Actualizare 16:30 Loteria Română nu se va privatiza
Compania Naţională "Loteria Română" a anunţat într-un comunicat remis redacţiei că nu se intenţionează privatizarea Loteriei.
"Nu se intenţionează privatizarea C.N. Loteria Română S.A. şi, totodată, menţionăm că toate agenţiile loto proprii respectă însemnele specifice brandului Loteria Română", arată sursa citată.
-----------
Agenţiile LOTO ar putea fi externalizate, potrivit lui Călin Cociş, preşedintele Sindicatului Liber Loto.
Domnia sa a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o la Târgu Mureş, că deţine informaţii potrivit cărora conducerea Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR) ar dori să externalizeze reţeaua de distribuţie: "Ni s-a transmis, nu direct, ci prin mesaje subliminale, că poate ar fi bine dacă Loteria nu ar mai avea reţea proprie de vânzare sau dacă reţeaua de vânzare a Loteriei Române ar fi externalizată. Loteria Română, de la înfiinţare, din 1906, a avut reţea proprie de vânzare, a avut patrimoniu. Şi dacă va fi externalizată aceasta, cine va prelua reţeaua de vânzare oricum va avea nevoie de forţă de muncă, adică de angajaţi".
Domnul Cociş a subliniat că tot ceea ce se întâmplă la Loterie este legat de managementul neperformant, veniturile fiind mai mici cu 13%, anul trecut, faţă de cele din 2013.
Liderul sindical a mai spus că se teme ca agenţiile LOTO să nu fie privatizate.
"Se vorbeşte despre o rebranduire a agenţiilor, o chestiune care este absolut necesară. (...) Tare mi-e teamă să nu se întâmple cum s-a întâmplat cu Petrom şi BCR, când aceste două companii s-au rebranduit înainte de privatizare", a declarat domnia sa, citat de sursele de presă. Sindicatul Liber Loto a atras atenţia, printr-o scrisoare deschisă, asupra unor nereguli grave care ar avea loc în cadrul CNLR.
Călin Cociş a spus, ieri, că, dacă până la finele acestei luni nu vor fi luate decizii concrete privind funcţionarea Loteriei Române şi salarizarea personalului, angajaţii companiei vor recurge la proteste.
La finalul anului trecut, trei membri din Consiliul de Administraţie al Loteriei Române au demisionat din funcţie. Tot la sfârşitul lunii decembrie 2014, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a anunţat că nu va mai fi prelungit contractul dintre Loteria Română şi Intralot, care priveşte sistemul loteristic.
Extragerile Loto 6/49 din zilele de 4 ianuarie şi 8 ianuarie 2015 au fost suspendate, în premieră după aproape 110 ani.
Darius Vâlcov a spus, recent, că ministerul pe care îl conduce şi care este acţionarul CNLR intenţionează să investească, în acest an, în realizarea unui nou soft, în echipamente şi în oameni, astfel încât să dispună de un sistem loteristic care să nu mai aibă probleme timp de zece ani.
Investiţiile ar urma să fie făcute după ce contractul dintre CN Loteria Română şi firma grecească Intralot nu a mai fost prelungit.
Grecii de la Intralot au renunţat la contractul încheiat cu Loteria Română, după cum ne-a spus Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), care ne-a explicat: "La începutul lunii decembrie, grecii de la Intralot au transmis o scrisoare Loteriei Române, prin care anunţau că, din data de 31 decembrie, de la ora 23.59, nicio relaţie comercială dintre cele două părţi nu mai este valabilă. În condiţiile în care doar grecii s-au ocupat de sistem, Loteria nu deţine decât echipamentele, nu şi softul. Astfel, toată activitatea companiei a fost blocată - nu mai au pariuri, nu mai au cum să organizeze extragerile 6/49...".
Loteria Română şi Intralot au încheiat un contract de colaborare pe zece ani în anul 2003 (fiind, astfel, prelungit contractul încheiat, iniţial, în 1993), acesta vizând jocurile loteristice şi serviciile suport. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin mai multe acte adiţionale.
CNLR a încheiat mai multe contracte considerate păguboase cu Grupul grecesc Lotrom-Intralot-Intracom, respectiv unul pe video-loterie, un contract pe jocurile tip 6/49, unul pe pariuri şi unul pe online. Acesta din urmă a fost semnat în 2005 şi expiră în 2015.
1. Ce porcarie!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 13.01.2015, 12:26)
O afacere simpla, care consta doar in a lua bani, legal, de la numerosii amatori, cu o vechime de peste 100 de ani, un munte de experienta si expertiza, a ajuns de risul lumii. O imagine relevanta si oribila a modului in care este gospodarita tara.