Bursa de la Bucureşti a crescut cu numai 0,14%, într-o piaţă cu volume reduse de tranzacţionare şi unde lichiditatea a fost asigurată în principal de operaţiunile cu acţiunile SIF Transilvania, Fondul Proprietatea, Transgazşi Banca Transilvania.
Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar atenţia investitorilor a continuat să fie axată pe acţiunile SIF-urilor şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), însă volumele de tranzacţionare au revenit în media şedinţelor din ultimele luni, după ce miercuri au urcat vizibil, odată cu preţurile. În a doua parte a şedinţei, piaţa s-a întors în imediata apropiere a nivelului de miercuri, iar în atenţia investitorilor au intrat şi acţiunile Transgaz, unde rulajul a început să crească.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12,1 milioane lei (2,6 milioane euro), valoare de pes-te două ori mai mică decât rulajul şedinţei precedente, de 27,4 milioane lei (6 milioane euro). Transferurile cu acţiunile SIF Transilvania (2,5 milioane lei), cu titlurile Fondului Proprietatea (2,3 milioane lei), cu acţiunile Transgaz (1,4 milioane lei) şi Banca Transilvania (1 milion de lei) au asigurat 61% din lichiditatea pieţei.
"După şedinţă bună de miercuri, cea de joi a părut anemică. Observăm, totuşi, intrarea Transgaz în topul lichidităţii, o companie care face parte din categoria celor care ar putea acorda un dividend cu randament foarte bun, iar achiziţiile sunt susţinute şi de o imagine bună a indicatorilor economici ai societăţii. Cred că volumele ridicate de miercuri au fost determinate de investitorii care anticipează o rezolvare a situaţiei de pe plan politic, fie ea şi pe termen scurt.
Cumpărătorii au început să pună presiune probabil mergând pe premisa numirii unui premier şi formării unui Guvern în condiţii paşnice. La creşterea apetitului pentru risc cred că au contribuit şi evenimentele de pe plan internaţional, unde climatul tinde ca cel puţin temporar să intre într-o zonă de optimism", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction, citat de Mediafax.
La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, era cu 0,58% sub nivelul de miercuri.
În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era în scădere cu 0,2%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu numai 0,11%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,12%.
Acţiunile Artego (ARTE) au urcat cu 15% pentru a doua zi consecutiv şi au ajuns la 7,6 lei, pe un rulaj de 109.000 de lei. Astfel, în şedinţele de miercuri şi joi titlurile Artego au urcat cumulat cu peste 32%, în cadrul unor tranzacţii prin care au fost transferate acţiuni reprezentând 0,39% din capitalul social al firmei, pentru 273.000 de lei.
Creşterea vine pe fondul achiziţiilor realizate de firma Electroargeş (ELGS), controlată indirect de omul de afaceri Cătălin Chelu. Electroargeş deţine deja 10% din acţiunile producătorului de benzi din cauciuc pentru transportul materialelor.
"Şedinţele rămase până la finalul anului cred că vor fi destul de calme, cu precizarea că în cazul unor surprize pe plan politic, putem vedea o volatilitate ridicată. Probabil că vor fi şi acumulări până la finalul anului, dar şi marcări de profit sau pierdere pentru echilibrarea unor rezultate", a mai spus brokerul.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 156.000 de lei, valoare cu 27% peste rulajul de miercuri, de 123.000 de lei.