• Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu 1,37%
Bursa de la Bucureşti a încheiat în creştere cu 0,17%, într-o piaţă cu un rulaj de doar 8,4 milioane lei, iar acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,37%, influenţate de informaţia că un investitor vrea să vândă 0,4% din titlurile companiei.
Acţiunile OMV Petrom au debutat în stagnare, dar apoi au început să scadă uşor, iar după ora 10:45 s-au stabilizat la un preţ cu aproximativ 1,4% sub ultima cotaţie de luni. La închiderea pieţei principale, titlurile OMV Petrom erau cotate la 0,395 lei, preţ în scădere cu 1,37%.
Acţiunile companiei au fost, totodată, cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de aproape 2 milioane lei şi au asigurat aproape un sfert din rulajul bursei, de 8,4 milioane lei.
Brokerii de la Raiffeisen Capital&Investment şi Wood&Co caută cumpărători pentru un pachet de 0,4% din Petrom (SNP), pe care au primit mandat să îl vândă, potrivit unor surse din piaţă.
"Dacă tranzacţia se va face cu discount, cei care cumpără vor putea vinde imediat cu un profit faţă de preţul din piaţă. Atunci, vinzi imediat, pariind că poţi să cumperi acţiunile mai ieftin în perioada următoare în cadrul ofertei/plasamentului", a afirmat un broker, citat de Mediafax.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,35%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,44% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a avansat cu 0,41%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,5%. Corecţia indicelui BET-NG a fost influenţată în principal de titlurile OMV Petrom.
În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,37%.
Rulajul pieţei de acţiuni, de 8,4 milioane lei (1,8 milioane euro), a fost cu 28% sub rulajul şedinţei precedente, de 11,6 milioane lei (2,5 milioane euro).
"Climatul politic de la noi ţine investitorii departe. Până nu se clarifică situaţia politică, nu cred că se va încumeta nimeni să aloce capital pentru România", a mai spus brokerul.
Exceptând acţiunile OMV Petrom, rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat titlurile Fondului Proprietatea (1,5 milioane lei), Banca Transilvania (1,5 milioane lei), SIF Transilvania (1 milion de lei) şi SIF Banat-Crişana (615.000 de lei). Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la 0,5345 lei, iar titlurile băncii au urcat cu 1,88%, la 1,141 lei.
În acelaşi timp, acţiunile SIF Transilvania au crescut cu 0,81%, la 0,62 lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana au încheiat în scădere cu 0,79%, la preţul de 1,13 lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de doar 62.000 de lei, valoare cu 22% mai redusă decât rulajul de luni, de 80.000 de lei. Un rulaj mai mic decât cel de marţi a fost înregistrat la 30 octombrie, când transferurile au însumat numai 56.000 de lei.
Titlurile Electroprecizia Săcele (ELZY) au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 9.000 de lei, iar preţul a stagnat la 3,75 lei.