BVB şi RASDAQ Lichiditate de numai 16 milioane lei

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 7 ianuarie 2014

Lichiditate de numai 16 milioane lei

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) din prima şedinţă a săptămânii şi a doua a anului a fost de numai 16,02 milioane lei (3,57 milioane euro), aproximativ de două ori mai mică decât cea de vineri, când investitorii au tranzacţionat în sumă de 35,23 milioane lei (7,85 milioane euro).

Cu excepţia indicelui companiilor din sectorul energetic, BET-NG, care a crescut uşor, cu 0,02%, la 666,24 puncte, ceilalţi indici interni au încheiat şedinţa de tranzacţionare în scădere. Indicele compozit al pieţei, BET-C, a înregistrat o diminuare de 0,2%, la 3.341,39 puncte.

Aproximativ un sfert din rulajul de ieri de la BVB a fost asigurat de o tranzacţie deal cu 10 milioane acţiuni "OMV Petrom" (simbol SNP), în valoare de 4,68 milioane lei.

Titlurile "Romgaz" (simbol SNG) au crescut, ieri, cu 0,03%, la 34,15 lei/unitate, în timp ce, pe bursa de la Londra, preţul certificatelor de depozit (GDR) "Romgaz" a urcat cu 0,89% la 10,25 dolari.

Motivul pentru care lichiditatea a fost scăzută la BVB a fost faptul că unele burse din Europa au fost închise, ieri, potrivit lui Ion Milea, director general adjunct la "Global Muntenia Invest". Domnia sa ne-a declarat: "Nu a fost o lichiditate mare. Bănuiesc că, fiind oprită piaţa din Austria, spre exemplu, a contat şi în lichiditatea pieţei noastre. Acest lucru a contat şi pentru investitorii noştri. Este posibil ca mâine (n.r. astăzi) să vedem altă lichiditate, una mai mare. Cred că trendul crescător pe care îl avem în acest moment, început din vară, va continua. Aşa cum este normal, probabil vor fi şi mici corecţii. Cred că şi în acest an vom vedea creşteri, poate şi ajutat de evoluţia economiei interne. Aşteptăm şi nişte decizii politice în favoarea creşterii economiei, iar bursa va reacţiona repede. Desigur, vor fi şi listările din primăvară. S-a văzut că cele din toamnă au ajutat bursa, iar decizia statului de a lista aceste tiluri va mări interesul investitorilor din afară pentru piaţa noastră".

Evoluţia bursei locale va fi influenţată de multe evenimente interne, cum ar fi alegerile de anul acesta, precum şi de unele externe, cum ar fi reducerea programului de stimulare monetară a Băncii Centrale a SUA, ne-a transmis analistul financiar Maxim Moldovan, de la "Prime Transaction". Domnia sa ne-a declarat: "Corecţiile din şedinţa de astăzi (n.r. ieri) sunt un semnal al incertitudinii investitorilor privind sustenabilitatea creşterii acţiunilor în noul an. Aşteptările sunt în general pozitive, datorită continuării programului de privatizări al statului (Hidroelectrica, Electrica, Complexul Energetic Oltenia), stabilizării economiei interne şi posibilităţii ca România să treacă la statutul de piaţă emergentă. Factorul politic intern (alegeri prezidenţiale în noiembrie) şi temerile investitorilor referitoare la reducerea programului de stimulare monetară a Rezervei Federale (n.r. Banca Centrală a SUA) sunt riscuri care pot pune în pericol evoluţiile bursei locale".

În piaţa reglementată, cotaţiile tuturor celor cinci societăţi de investiţii financiare au încheiat şedinţa de ieri în scădere. Astfel, acţiunile SIF "Banat Crişana" (simbol SIF1) au coborât cu 0,69%, la 1,287 lei/unitate, cele ale SIF "Moldova" (simbol SIF2) s-au depreciat cu 0,61%, la 1,456 lei/unitate, cele SIF "Transilvania" (simbol SIF3) s-au micşorat cu 0,23%, la 0,665 lei/unitate, cele ale SIF "Muntenia" (simbol SIF4) au scăzut cu 0,68%, la 0,874 lei/unitate, iar cele ale SIF "Oltenia" (simbol SIF5) s-au diminuat cu 0,3%, la 1,977 lei/unitate.

Evoluţia SIF-urilor şi diminuarea cu 1,29%, la 0,845 lei/unitate, a "Fondului Proprietatea" (simbol FP) au condus la cea mai puternică depreciere din rândul indicilor interni, cea a BET-FI, cu 0,72%, la 31.262,73 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a coborât cu 0,5%, la 1.255,31 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), s-a micşorat cu 0,42%, la 597,15 puncte, iar BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, a scăzut cu 0,41%, la 6.458,51 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 245.247,25 lei (54.563,65 euro), de circa 2,5 ori mai mare decât cea de vineri, când rulajul a fost sub 100.000 lei.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb