Casele de avocatură oferă avocaţilor debutanţi salariu de circa 1000 euro

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Servicii Financiare / 5 august 2008

Casele de avocatură oferă avocaţilor debutanţi salariu de circa 1000 euro

Casele de avocatură au început recrutarea absolvenţilor de drept din promoţia 2008 cărora le sunt oferite salarii de aproximativ 1000 euro pe lună, dar şi programe de specializare (consultanţă, litigii etc.), potrivit datelor oferite de reprezentanţii acestora la solicitarea NewsIn.

În principal, majoritatea firmelor chestionate au ca obiectiv aducerea a aproximativ 10 tineri noi avocaţi, însă numărul acestora ar putea fi mai mic în principal din cauza programelor riguroase de testare şi recrutare.

Boştină şi Asociaţii recrutează în centrele universitare din Iaşi şi Cluj

Boştină şi Asociaţii a extins aria de recrutare şi în centrele universitare de la Iaşi şi Cluj, în mare parte datorită dezvoltării reţelei teritoriale de birouri ale casei de avocatură. "Probabil vom recruta între 6 şi 10 absolvenţi. Avem în vedere absolvenţii din centrele universitare de la Iaşi şi de la Cluj pentru a acoperi necesarul creat prin dezvoltarea reţelei teritoriale şi a creşterii activităţi derulate de birourile noastre teritoriale", a declarat avocatul coordonator Doru Boştină.

În principal, casa de avocatură se foloseşte pentru recrutare, dar fără a marginaliza celelalte metode, pe recomandările venite din partea propriilor avocaţi. "Lumea avocaţilor e relativ mică (...) şi ca atare recomandarea unui avocat asociat poate să constituie un motiv suficient de puternic pentru a câştiga cuiva o invitaţie la interviu. Pentru studenţi, anul trecut şi acum doi ani am acordat două burse studenţilor de la Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi, anul trecut una la Iaşi", a mai declarat Boştină.

În afara recomandărilor, Boştină şi Asociaţii se foloseşte şi de serviciile unor agenţii de recrutare on-line, dar mulţi avocaţi trimit pros-pectiv CV-urie lor. "Unii dintre ei au o anumită experienţă care-i recomandă, alţii sunt nevoiţi să treacă printr-un riguros program de testare şi recrutare", a mai spus Doru Boştină.

Acesta a mai adăugat, că din cei admişi în casa de avocatură, majoritatea rămân să profeseze la Boştină şi Asociaţii. "Din cei şapte tineri avocaţi veniţi printr-un program special de recrutare derulat în vara trecută, şase sunt încă în firmă", a declarat Boştină.

"Trebuie remarcat că şi pe piaţa de avocatură s-a observat o "calmare" a salariilor faţă de anul trecut, în special pentru noii intraţi pe piaţa muncii", a adăugat Doru Boştină.

Salans îşi trimite "recruţii" la training în cele peste 20 de birouri din lume

"Salans" derulează anual campanii de recrutare la facultatea de drept, iar începând din acest an s-a alăturat programului START Internship, în care este implicată comunitatea de afaceri din România prin diferite asociaţii şi camere de comerţ, ambasade, universităţi şi asociaţii studenţeşti.

Potrivit managing partner "Salans", Anda Todor, în urma prezentărilor de la Facultatea de Drept, dedicate studenţilor în ani terminali, se primesc în jur de 20-30 de CV-uri. "Cei selectaţi sunt chemaţi la interviu şi dacă lucrurile decurg normal, studentul este chemat la internship. Vara aceas-ta, de exemplu, avem cincisprezece interni, care speram să dovedească în primul rând o mare dorinţă de a învăţa şi de a se forma printre avocaţi de elită", a spus Anda Todor.

Aceasta a precizat că în acest an Salans şi-a propus să recruteze nouă-zece tineri absolvenţi.

Odată recrutaţi avocaţii "Salans" participă la programe de training anuale, în străinătate, în funcţie de grupul de practică din care fac parte, în cadrul cărora interacţionează cu colegii din cele 21 de birouri ale firmei din lume

Salariul unui începător la "Salans" poate depăşi 1000 euro lunar, însă, conform spuselor managing partner "Salans", principala problemă este că mulţi dintre tinerii absolvenţi se aşteaptă să câştige foarte mult dintr-odată şi nu au răbdare să capete experienţă.

La ZRP doar 2% dintre canditaţi trec în etapele ulterioare de recrutare

Doar 2% din cei care trimit CV-uri casei de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) au şanse să acceseze în etapele ulterioare de recrutare. "Primim solicitări de angajări extrem de diverse, de la tineri absolvenţi ai Facultăţilor de Drept din Bucureşti şi din ţară, de la şefi de promoţie sau beneficiari ai unor burse la universităţi din străinătate, până la avocaţi cu mulţi ani de experienţă. Statistic, aproximativ 2% dintre cei care trans-mit CV-uri sunt invitaţi să parcurgă procedurile ulterioare de recrutare", a declarat senior partner Ioana Racoţi.

Potrivit senior partner ZRP, persoanele selectate sunt invitate la un interviu preliminar cu unul dintre partneri şi sus-ţin la finalul interviului un test scris de cunoştinţe juridice şi un test scris de limba engleză. După aceea, candidaţii recrutaţi vor redacta anumite materiale juridice, în română şi engleză. Cei selectaţi în urma aces-tei probe sunt invitaţi la un interviu final cu toţi partenerii departamentului de consultanţă, respectiv litigii, în funcţie de opţiunea candidatului.

La fel ca în cazul "Salans", salariul oferit de ZRP unui absolvent se ridică în jurul valorii de 1000 euro, care pare a fi un preţ al pieţei. "Cifra de 1000 euro a fost avansată de mai mulţi colegi de la firme concurente ca fiind onorariul oferit unui tânăr absolvent de drept. Nu ne-am simţit niciodată nevoiţi să supralicităm şi să anunţăm un onorariu mai mare de acesta pentru a atrage tinerii absolvenţi. Avem o grilă de salarizare, dar apreciem de la caz la caz onorariul pe care îl oferim unui absolvent, în func-ţie de impresia generală şi rezultatul final al procedurii de recrutare", a precizat Ioana Racoţi.

Din promoţia 2008, ZRP îşi propune să recruteze cinci absolvenţi.

Peste 90% din absolvenţii recrutaţi de Muşat & Asociaţii rămân în firmă

Muşat & Asociaţii intenţionează să angajeze până la 15 absolvenţi de drept în 2008. Potrivit avocatului asociat Mona Muşat, 90% din absolvenţii recrutaţi rămân pe post."Peste 90% din tinerii absolvenţi recrutaţi rămân pe post şi reuşesc să-şi construiască o cariera avocaţială solidă, inclusiv sub aspect financiar", a declarat Mona Muşat.

Deşi primesc foarte multe CV-uri, Mona Muşat a declarat că societatea de avocatură se bazează în special pe recomandările venite din mediul universitar."Avem cea mai mare încredere în recomandările venite din mediul universitar. (...) În vederea cooptării în echipa Muşat & Asociaţii, supunem toţi candidaţii unei tes-tări riguroase a cunoştinţelor teoretice pentru a ne asigura că selectăm oamenii cel mai bine pregătiţi", a mai spus avocatul asociat Muşat.

De asemenea, în cadrul societăţii există un program de training intern al avocaţilor, structurat pe arii de practică, care este completat, cu traininguri externe, specializate. "Pentru programul de training intern, la începutul anului se stabileşte un calendar al cazuisticii şi temelor ce vor fi abordate. Acest calendar este completat cu traininguri punctuale, focusate pe practica avocaţială şi problemele complexe cu care ne întâlnim în activitatea de zi cu zi sau pe cazuistica şi practica internaţională cu caracter de noutate",a declarat Moan Muşat.

Conform declaraţiei sale stabilitatea avocaţilor la Muşat & Asociaţii a fost, în ultimii trei ani, de peste 95%.

În privinţa onorariilor, potrivit Monei Muşat, absolvenţii recrutaţi primesc în primul an de stagiatură acelaşi onorariu. "Abia din anul doi de stagiatură apar diferenţieri în funcţie de progresul şi performanţele profesionale obţinute", a adăugat aceasta.

Una dintre problemele cu care se confruntă Muşat & Asociaţii în recrutarea de tineri avocaţi este lipsa cunoaşterii unei limbi străine. "Peste 85% din clienţii noştri sunt de limba engleză, astfel că pentru un tânăr absolvent care doreşte să-şi construias-că o carieră profesională la Muşat & Asociaţii, cunoaşterea unei limbi străine este o condiţie indispensabilă. Din păcate, destul de puţini absolvenţi îndeplinesc această condiţie", a punctat Mona Muşat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb