%

5. "Sphera Franchise Group" (SFG): +5,61%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Electroaparataj" (ELJ): -8,55%

2. "Electroputere" (EPT): -7,05%

3. "MedLife" (M): -6,06%

4. "Socep" (SOCP): -5,86%

5. "Turism Felix" (TUFE): -3,38%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb