BVB ŞI RASDAQ Şedinţă "secetoasă" la BVB

OCTAVIAN RADU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 ianuarie 2014

Şedinţă "secetoasă" la BVB

Lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost, ieri, de 18,1 milioane de lei (aproximativ 4 milioane de euro), cu 47% mai puţin decât în şedinţa de luni, în condiţiile unor evoluţii mixte ale indicilor bursieri.

La BVB a avut loc, ieri, o singură tranzacţie de tip "deal", cu 4.000 de titluri "Transgaz", pentru suma de 752.000 de lei.

Cele mai mari schimburi s-au făcut cu 9.070.200 acţiuni ale "Fondului Proprietatea", în valoare de 7,4 milioane de lei. Cotaţia FP a închis la preţul de 0,8135 lei/unitate, în creştere cu 0,06% faţă de şedinţa de luni.

Tranzacţii de peste un milion de lei s-au realizat cu titluri "Nuclearelectrica" (SNN) şi ale "OMV Petrom" (SNP), de 1,9 milioane de lei, respectiv 1,6 milioane de lei. Cotaţia SNN a închis şedinţa de ieri la 10,59 lei/unitate, în scădere cu 0,94% faţă de luni.

Ion Milea, director general adjunct la "Muntenia Global Invest", ne-a spus că şedinţa de ieri a fost una slabă, deşi pieţele externe au avut o evoluţie pozitivă.

Domnul Milea ne-a mai declarat: "Volumul este foarte mic, în comparaţie cu cel din ultimele şedinţe. Este o situaţie indecisă, investitorii aşteaptă rezultatele financiare ale companiilor din 2013. Aceste rezultate financiare, dacă vor constitui surprize, vor avea un impact asupra cotaţiilor. De asemenea, sunt investitori care aşteaptă să se schimbe trendul de pe pieţele externe, dar acest lucru nu înseamnă că vor avea loc acum corecţiile respective".

Directorul general adjunct de la "Muntenia Global Invest" a remarcat volume destul de mari pe titlurile SNN, la un preţ sub cel din ofertă, şi consideră că cei care vând acţiuni Nuclearelectrica sunt din rândul investitorilor mari. Domnul Milea a adăugat: "Sunt mulţi investitori care vând în pierdere. Probabil, după o perioadă de timp, vom afla care a fost pricina".

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul "SSIF Broker", ne-a spus că şedinţa de ieri a fost una foarte puţin lichidă, undeva la jumătatea celei de luni. "Am avut o şedinţă secetoasă", a adăugat analistul.

Andrei Rădulescu a remarcat o tranzacţie "deal" cu titluri TGN, dar apreciază că ponderea acesteia în totalul schimburilor a fost mică, sub 5%.

Domnia sa ne-a mai declarat că, ieri, nu prea s-au raportat mulţi indicatori macroeconomici. Potrivit domniei sale s-a comunicat evoluţia indicatorului german care măsoară sentimentul despre economie şi perspectivele acesteia pe termen scurt. Acest indicator a arătat că situaţia curentă s-a îmbunătăţit, în timp ce perspectivele pe termen scurt s-au ameliorat uşor, menţinându-se totuşi bune, a remarcat analistul.

Domnul Rădulescu a adăugat că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere evoluţia economiei mondiale, pentru acest an, de la 3,6%, la 3,7%, în timp ce, pentru 2015, creşterea previzionată s-a menţinut la 3,9%. Potrivit analistului de la "SSIF Broker", aceste informaţii erau deja incluse în preţuri, pe motiv că Christine Lagarde, directorul general al FMI, a declarat, recent, că Fondul va majora pozitiv evoluţia economiei mondiale din acest an.

Andrei Rădulescu este de părere că pieţele dezvoltate se află în zona în care se pune problema sustenabilităţii raliul-ului (n.r. avansului), pe motiv că acesta a fost determinat de politicile monetare expansioniste.

Domnia sa ne-a mai declarat: "Văd că FP a crescut uşor, cu 0,06%, iar pe societăţile energetice, văd evoluţii mixte. Acţiunile Nuclearelectrica au scăzut cu 0,94%, la 10,59 lei/unitate, ale Petrom au crescut cu cu 0,21%, la 0,485 lei/unitate. SIF-urile au avut o evoluţie preponderent pozitivă, SIF4 a crescut cu 1,02%. Randamentele aşteptate pentru dividendele SIF-urilor sunt încă atractive. Am mai observat scăderi pe majoritatea societăţilor bancare".

De asemenea, domnul Rădulescu a remarcat o evoluţie divergentă între pieţele din Europa şi cea americană.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în creştere, cu 0,13%, la 6.567,17 puncte, în timp ce indicele compozit BET-C a coborât cu 0,08%, la 3.399,25 puncte. Indicele BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a micşorat cu 0,21%, la 1.301,16 puncte. Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi "Fondul Proprietatea" (FP), s-a apreciat cu 0,14%, la 612,06 puncte. BET-FI, care reuneşte societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, a urcat, cu 0,29%, la 32.016,16 puncte, iar BET-NG, indice al companiilor energetice, s-a întărit uşor cu 0,02%, la 679,09 puncte.

SIF-urile au avut o evoluţie mixtă în şedinţa de ieri. Astfel, acţiunile SIF "Banat-Crişana" (simbol SIF1) s-au majorat cu 0,36%, la 1,4020 lei/unitate, cele ale SIF "Moldova" (simbol SIF2) s-au diminuat cu 0,07%, la 1,5080 lei/unitate, cele SIF "Transilvania" (simbol SIF3) au crescut cu 0,8%, la 0,6890 lei/unitate, cele ale SIF "Muntenia" (simbol SIF4) s-au întărit cu 1,02%, la 0,9380 lei/unitate, iar cele ale SIF "Oltenia" (simbol SIF5), au închis şedinţa în stagnare, la 2,0290 lei/unitate.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au făcut schimburi de acţiuni în valoare de 311.606 de lei, faţă de 212.693 lei în şedinţa de luni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb