Principalii indici bursieri au suferit deprecieri, în şedinţa de ieri, pe fondul unor schimburi cu acţiuni de 14,966 milioane de lei.
Indicele de referinţă al pieţei de capital, BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate, a încheiat ziua la 4.310 puncte, în scădere cu 1,12% faţă de vineri.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că în continuare ne confruntăm cu o lipsă de lichiditate pe piaţă, problemă ce poate fi pusă pe seama incertitudinilor investitorilor cu privire la evoluţia pieţei în acest final de an.
Simion Tihon, consideră că un prim rezultat al summitului UE de la finalul săptămânii trecute este atitudinea dezorientată a investitorilor, care au trecut în mai multe rânduri de la extaz la agonie şi invers. "Dacă vineri, după declaraţiile de presă de la finalul summitului, pieţele au avut o atitudine optimistă, astăzi (n.r. ieri), se pare că investitorii au ajuns la concluzia că, deşi guvernanarea comună pentru ţările din Uniunea Europeană reprezintă un pas înainte, măsura nu este suficentă pentru a reda încrederea pierdută", ne-a precizat brokerul citat.
Domnia sa a continuat: "Printre evenimentele care au contribuit astăzi (n.r. ieri) la evoluţia pieţei de la Bucureşti avem avertismentul emis de "Moody's" privind revizuirea ratingurilor statelor UE în primul trimestru de anul viitor, precum şi creşterea randamentelor obligaţiunilor italiene, chiar dacă Italia a reuşit să plaseze titluri cu scadenţă pe 12 luni, în valoare de 7 miliarde euro, la costuri mai reduse (5,95% în comparaţie cu 6,09%). "Moody's" a făcut un avertisment şi asupra sistemului bancar românesc, care ar putea fi afectat de criza datoriilor europene. În acest context, titlurile BRD şi TLV, au închis cu scăderi de până la -2%".
Cele mai importante creşteri au fost înregistete de acţiunile companiilor "Carbochim" (CBC) şi "Electroargeş" (ELGS), care au urcat, în prima jumătate a zilei, cu 14,89%, respectiv 14,51%.
Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" ne-a declarat că singura diferenţă dintre cele două creşteri înregistrate este numărul de tranzacţii efectuate. "La CBC s-au efectuat doar şase tranzacţii, în valoare de 53.166 lei, semn că încă nu a intrat în vizorul speculanţilor", ne-a declarat domnia sa, încheind: "Ne putem aştepta ca în zilele urmatoare să vedem corecţii de amploare egală cu creşterea de azi (n.r. ieri)".
Numărul total al tranzacţiilor efectuate de "Electroargeş" a fost de 202, în valoare de 210.937 lei.
La încheierea şedinţei de tranzacţionare cotaţia CBC era în urcare cu 8,15%, ultimul preţ de tranzacţionare fiind de 6,5 lei.
Tot ieri, au mai fost efectuate două operaţiuni de tip deal cu titlurile "Fondul Proprietatea", în valoare de 1,70 milioane de lei. În total, schimburile pe acest emitent au fost de 8,23 milioane de lei, cotaţia de referinţă fiind de 0,42 lei/unitate, cu -1,64% mai mică decât vineri.
O tranzacţie deal a fost înregistrată şi cu 117.780 de acţiuni BRD, în valoare de 1,28 milioane de lei.
Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIFF-uri şi al Fondului Proprietatea, s-a cotat la 17.915 puncte, crescând cu 0,87%.
Titlurile companiilor din domeniul energetic, au plasat indicele BET-NG cu numai 0,01% sub şedinţa precedentă, la 608 puncte, iar, la finalul şedinţei, BET-C crescuse cu 0,96%, înregistrând 2.611 puncte.
Pe piaţa Rasdaq, tranzacţiile încheiate, ieri, au totalizat 117.365 lei. Indicele Raq-C, care arată evoluţia acţiunilor pe piaţă, a crescut cu 0,33%, la 1.581 puncte.
Indicele Raq-I, care arată oscilaţia acţiunilor de la categoria întâi, a crescut cu 11,63%, la 915 puncte, în timp ce Raq-II, care urmăreşte evoluţia acţiunilor de la categoria a doua, a crescut cu 1,04%, la 2.359 puncte.
Societatea "Sibif" Sibiu (simbol SIBF) a înregistrat, ieri, transferuri de 48.363 lei, fiind schimbate 1.612.120 acţiuni, reprezentând 44,91% din capitalul social. Cotaţia de referinţă a acţiunilor SIBF a scăzut, ieri, cu 40%, la 0,03 lei/titlu. Cele 1.612.120 acţiuni au fost tranzacţionate într-un singur bloc.