"Capitalia" a respins o ofertă de preluare de la "ABN Amro"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2006

Banca italiană nu vrea să devină o subsidiară a unui creditor străin

Banca italiană "Capitalia" a respins, recent, o ofertă de preluare primită de la instituţia financiară olandeză "ABN Amro", spun surse apropiate situaţiei, citate de presa locală. Acestea precizea-ză că preşedintele băncii italiene, Cesare Geronzi, a făcut anunţul referitor la respingerea ofertei în cadrul adunării generale a directorilor instituţiei.

Presa italiană a relatat că Cesare Geronzi a refuzat oferta ABN pe motiv că nu a dorit ca banca pe care o conduce să devină o subsidiară a unei instituţii creditoare străine.

"Capitalia" este a patra bancă din Italia, cu o capitalizare de piaţă de circa 17 miliarde de euro (21,79 miliarde de dolari). Oferta pentru "Capitalia" a venit după ce "ABN Amro" a anunţat că îşi va păstra cota de 7,7% la această bancă, al cărei sediu se află în Roma. "Am spus categoric NU, întrucât în urma preluării am fi devenit doar o divizie de retail a băncii olandeze ABN", a declarat Geronzi, citat de sursele mai sus amintite.

Oferta "ABN Amro", instituţie ce a cumpărat deja banca "Antonveneta", a fost înaintată de directorul executiv, Rijkman Groenink. Potrivit presei italiene, Groenink a făcut propunerea în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu Geronzi la Roma, săptămâna trecută, înainte ca ABN să anunţe că îşi va păstra cota de 7,7%, rămânând parte a grupului acţionarilor majoritari.

Analiştii nu au înţeles foarte clar dacă ABN vrea să-şi extindă operaţiunile derulate în Italia printr-o fuziune cu "Capitalia" sau se limitează la recenta achiziţie a băncii "Antonveneta".

Oricum, Geronzi a afirmat că banca pe care o conduce râmâne "stăpână pe destinul său" şi nu a luat niciodată în calcul o eventuală fuziune cu "Banca Intesa", condusă de Giovanni Bazoli. La începutul acestui an, au existat numeroase speculaţii în legătură cu o posibilă fuziune între "Capitalia" şi "Banca Intesa", însă la finele lunii august, aceasta din urmă a anunţat că îşi uneşte activităţile cu cele ale "Sanpaolo IMI" SpA.

În opinia lui Cesare Geronzi, interesul "Intesa" faţă de "Capitalia" priveşte cotele deţinute la "Mediobanca" SpA, "Assicurazioni Generali" SpA şi "RCS MediaGroup" SpA.

Geronzi nu a oferit detalii în acest sens, însă este ştiut că unul dintre acţionarii principali ai "Mediobanca" este "Capitalia". La rândul său, "Mediobanca" este acţionarul majoritar al companiei de asigurări "Generali". "Intesa" lucrează cu "Generali" pe segmentul asigurărilor bancare.

În Italia sunt numeroase bănci importante pe plan european, precum "UniCredit". În acest sector există numeroase presiuni de consolidare, mai ales după lansarea anunţului privind fuziunea "Banca Intesa" - "Sanpaolo" IMI, prin care va lua fiinţă un gigant cu o valoare de 80 de miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb