BVB şi RASDAQ Creşteri uşoare, pe o lichiditate mică

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 februarie 2014

Update 19:23 BRD închide în scădere, iar Banca Transilvania în creştere

Titlurile BRD - Groupe Société Générale (simbol: BRD) au închis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi de pe BVB, dar cele ale Băncii Transilvania (simbol: TLV) au crescut.

Astfel, acţiunile BRD au coborât cu 3,19%, până la valoarea unitară de 8,5 lei, în timp ce titlurile TLV au urcat cu 0,31%, până la nivelul de 1,64 lei per unitate.

---

Tranzacţiile efectuate, ieri, la Bursa de Valori Bucureşti au însumat 21,15 milioane de lei (4,7 milioane de euro), indicii consemnând aprecieri uşoare.

Din lichiditatea totală, 6,7 milioane lei (1,5 milioane euro) reprezintă rezultatele ofertei de preluare de la Transilvania Construcţii (COTR). Rezultatele operaţiunii au fost înregistrate în sistemul BVB în timpul şedinţei. Prin această operaţiune, familia Timofte a cumpărat 11,56% din acţiunile firmei şi a ajuns să deţină aproape 92,8% din titluri.

Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al Estinvest, ne-a transmis: "Bursa de Valori Bucureşti a închis pe o uşoară creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi. Indicele BET a încheiat pe o creştere de 0,03%, iar indicele BET-FI s-a apreciat, la finele şedinţei de tranzacţionare, cu 0,51%.

Valoarea totală a tranzacţiilor derulate pe piaţa de acţiuni a fost de 21,35 milioane lei, piaţa înregistrând lichiditate slabă faţă de cele înregistrată în prima lună a anului. La această valoare au contribuit şi cele şase tranzacţii efectuate pe piaţa DEAL, pe următorii emitenţi: trei tranzacţii cu acţiuni SIF2 cu un număr total de 1.500.000 acţiuni la preţul mediu de 1,40 lei/acţiune, Fondul Proprietatea cu un număr de 3.837.200 acţiuni la preţul de 0,8240 lei/acţiune, BRD cu un număr de 62.950 acţiuni la preţul de 8,6500 lei/acţiune şi Banca Transilvania cu un număr de 200.000 la preţul de 1,65 lei/acţiune.

În topul lichidităţii s-au aflat acţiunile emise de Romgaz şi SNP Petrom. Astfel, preţul acţiunii SNG a cunoscut o creştere de 0,09%, pe fondul unei lichidităţi de aproximativ 1,85 milioane lei, preţul de închidere fiind de 32,930 lei/acţiune. Acţiunile emise de către SNP au consemnat o scădere a preţului de închidere faţă de şedinţa anterioară cu 0,21% , preţul final fiind 0,4650 lei/acţiune. De remarcat lichiditatea bună pe acest emitent, aproximativ 1,36 milioane lei".

Potrivit lui Marcel Murgoci, evoluţia pieţei denotă un sentiment de aşteptare din partea investitorilor, cumpărătorii fiind precauţi în a lua poziţii. "Investitorii aşteaptă şi un semnal mai concludent din partea pieţelor externe în ceea ce priveşte sensul în care se vor mişca", ne-a spus domnul Murgoci, adăugând: "De reţinut faptul că, din această săptămână, încep raportările financiare ale emitenţilor cotaţi la BVB".

Rezultatele BRD, aşteptate astăzi

Potrivit BVB, BRD îşi va publica astăzi rezultatele preliminare pentru 2013.

Profitul net, la sfârşitul primelor 9 luni ale anului trecut, a fost de 51 milioane lei, potrivit unui comunicat de presă al băncii. Venitul net bancar al perioadei este de 2.059 milioane lei, în scădere cu 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în special din cauza scăderii marjei nete de dobândă (-9,9%), influenţată negativ atât de efecte structurale, cât şi de efecte de volum. Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 5,5%, iar raportul cost/venituri a fost de 46,1%. Costul net al riscului a scăzut cu 10,5% faţă de 30 septembrie 2012.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat operaţiuni de 658.000 de lei, faţă de 2,5 milioane lei în şedinţa precedentă. Aproape 80% din lichiditatea de luni a fost asigurată de o tranzacţie cu 31,28% din acţiunile Companiei de Informatică Aplicată Cluj Napoca, de 2 milioane lei. Firma este controlată de omul de afaceri Arpad Paszkany.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb