BVB Scăderi puternice pentru FP şi Transgaz

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 11 mai 2012

Scăderi puternice pentru FP şi Transgaz

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 2,85%, corecţia fiind amplificată de acţiunile Fondului Proprietatea şi Transgaz, care au coborât cu 7,03% şi, respectiv, cu 11,34%, în ziua din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut.

Acţiunile FP au scăzut cu 0,039 lei, iar dividendul brut este de 0,0385 lei/titlu. Cea mai recentă operaţiune cu acţiunile Fondului a fost realizată la 0,516 lei, preţ cu 7,03% sub ultima cotaţie de miercuri. Aceste titluri au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu transferuri de 17,6 milioane lei.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Influenţa datei ex-dividend asupra acţiunilor Fondului Proprietatea a fost vizibilă şi într-un deal cu 0,3% din titluri. Tranzacţia negociată a fost realizată la 0,512 lei, preţ cu 7,75% sau cu 0,043 bani sub nivelul de miercuri. Deal-ul a fost operat pentru 21 milioane lei.

Titlurile Transgaz au coborât cu 11,34% sau cu 27,7 lei, ajungând la cotaţia de 216,5 lei. Valoarea cu care preţul a scăzut este apropiată de dividendul net pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 29,76 lei/acţiune. Reculul titlurilor Transgaz a venit al şaptelea rulaj din piaţă, de 804.000 de lei.

"Pentru emitenţii care au în aceste zile datele de înregistrare pentru dividend este o perioadă grea. Situaţia politică din unele ţări europene, precum şi avertismentele făcute de unele agenţii de rating au condus la o scădere importantă a indicilor bursieri externi. Aceste evenimente negative s-au manifestat şi în piaţa locală de capital. Ca atare, după datele de înregistrare, cotaţiile emitenţilor au coborât cu mai mult decât valoarea dividendului", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci, citat de Mediafax.

Corecţiile înregistrate de acţiunile Fondului Proprietatea şi Transgaz au influenţat vizibil indicii bursieri.

Astfel, la închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 3,62%, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Proprietatea, era cu 2,17% sub nivelul de miercuri.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 2,49%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat cel mai vizibil recul, de 3,68%, influenţat în principal de acţiunile Transgaz.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 62,4 milioane lei (14,1 milioane euro), sumă cu aproape două treimi peste rulajul de miercuri, de 38,4 milioane lei (8,7 milioane euro). Lichiditatea pieţei a fost asigurată în proporţie de 62% de trans-ferurile cu acţiunile FP, de 38,7 milioane lei (8,7 milioane euro).

"În această perioadă de raportări financiare pentru primul trimestru, scăderile ar putea fi temperate doar de rezultate excelente. Tocmai de aceea investorii trebuie să se orienteze în această perioadă tulbure către societăţi cu date financiare solide. Schimbarea guvenului a condus la o atitudine pasivă a investitorilor, aceştia aşteptând deciziile noului guvern, cu impact asupra pieţei de capital. Cred că aceasta perioadă este una de acumulare temporară, cu aşteptări pentru a culege roadele în toamnă", a mai spus brokerul.

Un deal a fost realizat şi cu 0,65% din acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru aproape 1,6 milioane lei. Titlurile au fost cedate la 32 lei, preţ cu 0,16% peste nivelul de miercuri. Pe piaţa principală, acţiunile BVB au scăzut cu 2,97%, la 31 lei, pe un rulaj de doar 82.000 de lei.

În parte a doua a şedinţei, bursele vest-europene au revenit pe creştere, după două zile consecutive de scădere. Astfel, la închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 0,8%. Revenirea pieţelor mature a fost urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care au crescut cu până la 1,5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb