BVB şi RASDAQ Lichiditatea BVB a fost salvată, din nou, de un deal cu acţiuni FP

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 septembrie 2012

Lichiditatea BVB a fost salvată, din nou, de un deal cu acţiuni FP
  • document ataşat evolutia actiunilor OMV PETROM BUCURESTI, ALBALACT OIEJDEA, ICAA BUCURESTI
    apasă aici pentru a descărca.

    Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu doar 0,15%, într-o piaţă în care cei mai mulţi investitori au continuat să absenteze de la tranzacţionare şi unde lichiditatea a fost salvată din nou de un deal cu 1,26% din titlurile Fondului Proprietatea (FP).

    Piaţa a fluctuat foarte uşor în ultima săptămână, variaţiile înregistrate de majoritatea indicilor fiind mai mici de 1%. Indicele general al Bursei, BET-C, a scăzut în săptămâna trecută cu 1,62%. Raportat la nivelul de la finele lunii august, indicele este încă pe plus, cu 0,3%, iar faţă de anul trecut este în creştere cu 3%.

    Indicele extins al Bursei, BET-XT, care reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, a coborât în săptămâna trecută cu 1%. Astfel, câştigul din luna septembrie a fost redus la 2,82%, iar faţă de sfârşitul anului trecut, indicele este în creştere cu 14,31%.

    În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut în săptămâna trecută cu 1,34%, diminuându-şi ascensiunea din luna septembrie la 2%. Raportat la nivelul de la finele anului trecut, indicele este în urcare cu 13,22%.

    Şeful departamentului de tranzacţionare la Alpha Finance, Gabriel Necula, a declarat: "Piaţa a ajuns la niveluri destul de înalte şi este normal ca interesul să fie diminuat şi chiar să apară corecţii. În continuare există interes pentru acţiuni precum OMV Petrom şi Fondul Proprietatea, dar o perioadă de respiro aduce o sustenabilitate acestui trend de creştere. În continuare nu vedem investitorii să revină brusc şi cu entuziasm către piaţă, dar cred că situaţia se va schimba în următoarele 3-6 luni, având în vedere că se vor reaşeza portofoliile pentru perioada dividendelor".

    La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,12%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu numai 0,06% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

    Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a încheiat vineri în stagnare, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu doar 0,15%.

    Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat în creştere cu 0,45%.

    După ce în primele două săptămâni din luna septembrie volumele de tranzacţionare au revenit pe creştere, la începutul săptămânii trecute rulajele au scăzut vizibil, iar interesul investitorilor a fost axat doar pe câteva acţiuni. Lichiditatea totală a fost salvată în ultimele trei şedinţe de pachete importante de acţiuni Fondul Proprietatea.

    În şedinţa de vineri, investitorii au realizat operaţiuni de 105,6 milioane lei (23,4 milioane euro), valoare cu puţin peste rulajul de joi, de 101,2 milioane lei (22,5 milioane euro). Lichiditatea a fost susţinută în proporţie de 88% de un deal cu 1,26% din titlurile FP, de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro).

    Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea au înregistrat un rulaj de 2,5 milioane lei, iar preţul a stagnat la 0,54 lei.

    În ultima oră a fost transferat un pachet de titluri reprezentând 8,7% din acţiunile producătorului de băuturi alcoolice Prodvinalco (VAC), pentru 3 milioane lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 2,03 lei, cu aproape 50% peste cotaţia precedentă.

    Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 277.000 de lei, valoare peste rulajul de joi, de 156.000 de lei.

    Deal cu 1,26% din acţiunile FP

    Un pachet de acţiuni reprezentând 1,26% din titlurile Fondului Proprietatea (FP) a fost transferat, vineri, pe bursă, în urma unui deal în valoare de 93,6 milioane lei (20,7 milioane euro), volumul fiind foarte uşor sub cele tranzacţionate miercuri şi joi tot prin operaţiuni negociate. Preţul pe acţiuni a fost de 0,5395 lei, cu 0,09% sub închiderea de joi. Preţul este foarte apropiat de cel la care a fost realizat deal-ul de joi şi similar celui de miercuri.

    "City of London Investment Management", al doilea mare acţionar al FP, a anunţat, vineri, că în şedinţa de joi a vândut o parte dintre acţiuni, cumpărând warrant-uri cu activ suport pe un număr similar de titluri ale Fondului. La finalul operaţiunii, participaţia sa a rămas neschimbată, res-pectiv la 9,43% din toate acţiunile Fondului Proprietatea. City of London are 4,18% acţiuni propriu-zise şi warranturi emise de RBS pentru încă 5,25% din toate acţiunile Fondului Proprietatea.

    Participaţia City of London reprezintă, totodată, 9,69% din capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea (4,29% prin acţiuni propriu-zise şi 5,4% prin warranturi).

    Raportat la preţul la care a fost efectuat deal-ul de vineri, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 7,433 miliarde lei (1,648 miliarde euro).

    La finalul lunii august, investitorii instituţionali străini controlau cumulat 50,64% din Fondul Proprietatea, iar cei înregistraţi în România aveau la 9,34% din total.

    Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care controlează indirect aproape 15,4% din acţiuni, şi City of London.

    Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, deţinea la mijlocul lunii mai un pachet reprezentând 4,93% din acţiuni.

    (ALEXANDRU SÂRBU)

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb