Câştigul salarial mediu net a crescut la 1.477 lei

(C.P.)
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 5 februarie 2010

Câştigul salarial mediu net a crescut la 1.477 lei (350 euro), în decembrie, cu 8,1% faţă de noiembrie, ca urmare a acordării unor premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, a plăţii drepturilor salariale restante şi a realizării de producţii mai mari, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Faţă de ultima lună din 2008, însă, câştigul salarial mediu nominal net este mai mic cu 0,8%. În termeni reali (ţinând cont de inflaţie) câştigul salarial a fost cu 5,3% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor INS.

Câştigul salarial mediu brut a fost de 2.023 lei (479 euro) în ultima lună din 2009, cu 8,4% peste cel din luna precedentă.

Raportat la octombrie 1990, puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu era cu 32% mai mare în decembrie 2009.

"Indicele câştigului salarial real pentru luna decembrie 2009 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 107,8%", se mai arată în comunicatul INS.

Cele mai mari salarii, în intermedierea financiară

Cele mai mari salarii nete au fost plătite, în ultima lună a anului trecut, în activităţile din intermedieri financiare (4.111 lei, 973 euro), iar cele mai mici în activităţile de hoteluri şi restaurante (810 lei, 192 euro).

În decembrie, au fost înregistrate creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, cu peste 30% în silvicultură şi exploatare fores­tieră, pescuit şi acvacultură (41%), fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice (32,8%) şi telecomunicaţii (32,7%).

Câştigul salarial mediu net a mai sporit cu rate cuprinse între 20% şi 28% în alte activităţi extractive, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, intermedieri financiare, respectiv cu între 15% şi 19% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, industria metalurgică, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea echipamentelor electrice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

Creşteri mai moderate, între 10% şi 15%, au avut loc în producerea băuturilor, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia minereurilor metalifere, fabricarea altor mijloa­ce de transport, a produselor din tutun, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, activităţi de difuzare şi transmitere de programe, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tranzacţii imobiliare.

În decembrie, au fost înregistrate şi unele scăderi ale câştigului salarial mediu net, cauzate de diminuarea anumitor sporuri şi drepturi salariale, restrângerea activităţii şi dificultăţi financiare, nerealizarea de producţii, precum şi de acordarea de premii ocazionale în luna anterioară. Astfel, câştigul salarial mediu net a scăzut cu peste 1% în activităţi de editare, sănătate şi asistenţă socială, iar cu mai puţin de 1% în prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei, învăţământ şi alte activităţi industriale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb