Capital Economics: Economia va scădea cu 2,5% în 2010, iar stagnarea în 2011 ar fi un succes

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 27 iulie 2010

Capital Economics: Economia va scădea cu 2,5% în 2010, iar stagnarea în 2011 ar fi un succes

Continuarea acordului cu FMI necesită sacrificii, care se vor manifesta printr-o scădere economică de 2,5% în acest an, iar în 2011 o stagnare a PIB ar putea fi considerată o evoluţie bună, anticipează economiştii de la Capital Economics Londra.

"Într-un contrast flagrant cu evenimentele recente din Ungaria, măsurile fiscale de austeritate anunţate de guvernul român au menţinut până acum pe linia de plutire acordul cu FMI, însă vor necesita sacrificii. Anticipăm acum o contracţie economică de 2,5% în acest an şi credem că, dacă economia Româ-niei va stagna în 2011, se va putea considera o evoluţie bună", se arată într-o analiză efectuată de Neil Shearing, senior emerging markets economist şi David Oxley, emerging markets economist la Capital Economics, citată de Mediafax.

Deşi guvernul a reuşit să elaboreze un plan de austeritate echivalent cu 2,3% din PIB, analiştii notează că au încă unele îndoieli în privinţa atingerii obiectivului de deficit bugetar de 6,8% din PIB convenit în mai cu FMI, în principal din cauza întârzierii aplicării multor măsuri.

Astfel, Capital Economics estimează că deficitul bugetar al Româ-niei va fi în acest an de 7% din PIB şi că se va re-strânge doar în mică măsură anul viitor, la 6,5% din PIB.

"Cu alte cuvinte, noi măsuri fis-cale vor fi necesare pentru a ajunge la ţinta de 4,4% din PIB convenită cu FMI pentru 2011", se arată în analiză.

Totodată, România "nu prea are timp să se complacă", deşi a primit la începutul lunii iulie cea de-a cincea tranşă de la FMI, de 913,2 milioane de euro, iar continuarea acordului cu creditorii externi este bine văzută de pieţe.

"Există temeri legitime în privinţa capacităţii guvernului de a res-pecta pe viitor condiţiile programului de împrumut, ţinând cont de nemulţumirea populaţiei faţă de măsurile de austeritate (...) dar şi de situaţia politică în continuare fragmentată, care ameninţă orice viitoare ajus-tări care ar putea fi necesare", anticipează analiştii Capital Economics.

În acest context, "cu şanse mari să se întâmple ceva rău", aceştia anticipează o nouă perioadă nefavorabilă pentru pieţele financiare şi estimează că leul se va deprecia la 4,4 lei/euro până la sfârşitul anului, de la 4,25 în prezent.

În plus, măsurile de austeritate vor avea "şi efecte macroeconomice semnificative", inflaţia fiind vizată în orizontul imediat. Însă Capital Economics are o viziune mai optimistă în privinţa acestui indicator, anticipând o creştere a inflaţiei de numai 2,5 puncte procentuale în urma majorării TVA.

"Guvernul se aşteaptă ca majorarea recentă de cinci puncte procentuale a taxei pe valoare adăugată să adauge între 3,5 puncte şi 4,5 puncte la inflaţia anuală din iulie, însă noi anticipăm un impact mai mic, de circa 2,5 puncte procentuale, reflectând faptul că retailerii vor avea probabil probleme în a transfera întreaga povară a creşterii TVA către consumatori", se spune în raport.

Pe fondul diferenţei dintre PIB-ul potenţial şi PIB-ul realizat, estimată de analiştii britanici la -6%, aceştia anticipează că dobânzile vor rămâne stabile până în 2012, banca centrală neavând motive să înăsprească politica monetară. Totuşi, Capital Economics prevede o perioadă dificilă pentru BNR, dată fiind legătura dintre evoluţia cursului şi inflaţie, mai mare în România decât în alte ţări din regiune.

În acelaşi timp, tăierile fiscale prezintă încă un obstacol semnificativ pentru relansarea economică internă, avertizează economiştii.

"Sectorul bancar românesc este deja unul dintre cele mai expuse la criza din Grecia, deci condiţiile de credit vor rămâne dificile în următoa-rea perioadă. Scăderea de 25% a salariilor şi reducerea planificată a locurilor de muncă din sectorul public cu 60.000 doar în 2010 vor accentua problemele", anticipează Capital Economics.

Totodată, România nu se poate baza nici pe exporturi pentru relansarea economiei.

"Într-adevăr, exportatorii vor beneficia de un sprijin competitiv datorită deprecierii leului. Însă, ţinând cont că relansarea economică de pe pieţele cheie de export din zona euro va întârzia probabil în acest an, cererea externă nu are şanse prea mari să ofere prea multă susţinere creşterii timp de mai mulţi ani. Astfel, ne reducem prognoza de creştere economică la -2,5% pentru acest an (de la -1% anterior) şi considerăm că o stagnare în 2011 va putea fi considerată o evoluţie bună", estimează Capital Economics.

În viziunea analiştilor britanici, economia românească va reveni la o creştere economică apropiată de potenţialul ei, de circa 4%, cel mai devreme din anul 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb