BVB şi RASDAQ FP şi SIF-urile au generat trei sferturi din rulajul BVB

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 8 octombrie 2014

Acţiunile celor cinci SIF au crescut puternic şi au generat împreună cu titlurile Fondul Proprietatea (FP) trei sferturi din rulajul bursei, susţinute de propunerile dintr-un proiect de lege al Ministerului Finanţelor privind eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare.

Piaţa a închis în scădere uşoară, cu indicii BET Plus, de referinţă, şi BET, al celor mai lichide acţiuni, în scădere cu 0,1%. BET Plus include cele mai lichide 37 de acţiuni din piaţa reglementată BVB, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine. SIF-urile nu sunt incluse nici în componenţa BET.

Lichiditatea s-a ridicat la 32,4 milioane de lei (7,34 milioane de euro), din care 14 milioane de lei din transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea şi 10,1 milioane de lei din operaţiuni cu titlurile SIF-urilor.

Fondul Proprietatea a închis şedinţa în scădere cu 0,5%, la 0,946 lei/unitate.

Fondul a anunţat ieri că a răscumpărat luni 3,7 milioane de acţiuni, astfel că totalul achiziţiilor în cadrul celui de-al patrulea program de achiziţie de titluri proprii a ajuns la 13,63 milioane de unităţi, în valoare de circa 13 milioane de lei.

Compania a început al patrulea program de răscumpărare, care poate fi derulat până în noiembrie 2015 şi vizează achiziţia a maxim 990.855.616 de acţiuni proprii, reprezentând 7,97% din capital, potrivit Mediafax.

Acţiunile SIF-urilor au consemnat creşteri variind de la 2,6% în cazul SIF Muntenia (SIF4) până la 5,6% în cel al SIF Moldova (SIF2). SIF Moldova a atras şi cel mai ridicat rulaj dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, cu 3,8 milioane de lei, în timp ce SIF Muntenia a generat cel mai redus rulaj, de 586.700 lei.

Proiectul de lege al Ministerului Finanţelor Publice prevede ca pragul maxim pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri, în prezent de 5%, să fie eliminat, dar şi ca plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă, printre care şi BVB, să crească de la 5% la 20%.

Prevederea referitoare la operatorii de piaţă a crescut rulajul pe titlurile BVB la 901.700 lei, cel mai ridicat de la începutul lunii septembrie. Acţiunile au închis în creştere cu 4,4%.

Indicele BET FI, compus din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a avansat cu 2,7%, iar BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,2%.

Pe segmentul deal al pieţei a fost înregistrat un singur transfer marţi, cu acţiuni ale Romcarbon Buzău în valoare de 294.000 lei.

Indicele extins BET XT a crescut cu 0,5%, iar BET BK a avansat cu 1%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb