BVB şi RASDAQ Piaţa principală, influenţată de deal-urile SIF Banat Crişana

LARISA MANOLESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 17 septembrie 2013

Piaţa principală, influenţată de deal-urile SIF Banat Crişana

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat, ieri, în scădere, indicele compozit al pieţei, BET-C, coborând cu 0,41%, la 3.068,34 puncte.

Lichiditatea în şedinţa de tranzacţionare de ieri a fost de aproximativ 60,38 milioane lei (circa 13,55 milioane euro), în creştere faţă de sesiunea anterioară, când s-a ridicat la aproximativ 25,86 milioane lei (circa 5,78 milioane euro), pe fondul celor două Deal-uri înregistrate de SIF Banat Crişana, prin care s-a transferat 6,26% din capitalul societăţii, la un preţ cu 13,89% peste închiderea de vineri, la 1,32 lei/unitate.

În ceea ce priveşte titlurile Fondului Proprietatea (simbol FP), acestea au încheiat în scădere cu 0,07%, la 0,7075 lei/unitate, după ce au înregistrat, în prima oră a zilei, un nou maxim istoric de 0,7120 lei/unitate.

Nicu Grigoraş, broker la Intercapital, previzionează ca lichiditatea să fie în continuare scăzută, fiind influenţată de celelalte oferte publice iniţiale care sunt planificate să se deruleze la finalul acestui an.

Domnia sa ne-a menţionat: "Lichiditatea continuă să fie la niveluri foarte scăzute, iar preţurile acţiunilor reacţionează doar parţial la evoluţiile pozitive ale pieţelor financiare internaţionale din ultimele şedinţe. Apropierea sau chiar depăşirea maximelor istorice/anuale de către majoritatea indicilor bursieri importanţi pot indica un sentiment pozitiv şi pieţei autohtone. Ţinând cont de interesul extrem de ridicat al investitorilor pentru IPO-ul Nuclearelectrica, este posibil ca celelalte oferte publice iniţiale care sunt planificate să se deruleze în acest final de an să inducă în continuare o lichiditate scăzută şi o volatilitate ridicată".

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, precizează că scăderea de ieri a acţiunilor SIF Banat-Crişana (SIF1) este în contradicţie cu cele două tranzacţii Deal.

Domnia sa ne-a declarat: "Şedinţa de azi a fost în general apatică, cu excepţia titlurilor SIF Banat-Crişana (SIF1) care de data aceasta au consemnat o scădere de peste cinci procente. Scăderea de azi (ieri n.r.) a acţiunilor SIF1 pe piaţa principală vine în contradicţie cu cele două tranzacţii Deal prin care s-a transferat 6,26% din capitalul societăţii, ambele tranzacţii fiind realizate la un preţ cu 13,89% peste închiderea de vineri, adică la 1,32 lei/acţiune".

Bogdan Gherghe, analist în cadrul Tradeville, consideră, la rândul său, că publicarea rezultatelor preliminare pentru SIF-uri şi FP la sfârşitul lunii precedente a determinat o ajustare în consecinţă a poziţiilor societăţilor.

Domnia sa ne-a explicat: "Valoarea rulajului a depăşit nivelul mediu din ultimele săptămâni, pe fondul unei tranzacţii deal cu 5% acţiunile SIF Banat Crişana la un preţ cu 13,89% peste preţul de referinţă, justicând astfel şi evoluţia de vineri. Publicarea rezultatelor preliminare pentru SIF-uri şi Fondul Proprietatea la finalul lunii august a determinat o ajustare în consecinţă a poziţiilor. Reţinem că SIF Transilvania a consemnat un record multianual la nivelul profitului net, iar SIF Muntenia a înregistrat o lună august excepţională, îmbunătăţind cu peste 110% rezultatul net, peste cifra bugetată pentru 2013. Anunţul privind renunţarea canditaturii lui Larry Summers la şefia Federal Reserve a dinamizat pieţele internaţionale încă de dimineaţă, perspectivele asupra politicii monetare a băncii centrale din SUA modelând evoluţia pieţelor. Astfel, şedinţa FED de miercuri este unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale săptămânii, consensul fiind că mărimea pachetului de relaxare (QE) va fi diminuat cu 10 miliarde USD".

În sfera SIF-urilor, cu excepţia cotaţiilor SIF1 care au scăzut cu 5,09%, la 1,1 lei/unitate, şi cele ale SIF Muntenia (simbol SIF4) care au stagnat la 0,7 lei/unitate, acţiunile celorlalte trei societăţi au înregistrat, ieri, evoluţii pozitive. Astfel, titlurile SIF Moldova (simbol SIF2) au urcat cu 0,08%, la 1,2450 lei/unitate, cele ale SIF Transilvania (simbol SIF3) cu 1,87%, la 0,6005 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) s-au apreciat cu 1,34%, la 1,5890 lei/unitate.

Evoluţia titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare a dus la scăderea cu 0,18% a indicelui BET-FI, la 26.221,42 puncte, în timp ce indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a coborât, de asemenea, cu 0,26%, la 527,65 puncte.

Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a depreciat cu 0,02%, la 1.118,61 puncte, BET, al celor mai lichide zece acţiuni, cu 0,25%, la 5.833,22 puncte, iar BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a înregistrat un declin de 0,46%, la 640,47 puncte.

Investitorii au transferat pe piaţa Rasdaq, în şedinţa de ieri, acţiuni de 91.438,44 lei (20.524,44 euro), în creştere faţă de şedinţa precedentă, când s-a tranzacţionat de 61.229,81 lei (13.676,22 euro).

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb