Cancelaria Primului Ministru va avea în componenţă, pe lângă şeful acesteia, cu rang de ministru, mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, precum şi pe directorul de cabinet al premierului. În cadrul acestei structuri va funcţiona şi un consiliu ştiinţific, compus din 7 membri neremuneraţi, personalităţi reprezentative ale mediului academic, ştiinţific şi neguvernamental. Cancelaria va avea atribuţii în principal în domeniul comunicării şi al relaţiilor cu presa şi în implementarea politicilor şi stabilirea obiectivelor în domeniul relaţiilor internaţionale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unei decizii a premierului Viorica Dăncilă, publicată ieri în Monitorul Oficial, Cancelaria Primului Ministru este condusă de şeful cancelariei, cu rang de ministru, iar în această structură îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, precum şi directorul de cabinet al premierului.
Cancelaria va avea trei atribuţii principale, prima este cea de comunicare li relaţie cu presa, asigurând şi coordonând "producerea integrată şi unitară a mesajului public guvernamental" şi "răspândirea informaţiilor publice prin toate mijloacele de comunicare". În acest scop, va organiza conferinţe de presă săptămânal sau ori de câte ori este nevoie. De asemenea, se va ocupa de acreditarea jurnaliştilor şi va gestiona crizele de comunicare.
În al doilea rând, cancelaria va contribui, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, la "implementarea politicilor şi stabilirea obiectivelor în domeniul relaţiilor internaţionale, potrivit programului de guvernare şi obligaţiilor ce derivă din strategiile naţionale şi din instrumentele internaţionale la care România este parte".
În acest sens, printre altele, cancelaria va menţine legături cu ambasadele străine în România şi cu organismele internaţionale reprezentate în ţară, "în scopul informării acestora, împreună cu MAE, asupra aspectelor care privesc domeniile de activitate a Guvernului".
Cea de a treia atribuţie a cancelariei este de a asigura, împreună cu Secretariatul General al Guvernului, buna desfăşurare a relaţiei cu Parlamentul în domeniul de activitate.
De asemenea, în cadrul acestei cancelariei va funcţiona şi "un consiliu ştiinţific, organism consultativ compus din 7 membri, personalităţi reprezentative ale mediului academic, ştiinţific şi neguvernamental, neremuneraţi", care are rolul de a emite propuneri şi opinii în domeniul de competenţă al cancelariei.
Costin Mihalache, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, dar şi în perioada premierului Victor Ponta, fost director general la CFR SA, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie la CNAIR, dar şi fost diplomat pe relaţia cu CHina, a fost numit, săptămâna trecută, prin decizie a Vioricăi Dăncilă, în funcţia de şef al Cancelariei primului ministru.
În februarie, el fusese numit în funcţia de director general al companiei de stat care administrează reţeaua de căi ferate din România, CFR SA.
Mihalache a ocupat, din martie 2018 până în februarie 2019, funcţia de consilier de stat în aparatul de lucru al premierului Viorica Dăncilă.
Din mai 2018, el a ocupat şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
În perioada noiembrie 2015 - martie 2018, el a fost consilier în cadrul CFR Electrificare SA. În intervalul martie 2015 - iunie 2017, Mihalache a fost membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica şi în Comitetul de Securitate Energetică.
În 1994, el a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucureşti. Apoi a lucrat în cadrul Ministerului Apărării, pe postul de consilier relaţii externe şi protocol, ulterior fiind consul în Ambasada României la Beijing.
În perioada 2009-2010 a lucrat la Germinos SA, cu sediul în Alexandria, iar în 2010-2011 a fost director general al SC Plastidrum SRL.
În anul 2011 a devenit membru în Consiliul de conducere al Casei Româno-Chineze. ÎN 2012-2013 a fost consilier al UGIR pentru relaţia cu China.
În ianuarie 2013 a fost numit consilier de stat la Cancelaria primului ministru, iar în august 2013 a devenit preşedinte al Consiliului de Administraţiei al CNDANR. În 2014 a revenit la Cancelaria primului ministru.
Guvernul a adoptat, în urmă cu o săptămână, o ordonanţă de urgenţă prin care reînfiinţează Cancelaria Primului Ministru, structură desfiinţată în prima şedinţă a Cabinetului Grindeanu.