CA SĂ REVINĂ ÎN POLITICA GERMANĂ Martin Schulz şi-a anunţat retragerea din Parlamentul European

E.O.
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 noiembrie 2016

Preşedintele Parlamentului European (PE) Martin Schulz a anunţat, săptămâna trecută, că va renunţa la poziţia sa din fruntea PE, ca să revină în politica germană şi să candideze pentru parlamentul federal.

"Nu voi mai candida pentru un al treilea mandat de preşedinte al Parlamentului European", a precizat Schulz, menţionând că, anul viitor, va candida la alegerile legislative din Germania.

"Voi lupta de pe scena politică naţională pentru proiectul european", a adăugat preşedintele Parlamentului European, citat de presa internaţională.

Martin Schulz - membru al Partidului Social Democrat (SPD) - va fi principalul candidat al partidului său pentru landul Renania de Nord - Westfalia, la alegerile federale de la sfârşitul anului viitor, conform publicaţiei germane Sueddeutsche Zeitung. Aceasta subliniază că Schulz este văzut şi ca posibil candidat al SPD la funcţia de cancelar, fiind o soluţie alternativă la candidatura ministrului economiei Sigmar Gabriel, care este vicecancelar în guvernul condus de Angela Merkel.

De asemenea, Martin Schulz este un potenţial candidat pentru postul de ministru de Externe al Germaniei, care va deveni vacant în februarie 2017 dacă actualul şef al diplomaţiei Frank-Walter Steinmeier îşi va asuma rolul ceremonial de preşedinte al ţării, aşa cum este de aşteptat, relatează sursele de presă.

SPD îşi va anunţa candidatul pentru postul de cancelar în prima lună din 2017.

Plecarea lui Schulz de la conducerea Parlamentului European va deveni efectivă începând din data de 16 ianuarie, când plenul PE va stabili prin vot succesorul său.

"Decizia lui Martin Schulz va schimba drastic jocul forţelor politice în instituţii. Problema politică este deschisă", a declarat Gianni Pittella, preşedintele Grupului S&D din Parlamentul European, care consideră că "un monopol al dreptei în instituţiile europene ar fi inacceptabil".

Afirmaţiile domniei sale vin în contextul în care, conform unei înţelegeri încheiate după scrutinul europarlamentar din 2014 între principalele două grupuri europarlamentare - grupul Partidului Popular European (PPE) şi grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni (S&D) - socialiştii ar trebui să cedeze popularilor preşedinţia Parlamentului European la jumătatea legislaturii, adică în ianuarie 2017.

Însă, popularii mai deţin şi preşedinţia Comisiei Europene şi pe cea a Consiliului European, iar preluarea conducerii PE ar însemna ca toate cele trei instituţii europene de bază să fie prezidate de o singură familie politică, lucru neagreat de socialişti.

În ceea ce priveşte viitorul politic al lui Schulz, care a anunţat că va reveni în politica internă germană, Gianni Pittella a estimat că, "datorită experienţei sale şi devotamentului său inegalabil faţă de valorile europene", el va juca un rol decisiv în "succesele viitoare ale SPD şi ale familiei socialiste în Europa", potrivit Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a infirmat zvonurile potrivit cărora ar urma să demisioneze de la şefia CE dacă Martin Schulz va pleca din fruntea Parlamentului European.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb