BVB ŞI RASDAQ Lichiditatea bursei, la minimul ultimelor două luni şi jumătate

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 februarie 2015

Lichiditatea bursei, la minimul ultimelor două luni şi jumătate

Bursa de la Bucureşti a închis marţi în urcare uşoară, pe fondul unui interes scăzut din partea investitorilor, în timp ce lichiditatea pieţei a scăzut la minimul ultimelor două luni şi jumătate.

Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni s-a situat la 13,98 milioane de lei (3,17 milioane de euro) şi a fost susţinută, în principal, de Fondul Proprietatea (FP) şi de acţiunile marilor companii energetice. Un rulaj mai redus, de 9,14 milioane de lei (aproape 2,1 milioane de euro), a fost înregistrat pe 19 noiembrie anul trecut.

Indicele BET Plus, de referinţă, a crescut cu 0,2%, iar BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,1%. BET Plus cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni din piaţa reglementată, cu excepţia SIF-urilor şi a acţiunilor companiilor străine.

Acţiunile Fondul Proprietatea au crescut cu 0,19%, după tranzacţii de 3,93 milioane de lei. Titlurile Romgaz (SNG) au înregistrat al doilea cel mai ridicat rulaj, de 1,24 milioane de lei, în timp ce transferurile cu acţiuni Erste (EBS), proprietarul BCR, s-au situat la 1,23 milioane de lei. Tranzacţii de peste 1 milion de lei au mai fost înregistrate cu acţiuni Electrica (EL), OMV Petrom (SNP) şi Transgaz (TGN).

Indicele BET NG, al sectorului energetic, a scăzut cu 0,1%, pe fondul corecţiilor titlurilor Electrica (-0,74%), Romgaz (-0,4%) şi Transelectica (-0,2%), în timp ce BET FI, format din cele cinci SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a urcat cu 0,1%.

În sectorul bancar, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au coborât cu 0,1%, în timp ce cotaţia Banca Transilvania (TLV) a avansat cu 1,2%, recuperând o parte din declinul de 3,1% din şedinţa de luni.

Indicii BET XT şi BET BK au avansat cu 0,3%, respectiv 0,4%.

BET XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb