BVB Titlurile "Rompetrol" - cele mai tranzacţionate din piaţă

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 3 iunie 2005

Sesiunea bursieră de ieri a fost una de consolidare a cotaţiilor în opinia brokerilor. Indicii bursieri au înregistrat variaţii reduse comparativ cu ziua precedentă. Indicele BET, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece companii listate la BVB, a crescut cu 0,18% în timp ce indicele BET - FI care reflectă evoluţia cotaţiilor SIF a scăzut cu 0,13%. Brokerii caracterizează sesiunea bursieră de ieri ca fiind una liniştită, fără fluctuaţii ale cursurilor şi cu o valoare a tranzacţiilor extrem de redusă.

La prima categorie, cel mai tranzacţionat emitent a fost Petrom Bucureşti, cu un rulaj ce a depăşit 9,5 miliarde de lei, la un volum transferat de 2,6 milioane acţiuni. Cursul titlurilor SNP s-a menţinut pe tot parcursul şedinţei în creştere, variind între 3.580 şi 3.680 lei/acţiune. În partea a doua a zilei, a fost tranzacţionat un pachet cu 461.000 acţiuni SNP la preţul de 3.650 lei/acţiune. Cotaţia a crescut pînă la finalul şedinţei cînd a fost de 3.680 lei/acţiune, în creştere cu 0,8% faţă de sesiunea anterioară.

Valoarea tranzacţionată la prima categorie a însumat peste 21 miliarde de lei, în timp ce totalul bursier a depăşit cu puţin peste 90 miliarde de lei.

Cea mai mare reducere de ieri au înregistrat-o acţiunile Amonil, al căror preţ a fluctuat între 470 şi 519 lei/acţiune. Spre finalul zilei, vînzătorii au dominat piaţa, iar preţul de la închiderea şedinţei a fost de 493 lei/titlu, în scădere cu 6,6% faţă de şedinţa anterioară.

La categoria SIF nu s-au înregistrat variaţii de curs importante. Cea mai mare reducere a preţului au avut-o acţiunile SIF 5 Oltenia. La finalul zilei de ieri, preţul acţiunilor SIF5 a fost de 12.500 lei/titlu, în scădere cu 0,8% faţă de ziua anterioară. SIF 5 s-a remarcat la categoria societăţilor de investiţii financiare ca fiind cel mai tranzacţionat emitent, cu un rulaj de peste 15 miliarde de lei. Valoarea totală a transferurilor cu titluri SIF a fost de 44,55 miliarde de lei, reprezentînd jumătate din totalul transferurilor perfectate ieri la Bursă.

"Rompetrol Rafinare" Constanţa

În cursul zilei de ieri, preşedintele Rompetrol a fost chemat la audieri, acest eveniment influenţînd piaţa de capital. În momentul în care pe piaţă a apărut ştirea că Dinu Patriciu este anchetat, cotaţia acţiunilor a scăzut, iar în momentul în care s-a anunţat că preşedintele va fi anchetat în libertate, cursul acţiunilor şi-a revenit.

Cele mai tranzacţionate titluri din piaţă au fost cele ale rafinăriei Petromidia. Cu acestea s-au realizat tranzacţii de peste 20 miliarde de lei, la un volum tranzacţionat ce a depăşit 25 milioane de acţiuni. La începutul şedinţei, cotaţia a scăzut, după care la jumătatea zilei cumpărătorii au revenit în piaţă, ducînd preţul pînă la nivelul maxim al zilei de 819 lei/acţiune. Spre final însă, a avut loc o corecţie a preţului, iar la sfîrşitul sesiunii de ieri, acesta a fost de 794 lei/acţiune, în creştere cu 0,5% faţă de şedinţa anterioară.

În prima parte a zilei s-a transferat cel mai mare pachet cu 840.500 titluri Rompetrol, la preţul de 765 lei/acţiune, iar spre jumătatea şedintei un alt pachet cu 800.000 titluri a fost tranzacţionat la preţul de 795 lei/acţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb