Casa de oaspeţi Reveria, renovată cu ajutorul fundaţiei Prinţului Charles

A consemnat ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii / 29 august 2016

Casa de oaspeţi Reveria, renovată cu ajutorul fundaţiei Prinţului Charles

Casa de oaspeţi Reveria, aflată în satul transilvănean Alma Vii, şi-a deschis porţile în luna octombrie anul trecut cu ajutorul fundaţiei ASR Prinţul Charles, care a contribuit la renovarea sa. La nici un an de la deschidere, Reveria se bucură de popularitate în rândul turiştilor. Iacob Liviu Florin, proprietarul casei, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, că, de la începutul anului şi până în prezent, doar patru week-end-uri au rămas fără turişti. Domnia sa ne-a prezentat şi motivele pentru care turiştii ajung în Alma Vii şi principalul motiv care îi determină pe vizitatori să caute atmosfera rurală, în detrimentul modernităţii.

Reporter: Cum a fost posibilă reabilitarea clădirii şi transformarea ei în casă de oaspeţi? La cât s-au ridicat costurile?

Iacob Liviu Florin: Când am cumpărat această casă, acum doi ani, am ales-o pentru că avea o structură foarte bună, neafectată de faptul că, timp de 20 ani, nu a fost locuită. La această stare a contribuit şi faptul că proprietarul acesteia, un sas bătrân, a mai venit în România şi a mai îngrijit de casă.

Costurile nu au fost atât de mari pe cât ne aşteptam, întrucât am renovat/reparat totul cu mijloace şi materiale tradiţionale cu ajutorul unei echipe de muncitori locali "şcoliţi" în renovări de case vechi la cursurile organizate de Mihai Eminescu Trust (fundaţia patronată de către ASR Prinţul Charles). Proprietatea încă nu este definitiv reparată/renovată, pe de o parte pentru că este destul de mare - include şi o şură pe care inte-n-ţi-onăm să o amenajăm cu fonduri europene, iar pe de altă parte din neces-itatea unor fonduri destul de importante.

Reporter: Câţi turişti trec anual pragul pensiunii?

Iacob Liviu Florin: Această casă de oaspeţi a fost deschisă în luna iulie 2015 şi a început să funcţioneze efectiv în luna octombrie a aceluiaşi an. Cu alte cuvinte, casa noastră încă nu a împlinit un an de când primeşte oaspeţi, însă trebuie să subliniem, şi asta ne bucură, că, pe parcursul anului 2016, au fost doar 4 week-enduri în care nu am avut rezervări, casa Reveria figurând pe site-ul booking.com.

Reporter: Aveţi şi turişti străini? Care este procentul lor şi din ce ţări ajung la dumneavoastră?

Iacob Liviu Florin: Avem destul de mulţi turişti străini, apreciem că un procent de 60% din numărul total. Aceştia vin din Anglia, Franţa, Germania, Belgia, Italia şi chiar din SUA.

Reporter: În ultimii ani tot mai mulţi turişti caută experienţe diferite, a crescut şi la dumneavoastră numărul cererilor de cazare?

Iacob Liviu Florin: Ţinând cont de faptul că încă nu am împlinit un an de la deschidere, încâ nu putem să apreciem o creştere a numărului de turişti raportat la o anumită perioadă. Cu toate acestea, cred că numărul turiştilor este în creştere faţă de perioadele anterioare. Oricum, Casa Reveria nu dispune decât de 5 locuri de cazare, în două camere cu intrări şi băi separate, astfel încât, poate şi datorită creşterii de care aminteam, au fost foarte multe cereri telefonice de cazare pe care nu le-am putut onora întrucat aveam deja rezervări făcute.

Reporter: Care consideraţi că sunt motivele pentru care turiştii aleg să petreacă o noapte într-o clădire medievală şi nu la un hotel sau pensiune modernă?

Iacob Liviu Florin: Din puţina noastră experienţă într-un astfel de turism (rural), am observat că personele care doresc să petreacă o noapte la o pensiune/hotel modern nu vor rezerva niciodată într-un sat ori undeva la ţară, ci vor merge în locuri în care "cazarea modernă" este la ea acasă, şi anume în oraşe din Româ-nia sau străinătate.

Cei care caută linişte, aer curat, iarbă, fân, flori şi, în general, atmosfera rurală, vor prefera o clădire medievală sau o casă de oaspeţi ascunsă undeva într-un sat, în detrimentul unei clădiri moderne şi implicit unor condiţii şi ambiante moderne. Mai trebuie să subliniem că, de obicei, într-un hotel modern sau chiar pensiune modernă, oaspeţii vor petrece câteva zile într-o atmosferă impersonală - ţi se dă cheia de la cameră, ţi se comunică orele în care poţi să mănânci şi cam atât. Pe când, într-o casă de oaspeţi aflată în mediul rural, aceştia pot interacţiona şi chiar relaţiona, dacă doresc, cu cei care îşi duc viaţa în acea locaţie: oamenii care taie lemne, care cosesc iarba, care adună zarzavaturile din gradină, care prepară zacuscă sau dulceţuri. Or, această atmosferă este preferată de cât mai mulţi turişti în ultimul timp, întrucât aceasta îi "transportă" înapoi în timp, ba chiar unii dintre aceştia descoperă, cu această ocazie, că legumele, ouăle, mâncarea cât şi tot ce li se oferă are cu adevărat gust, iar laptele chiar nu este fabricat în supermarket!

Reporter: Ce altceva le puneţi la dispoziţie turiştilor ajunşi la dumnea-voastră?

Iacob Liviu Florin: În afară de ospitalitate, atenţie, grijă pentru orice fel de detaliu sau dorinţă a acestora, oaspeţilor le oferim posibilitatea de a alege meniuri de sezon, folosind legume şi fructe din grădina proprie, lapte şi brânzeturi locale, toate preparate în stil ţărănesc. Oaspeţii au posibilitatea de a asista la preparatul conservelor de legume pentru iarnă - zacuscă, tocană de legume, ori a dulceţurilor şi gemurilor din fructe culese atât din gradina proprie, cât şi din cele ale localnicilor. Nu în ultimul rând, oaspeţii pot să înveţe diferite reţete de mâncăruri şi prăjituri tradiţionale şi să deguste aceste produse. Un interesant obiectiv, atât pentru oaspeţii români, cât mai ales pentru cei străini îl reprezintă cărbunăria, locul în care, la marginea unei păduri, doi soţi au ales să facă mangal (cărbune de lemn) pe care îl exportă în ţările scandinave.

Nu în ultimul rând, atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarnă, o plimbare cu căruţa prin împrejurimi este întotdeauna binevenită.

Reporter: Care sunt principalele obiective turistice din apropiere?

Iacob Liviu Florin: Pe website-ul nostru avem prezentate câteva itinerarii interesante care pot fi urmate de către oaspeţii care aleg un sejur la Casa Reveria. Despre aceste obiective se pot scrie volume întregi, întrucât satul Alma Vii este aşezat astfel încât în jurul acestuia, pe o rază de până la 70 km se găsesc foarte multe localităţi şi obiective turistice.

La nici 20 km se află oraşul medieval Mediaş, de o frumuseţe cuminte şi modestă, încărcat de istorie şi poveşti, mai ales săseşti. La o aruncătură de băţ, nici 50 km, se află oraşul cetate, Sighişoara cu ale lui vestigii istorice şi cu a lui cetate locuită, singura de acest fel din Europa. Însă, până să ajungi la Sighişoara este musai să treci prin Richis şi apoi prin Biertan, două localităţi săseşti de rezonanţă în Transilvania. Prima se bucură de o biserică evanghelică fortificată ce îţi poate fi prezentată de singurul sas care a mai rămas în sat, iar cea de-a doua este renumită pentru cea mai mare biserică fortificată din Transilvania, care a fost, vreme de peste 300 ani, sediul Epis-copiei Evanghelice din Transilvania.

La o distanţă de 50-60 km se află localităţi precum Mălâncrav, Criş, Apoş, unde, în fiecare dintre ele, oas-peţii pot să vadă bucăţi de istorie şi cultură transilvană.

Reporter: Care este tariful mediu pentru o noapte de cazare la casa dumneavoastră de oaspeţi?

Iacob Liviu Florin: Tariful mediu este stabilit în aşa fel încât să reflecte şi să compenseze în mod corect şi judicios serviciile oferite turiştilor. Astfel, o noapte de cazare la Casa Reveria este tarifată cu 40 euro/persoană, cu micul dejun inclus în preţ. Cazarea se face în camere mobilate în stil tradiţional, confortul fiind asigurat de încălzirea centrală (pe lemne) şi de şemineele în care oaspeţii pot să facă focul şi să se relaxeze privind jocul flăcărilor.

Reporter: Care sunt cele mai aglomerate perioade din an?

Iacob Liviu Florin: Putem spune că cele mai aglomerate perioade au fost cele de concedii, sărbatori, minivacanţe.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia turismului din zonă?

Iacob Liviu Florin: Noi credem că turismul a început să se dezvolte încet, dar sigur. Primii paşi au fost făcuţi odată cu iniţiativele Fundaţiei Mihai Eminescu Trust (MET) de a iniţia şi încuraja localnicii să desfăşoare astfel de activităţi. Mai apoi proiectul MET de refacere şi refuncţionalizare a Bisericii fortificate din Alma Vii, vor conduce sigur la dezvoltarea turismului în acest sat, în care turiştii vor avea multe lucruri interesante de făcut, de văzut şi de gustat.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb