BVB şi RASDAQ Bursa a crescut cu 0,6%, într-o piaţă apatică

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 septembrie 2012

Bursa a crescut cu 0,6%, într-o piaţă apatică

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,63%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 11,4 milioane lei, sumă din care 59% au reprezentat transferurile cu acţiuni Fondul Proprietatea, SIF Transilvania şi OMV Petrom.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în urcare cu 0,59%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a avansat cu 0,6%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a cres-cut cu 0,55%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat şedinţa cu 0,65% peste nivelul de miercuri, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,04%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 11,4 milioane lei (2,5 milioane euro), valoare de trei ori mai redusă decât rulajul de miercuri, de 34,9 milioane lei (7,7 milioane euro). Lichiditatea de miercuri a fost asigurată în proporţie de 78% de deal-uri cu 0,3% din acţiunile BRD-Groupe Societe Generale 17,4 milioane lei) şi cu titluri OMV Petrom (9,7 milioane lei).

"Lichiditatea foarte restrânsă cu excepţia câtorva dealuri arată lipsa de interes a investitorilor străini faţă de piaţa de capital autohtonă. Probabil până în momentul în care nu vom vedea noi listări, nu cred că situaţia se va schimba radical, mai ales pentru că urmează şi o perioadă delicată în noiembrie-decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare. Vor exista în continuare câteva companii de interes, dar nu văd o mişcare generalizată pe piaţă. În general, inves-titorii străini refuză să se orienteze către piaţa locală în aceste condiţii, şi, probabil, doar prin listări importante îi vom determina să reînceapă activitatea pe piaţa locală", a declarat şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula, citat de Mediafax.

Acţiunile Fondului Proprietatea, SIF Transilvania şi OMV Petrom au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 3,9 milioane lei şi, respectiv, de câte 1,4 milioane lei. Aceste acţiuni au asigurat 59% din rulajul pieţei. Titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 0,67%, la 0,5295 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 1,48%, la 0,549 lei.

Acţiunile OMV Petrom au încheiat în urcare cu 1,4%, la 0,39 lei.

Titlurile Oltchim (OLT) au pierdut câştigul de la deschidere, de 4,6%, şi au încheiat în scădere cu 0,81%. Acţiunile au fost cotate la 0,735 lei, iar operaţiunile au cumulat 114.000 de lei.

Acţiunile au fost oprite de la tranzacţionare în a doua parte a şedinţei de miercuri, după ce compania a anunţat demisia lui Constantin Roibu din funcţiile de director general al Oltchim, poziţie ocupată timp de 21 de ani, şi de membru al Consiliului de Administraţie al combinatului. Demisia a venit în urma propunerii şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, Remus Vulpescu, de înlocuire a managementului de la Oltchim, ca o condiţie a asigurării capitalului de lucru pentru funcţionarea instalaţiilor societăţii şi acordarea salariilor curente către salariaţii societăţii.

Împreună cu Roibu au solicitat eliberarea din funcţii 15 directori şi contabilul-şef, printre care directorul general adjunct producţie şi inves-tiţii, Nicolae Radu Olaru, şi directotul general adjunct financiar, Alin Smeu. Aceştia vor rămâne la dispoziţia companiei.

Angajaţii Oltchim au protestat şi joi, pentru a doua zi consecutiv, solicitând privatizarea urgentă a companiei şi ca drepturile salarile restante pe două luni să le fie achitate cât mai repede.

Titlurile Albalact au continuat să fie cele mai lichide, pe Rasdaq

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 84.000 de lei, valoare cu mult mai redusă decât lichiditatea de miercuri, de 710.000 de lei.

Titlurile Albalact (ALBZ) au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 23.000 de lei, iar cotaţia a avansat cu 2,93%, la 0,1441 lei.

Investitorii au fost mai activi la tranzacţionarea produselor structurate, cu aceste derivate fiind realizate operaţiuni de 4,2 milioane lei (934.000 de euro), peste o treime din rulajul cu acţiuni. Transferurile cu produse structurate sunt oprite la BVB la ora 18:30, la aproape două ore după închiderea pieţei pincipale.

La sfârşitul pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,3%, după ce preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a anunţat că instituţia a convenit un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni, măsura fiind parte a încercărilor instituţiei de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state din zona euro.

"Măsurile luate de BCE astăzi şi cele care ar urma să fie luate de Fed săptămâna viitoare vor fi definitorii în evoluţia pieţelor în această toamnă. Aşteptările pieţelor sunt foarte ridicate şi rămâne de văzut dacă noile măsuri ce vor fi luate şi implementate vor fi suficiente pentru a determina o evoluţie pozitivă în continuare. Indiferent de trendul pe care se vor înscrie pieţele externe, cred că vom fi în continuare corelaţi la acele evoluţii, dar cu o amploare mai redusă datorită factorilor de neîncredere care s-au instaurat în România", a conchis brokerul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb