Casian Niţulescu, Ministerul Energiei: "România şi-a asumat o cotă de 34% pentru sursele de energie regenerabilă"

A.V.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 28 martie 2023

Casian Niţulescu, Ministerul Energiei: "România şi-a asumat o cotă de 34% pentru sursele de energie regenerabilă"

Nagy-Bege Zoltan, ANRE: "Principala cauză a crizei din energie este un dezechilibru între cerere şi ofertă"

Ţara noastră şi-a asumat iniţial o cotă de aproximativ 30,7% pentru sursele de energie regenerabilă în 2030, prin Planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice 2021-2030, dar printr-o reanaliză această cotă va ajunge la 34%, potrivit lui Casian Niţulescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Casian Niţulescu a declarat ieri, la conferinţa Energy Efficiency for Sustainable Business, organizată de The Diplomat Bucharest: "Prin planul naţional integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice ne-am asumat ca surse de energie regenerabilă aproximativ 30,7%, dar printr-o reanaliză vom ajunge la 34%. Dimensiunea de eficienţă energetică ocupă un rol de o importanţă deosebită în plan naţional, şi anume - nu numai că asigură o siguranţă energetică, dar şi o tranziţie către o energie mai curată, mai verde, o energie a viitorului. Europa şi-a asumat ca până în anul 2050 să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic, iar până în anul 2030 ne-am asumat să reducem emisiile de gaze cu 55%. Putem spune că prin investiţii în eficienţă energetică, România poate avea suficiente beneficii precum o scădere majoră a consumului de energie în industrie, o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră şi, nu în ultimul rând, o îmbunătăţire a mediului şi o creştere a calităţii vieţii".

Casian Niţulescu a subliniat că printr-un audit energetic pot fi identificate zonele vulnerabile de consum, iar printr-un management energetic se poate asigura o coordonare mai bună a companiilor. Reprezentantul Ministerului Energiei a mai spus că prin investiţii în echipamente cu un consum scăzut de energie poate creşte rentabilitatea companiilor, iar prin asigurarea de producţie de energie electrică din surse regenerabile pot fi scăzute facturile, ceea ce asigură rentabilitatea companiilor.

Cristian Ilie, Ministerul Energiei: "Urmează să fie lansate programele de eficienţă energetică finanţate din Fondul de Modernizare"

La acelaşi eveniment, Cristian Ilie, director al Directoratului pentru Eficienţă Energetică din Ministerul Energiei, a amintit că această instituţie derulează programe în domeniu din mai multe fonduri, precizând: "PNRR este în derulare şi avem un program de eficienţă energetică în industrie pe care îl vom închide pe 31 martie. Urmează, însă, să fie lansate programele finanţate din Fondul de Modernizare. Primul şi cel extrem de aşteptat se referă la producţia de energie din fotovoltaice, vânt sau geotermie. Cred că îl vom lansa în prima jumătate a anului. Apoi va fi programul pe cogenerare de înaltă eficienţă, care este atât de necesar şi care prevede finanţare pentru centrale, dar şi pentru reabilitarea reţelelor de termoficare".

Tot ieri, Fulöp Lorand Arpad, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a amintit că pe PNRR, "din nefericire", nu prea există programe de finanţare pentru eficienţă energetică, acestea fiind mai mult "pe deşeuri, ape şi canalizare, împăduriri". Conform spuselor sale, cele mai multe programe pe partea de eficienţă energetică sunt direcţionate către Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Nagy-Bege Zoltan, ANRE: "Preţul energiei, cel puţin în Europa, cu siguranţă nu va mai fi mic"

Eficienţa energetică, "în contextul crizei care ne chinuie de ceva timp", va avea, cu siguranţă, altă importanţă în viitor, este de părere Nagy-Bege Zoltan, vicepreşedinte Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), care aminteşte că principala cauză a crizei este un dezechilibru între cerere şi ofertă. Nagy-Bege Zoltan a precizat la conferinţa Energy Efficiency for Sustainable Business: "Acesta este motivul pentru care preţurile de pe pieţele de energie electrică şi gaze naturale au crescut în ultimii doi ani. Acest dezechilibru se poate trata prin două-trei modalităţi - ori creşti producţia, ceea ce este puţin mai dificil pentru că pe partea de producţie inflexibilitatea este ceva mai mare; ori scazi consumul, potrivit scopului eficienţei energetice; sau varianta ideală - creşti producţia şi scazi consumul".

Oficialul ANRE a menţionat că, în ultimii ani, ordonanţele de plafonare sau compensare a preţurilor din energie au reprezentat "un tratament necesar", dar trebuie să vedem ce va urma după ce acestea nu vor mai fi aplicate.

"Acum, că preţurile au scăzut, parcă avem speranţe că nu mai avem nimic de făcut", a afirmat Nagy-Bege Zoltan, atrăgând atenţia: "Nu cred însă că este cazul. Preţul energiei, de acum încolo, cel puţin în Europa, cu siguranţă nu va mai fi mic. Poate ar trebui să ne gndim să ne schimbăm stilul de viaţă. Am supravieţuit crizei, ne-a ajutat guvernul prin plafonarea preţurilor şi compensarea facturilor, dar trebuie să fim mai responsabili şi să evităm pe viitor aceleaşi consumuri mari de energie. Un mod facil este schimbarea comportamentului consumaorilor casnici şi non-casnici, respectiv să investim în noi tehnologii care reduc consumul".

Oana Marciana Özmen, secretarul Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Parlamentul României: "Trebuie să creştem numărul clădirilor renovate din sectorul public. Dar, trebuie să creştem eficienţa energetică nu numai prin prisma renovării clădirilor, ci şi prin prisma utilizării energiei regenerabile, din panouri foltovoltaice".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb