BVB ŞI RASDAQ Lichiditate de 5 milioane de euro

ADRIAN DRĂGHICI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 aprilie 2014

Lichiditate de 5 milioane de euro

Ion Milea, "Muntenia Global Invest": "Piaţa a avut o evoluţie pozitivă, în condiţiile în care pe pieţele externe au existat corecţii în perioada aceasta"

Bursa de Valori Bucureşti (simbol BVB) a înregistrat, ieri, o lichiditate de 22,2 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro), din care 32,4% au reprezentat "deal"-uri cu Fondul Proprietatea (4 milioane lei), SIF2 Moldova (2,8 milioane lei) şi Transelectrica (360.000 lei).

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest" ne-a declarat: "Evoluţia bună din ultimele zile pe Bursă a fost continuată şi astăzi (n.r ieri), fiind de consemnat faptul că volumele titlurilor utilităţilor, printre care Transgaz, Romgaz şi Nuclearelectrica au fost la un nivel cu care ne-a obişnuit în ultima perioadă".

Domnia sa este de părere că, în condiţiile tensiunilor din Ucraina, preţurile acţiunilor din România nu au înregistrat deprecieri, ceea ce este un lucru pozitiv pentru piaţă.

"Faptul că acţiunile importante din România nu au scăzut, ne arată că investitorii nu văd în situaţia din Ucraina o problemă, şi se gândesc la dividendul pe care îl vor lua", a spus Ion Milea.

Domnia sa a continuat: "Piaţa a avut o evoluţie pozitivă, în condiţiile în care pe pieţele externe au existat corecţii în perioada aceasta. Cred că în perioada aceasta au intrat bani noi pe Bursă, ceea ce este un lucru foarte bun".

Legat de "deal"-uri, Ion Milea consideră că acestea nu au fost semnificative, dar sunt în ton cu evoluţiile anterioare.

"O lichiditate zilnică de 10 milioane de euro poate fi considerată un nivel bun, iar ca să atingem această sumă, este nevoie ca încrederea investitorilor în Bursă să crească", concluzionează directorul general adjunct la "Muntenia Global Invest".

BET-FI - singurul indice care a închis pe minus

La sfârşitul şedinţei de ieri, indicele BET-FI, a celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea, s-a depreciat cu 0,27%, până la 28.178,46 puncte.

În schimb, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a crescut cu 0,12%, ajungând la 6.497,88 puncte, iar BET-NG s-a apreciat cu 0,63%, până la 676,60 puncte.

De asemenea, indicii extinşi BET-BK şi BET-XT au crescut, primul cu 0,06%, până la 1.209,57 puncte, iar al doilea cu 0,04%, până la 586,81 puncte.

În ceea ce priveşte SIF-urile, SIF1 Banat - Crişana a crescut ieri cu 0,55%, SIF3 Transilvania s-a apreciat cu 0,29%, iar SIF5 Oltenia a urcat cu 0,42%.

În schimb, SIF2 Moldova a scăzut cu 0,76%, iar SIF4 Muntenia s-a depreciat cu 2,76%.

Fondul Proprietatea (FP) a scăzut, ieri, cu 0,12%, până la 0,8070 lei per acţiune.

Titlurile "Conpet" - creştere de 9,38%

Acţiunile companiei "Conpet" Ploieşti (simbol COTE) au înregistrat, ieri, o creştere de 9,38%, cotaţia ajungând la valoarea de 52,5 lei per acţiune, fiind cel mai mare avans de pe BVB de ieri.

Ion Milea ne-a declarat: "Cei de la Fondul Proprietatea au completat ordinea de zi a AGA cu un punct în care au cerut un dividend mai mare pentru acţionari. FP a făcut acest lucru şi în anii trecuţi, dar acţionarii nu au aprobat cererea".

Domnia sa spune că investitorii au riscat achiziţionând acţiuni, în speranţa că vor câştiga mai mult din dividende, motiv pentru care titlurile COTE au înregistrat această creştere.

În urma acţiunilor Conpet, s-au situat acţiunile companiei "Amonil" (simbol AMO), care s-au apreciat cu 5,56%.

În schimb, titlurile Fondul Proprietatea au înregistrat cea mai mare valoare de tranzacţionare de pe piaţă (4.408.598,45 lei), fiind urmate de acţiunile Romgaz (2.588.005,42 lei) şi SIF3 Transilvania (1.333.323,00 lei).

În privinţa volumului de tranzacţionare, FP a înregistrat cea mai mare creştere (5.448.900 acţiuni), urmate de "Amonil" (4.698.000 acţiuni) şi SIF Transilvania (2.543.500 acţiuni).

Pe piaţa Rasdaq, s-au înregistrat tranzacţii în valoare totală de 3,4 milioane lei, aproximativ 771.000 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb