Camera Deputaţilor, de acord cu achiziţia avioanelor F16 din Norvegia

G.M.
Ziarul BURSA #Politică #Apărare / 22 iunie 2022

Camera Deputaţilor, de acord cu achiziţia avioanelor F16 din Norvegia

Achiziţionarea celor 32 de avioane militare F16 de la Norvegia a intrat în linie dreaptă după ce proiectul de lege pentru realizarea capabilităţii operaţionale aeriene de tranziţie prevăzută în Concepţia de realizarea graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene", a trecut, ieri, cu 264 de voturi pentru, 4 voturi contra şi 5 abţineri, de Camera Deputaţilor, în calitate de primă cameră sesizată.

"Acest program dotează România cu avioane într-o condiţie excepţională; probabil că este unul dintre cele mai bune contracte militare din ultimii ani", a declarat, după vot, Pavel Popescu, preşedintele Comisie de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Camera Deputaţilor, care le-a mulţumit tuturor celor care au votat pentru acest proiect legislativ.

"Aceste avioane vor fi întreţinute în România, mentenanţa lor va fi realizată la o companie românească - Aerostar Bacău - care face performanţă de ani buni în zona achiziţiilor militare", a spus Bogdan Rodeanu, deputat USR, membru al aceleeaşi comisii.

Pentru proiectul legislativ au votat inclusiv deputaţii AUR care au afirmat că înţeleg necesitatea unei tranziţii în domeniul apărării aeriene, dar că ar dori ca în viitor Forţele Aeriene Române să fie dotate cu avioane noi şi nu secodn-hand.

"Înţelegem necesitatea stringentă de înlocuire a avioanelor MiG 21 LanceR, înţelegem să acceptăm avioanele F16 din Norvegia vechi de 40 de ani, care mai pot zbura maximum 10 ani, însă ştim că Ungaria are avioane de luptă noi, Gripen, de la firma suedeză SAAB. Ne dorim să avem avioane multirol noi pentru Forţele Aeriene Române, avioane F35, care sunt cele mai bune din lume", a afirmat deputatul Mihail Albişteanu (AUR).

În schimb, Francisc Tobă - deputat neafiliat, fost membru AUR - a afirmat că proiectul legislativ care aprobă încheierea unui contract între guverne - G2G - reprezintă o formă clară de subminare a economiei naţionale, deoarece nu include o clauză de offset privind transferul de know-how şi de tehnologie în industria naţională de apărare.

Conform proiectului de act normativ care a trecut de Camera Deputaţilor, valoarea estimată a achiziţiei celor 32 de avioane F16 second-hand este de 454 milioane euro, din care 354 milioane euro vor fi viraţi guvernului Norvegiei pentru aparatele de zbor, iar 100 milioane euro pentru contractul cu guvernula SUA privind un program amplu de instruire a piloţilor români pentru manevrarea acestor avioane. La valoarea estimată se mai adaugă încă 40 milioane euro ce vor fi plătite guvernului Norvegiei pentru 13 motoare de rezervă ca parte conexă a pachetului de suport logistic oferit de ţara scandinavă. În expunerea de motive se arată că valorile finale ale tranzacţiei vor fi cunoscute după definitivarea discuţiilor cu reprezentanţii guvernului SUA.

Proiectul de act normativ a fost înaintat spre dezbatere şi vot Senatului, care este for decizional cu privire la viitoare lege.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Cu alte cuvinte, pe langa programele Rabla Clasic si Rabla Plus, statul roman finanteaza de-acum incolo si programul Rabla multirol! De fapt, la ce rebuturi au achizitionat, acestui ultim program i-ar putea zice fara probleme, Rabla Rablelor!

    1. Pentru ''Rabla Rablelor'' cum zici, sa multumim din inima partidului si mostenitoarei urss. Amin.

      Mai bine cumparau niste suhoi-25 pe bucati din Ucraina la pret de fier vechi chiar daca trebuiau sa adune bucatile de prin lanuri si paduri. Poate primeau moca si niste bucati de elicopter. Sa vedeti ce minuni faceau ai nostri cand le lipeau!

    F16-le astea sunt SH la SH?!?

    Adică norvegienii le aveau de noi sau le luaseră și ei second-hand?

    Întreb pentru un prieten care are și el un depozit de "Fer" vechi și vrea să scape de niște epave. Nu vrea să vândă pe 2 lei, i-ar prinde bine un "tun", financiar bineînțeles :)  

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb