Câştigul "Transelectrica" a scăzut de 13 ori, în semestrul întâi

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 14 august 2009

Acţiunile "Transelectrica" sunt evaluate mai slab la BVB decât cele ale companiilor similare din Europa.

Acţiunile "Transelectrica" sunt evaluate mai slab la BVB decât cele ale companiilor similare din Europa.

Analiştii spun că rezultatele, deşi slabe, erau aşteptate

Operatorul de transport al energiei electrice "Transelectrica" (simbol TEL) a raportat un profit net de numai 8,98 milioane de lei în prima jumătate a acestui an, de 13 ori mai mic comparativ cu perioada similară a anului trecut, pe fondul diminuării afacerilor, potrivit rezultatelor semestriale publicate ieri.

Cifra de afaceri a companiei a fost de 1,24 miliarde lei, cu 7,7% mai mică decât cea din perioada ianuarie - iunie 2008, când era de 1,35 miliarde lei.

Rezultatul net al companiei a fost afectat şi de adâncirea pierderilor financiare de peste patru ori, la 13,62 milioane lei, faţă de pierderile aferente primelor şase luni din 2008, de numai 3,28 milioane lei.

De asemenea, profitul operaţional (EBITDA) a coborât cu 40%, de la 268,5 milioane lei, la 160,7 milioane lei.

"Cu toate că rezultatele operaţionale au fost mai slabe decât cele precononizate, acestea nu vor schimba prea mult situaţia actuală de la Transelectrica", este de părere Mihai Căruntu, şeful departamentului de tranzacţionare de la BCR, subliniind că este foarte posibil ca rezultatul final aferent anului 2009 să fie afectat şi de cursul de schimb, în urma reevaluării în contabilitate a creditelor în valută contractate de Transelectrica.

"Dacă ANRE (n.r. Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) va corecta tariful de transport anul viitor, aşa cum presupune metodologia, atunci s-au putea să vedem rezultate foarte bune în 2010", a mai adăugat domnul Căruntu.

Conform metodologiei ANRE, pentru a contracara pierderea operaţională din 2009, Agenţia ar trebui să majoreze tariful în 2010, tariful din acest an fiind construit pe un scenariu mult prea optimist, potrivit analiştilor, ANRE estimând o reducere de numai 1,55% a cantităţii de electricitate transportate în 2009, în timp ce aceştia văd o scădere de peste 5%.

Veniturile atrase în primele şase luni de "Transelectrica" s-au cifrat la 1,27 miliarde de lei, cu 7% sub cele din perioada similară a anului 2008, în timp ce cheltuielile s-au majorat de la 1,23 miliarde de la 1,25 miliarde lei.

Pentru anul 2010, analiştii grupului austriac Erste, principalul acţionar al BCR, estimează o creştere cu 9,3% a cantităţii transportate, faţă de 2009, care, corelată cu o creştere a tarifului la electricitate, ar putea duce la rezultate bune pentru transportatorul de energie la finele anului viitor. De asemenea, potrivit acestora, profitul operaţional ar urma să crească în 2010 cu peste 30%.

În privinţa acţiunilor TEL listate la Bursă, analiştii spun că acestea au un potenţial semnificativ de creştere, mai ales după ce ANRE va aproba majorarea tarifului de transport al energiei electrice.

"Dacă ne uităm la indicatorul EV (n.r. enterprise value - valoarea companiei) al Transelectrica, comparativ cu cel al companiilor similare de electricitate din Europa, acesta este de numai 0,7%, faţă de o valoare unitară în rândul celor din Europa, ceea ce înseamnă că acţiunile TEL sunt evaluate mai slab, în ciuda îndatorării mai reduse a companiei şi a perspectivelor bune pe termen lung", a mai punctat analistul de la BCR.

Acţiunile "Transelectrica" sunt tranzacţionate la categoria întâi a Bursei de Valori Bucureşti de la data de 29 august 2006. Compania deţine un capital social de 773,03 milioane de lei, împărţit în acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei.

Acţionarul principal al companiei este "Ministerul Economiei şi Finanţelor", care controlează 73,7% din societate, în timp ce "Fondul Proprietatea" deţine o pondere de 13,5% din capitalul social al emitentului.

Valoarea de piaţă a transportatorului de energie este de 1,03 miliarde de lei, potrivit cotaţiei de 13,9 lei, stabilită în şedinţa de ieri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb