Iată o întrebare grea. Răspunsul, consultând toate sursele accesibile, nu poate fi decât aproximativ. Cel puţin pentru moment. Singurele certitudini sunt că, începând din februarie anul trecut, din momentul invaziei, produsul intern brut a scăzut cu 30%. Dar asta nu s-a întâmplat doar în Ucraina. Şi în total, ruşii controlează 18% din teritoriul ţării. Să încercăm, totuşi, un bilanţ.
Sunt trei categorii de cheltuieli, angajate de statele aliate Ucrainei, pe care trebuie să le avem în vedere. Cheltuielile cu cele cca. 5 milioane de refugiaţi. Acestea se ridică, cu siguranţă, până în prezent, la câteva miliarde bune de euro. Pe care le suportă direct şi indirect statele UE. A doua categorie de cheltuieli mai consistente constau în ajutoarele financiare acordate Kievului, sub forma unor bani donaţi sau a unor împrumuturi. Se estimează, până în prezent, că ar fi în total vorba de 32 de miliarde de dolari, dintre care 40% provin din Statele Unite, 25% din Uniunea Europeană, 8% de la FMI şi 1,6 miliarde din Germania. Aceşti bani reprezintă 16% din valoarea producţiei economice realizate de statul ucrainean. Şi, în fine, costurile armamentului, pompat din toate direcţiile, rămâne secret şi nu poate fi decât estimat.
Administraţia Biden, referindu-se la acest capitol, precizează, de pildă, că Statele Unite au decis să ajute Ucraina cu armament în valoare de cca. 60 de miliarde de dolari. Nimeni nu ne spune, însă, dacă aceşti bani urmează sau nu să fie rambursaţi vreodată. Până una alta, armamentul american care ajunge în Ucraina este plătit, în tranşe din ce în ce mai mari, de contribuabilii americani. Iar industria de război este cea care îi încasează.
În materie de armament, pe lângă ceea ce deja se ştie, Statele Unite au decis să trimită în Ucraina, conform Deutsche Welle, blindate, nu se ştie câte, de tip M2 Bradley. Acestea pot transporta 9-10 infanterişti, sunt dotate cu un tun automat cu calibru de 25 mm, mitraliere şi rachete ghidate antitanc, ating o viteză de 65 km/h şi au o autonomie de 400 km. Pentru asigurarea vârfului de atac, tot Statele Unite pun la dispoziţia Ucrainei tancul Abrams. Este un tanc de cercetare, cu roţi, dotat cu un tun de calibru foarte mare, 105 mm, care atinge o viteză maximă de 85 km/h şi are o autonomie de 800 km. Germania a luat decizia de a trimite în Ucraina un blindat tip Marder, care transportă 6-7 militari, le asigură acestora sprijin de foc, este dotat cu un tun automat de calibru 20 mm şi rachete ghidate. La rândul ei, Franţa trimite în Ucraina tancuri de recunoaştere. În mod cert, şi turcii au decis să le livreze ucrainenilor tancuri, despre care, în urma unor indiscreţii, s-a aflat că vor fi tranzitate prin România.
În cele de mai sus m-am referit doar la blindate. Dar, după cum se ştie, Ucraina este dotată de toate statele NATO, la care se adaugă şi alte state din aşa numita coaliţie a celor 40, care susţin Kievul şi care îi furnizează lui Zelenski o gamă extrem de diversă de armament. Dacă Ucraina, beneficiind de această uriaşă logistică, de faptul că are un număr mult mai mare de combatanţi decât cei aruncaţi în luptă de Vladimir Putin şi care sunt mult mai motivaţi, mai bine antrenaţi şi mai echipaţi, va câştiga acest război, va deveni cel mai puternic stat militar non atomic şi non NATO din continentul european.
Fireşte că se pune întrebarea, cât va mai costa refacerea infrastructurii distruse? Este estimată o cifră de peste 100 miliarde de euro, dar, probabil, costurile vor fi mai mari. Cine va mai participa la reconstrucţie şi cine va suporta costurile? La reconstrucţie, după cum se ştie, vor participa, în special, societăţi comerciale europene, alături de cele ucrainene care nu au dat faliment. În principiu, se mai ştie că aceste uriaşe costuri vor fi asigurate parţial din bani europeni şi americani, o anumită cotă va fi generată de bunurile ruseşti indisponibilizate, confiscate şi valorificate, şi în fine, de Ucraina însăşi, ale cărei datorii cresc exponenţial.
Legat de datoriile Ucrainei, este de menţionat faptul că, la acest capitol s-a implicat uriaşul fond de investiţii american Templeton, care a cumpărat o parte din datoriile suverane ale Ucrainei şi, în acelaşi timp, ca să ştim despre ce vorbim, şi acţiunile majoritare ale fondului românesc Proprietatea. Dar cum va putea plăti în timp Ucraina partea care îi revine, de vreme ce, începând cu agricultura şi continuând cu industria şi serviciile, cele mai numeroase bunuri aparţin unor societăţi străine, în majoritate americane şi chineze? Şi răspunsul la această întrebare reprezintă, pentru moment, o enigmă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2023, 11:51)
cred ca circa 15-20 % din bani,
ajung pe front
2. fără titlu
(mesaj trimis de antonim în data de 08.01.2023, 13:19)
1. Rusia nu mai ocupă 18% din teritoriul Ucrainei și nu mai controlează nici măcar 10%. Hai să facem propoziții!
2. Cât ar fi costat UE și US dacă Rusia ar fi fost lăsată să ocupe Ucraina fără să demonstreze că împăratul Putin este gol?
Efortul financiar pentru dezarmarea Rusiei este infim raportat la beneficii, iar Ucraina merită din plin răsplătită pentru operațiune. :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2023, 13:37)
Ucraina e o Rusie mai mică, mai frustrată, mai tupeistă și mai turbată. Nu avem niciun beneficiu în a înarma un regim criminal ca cel de la Kiev. Dimpotrivă.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2023, 15:39)
Hai sa le dezarmam pe amandoua. Cum facem? Le lasam sa se bata intre ele.
A, stai, tu vrei doar pe Ucraina.
Trolul rus la datorie!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de antonim în data de 09.01.2023, 08:50)
Ucraina nu se pretinde putere mondială și nu a ocupat diverse țări până să atace Rusia. Este invers. :)
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2023, 13:32)
Deznodamantul previzibil este X = egalitate, numai o implicare directa a Nato ar inclina balanta. Pierderile ucrainene sunt uriase, peste 100.000 militari, cu diminuarea potentialului militar offensiv. Rusia si a dovedit incapacitatea pe teren, dar resursele sale sunt suficiente pt razboiul prelungit. Cine va clipi?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de antonim în data de 09.01.2023, 08:48)
Vorbe goale. Razzia a pierdut mai mult de 100 000 de soldați pentru că atacă prostește.
Ucraina își permite să pregătească zeci de mii de soldați în străinătate, cu lunile, în timp ce Razzia ta de suflet îi trimite pe front după 3 zile de cură cu vodcă.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2023, 14:13)
Irakul, care avea o armata bine pusa la punt, a privit cum in proximitatea sa s-a realizat in cateva luni o grupare de forte care l-au distrus in cateva zile. Daca Irakul ataca bazele militare din tarile arabe unde se formau atunci grupari de forte, aliatii ar fi avut o viata, mult mai grea. La ce i-au folosit Irakului aviatia de bombardament si vanatoare, rachetele si artileria AA, rachetele sol sol, la nimic.
Rusia priveste paralizata, cum vestul pregateste Ucraina, cum, acolo, se aduc tancuri, blindate, rachete, artilerie si armament performant.
Cand puiul de sarpe va ajunge un monstru, Rusia spectatoare va inteleeg ce prostie a facut.
Daca vrea sa castige, Rusia trebuie sa-si mobilizeze nu 500.000 ci 2 milioane de luptator infanteristii si sa-i trimita in Ucraina. Cu tancuri, artilerie, rachete, Rusia nu va castiga razboiul. Razboiul de acest fel este al infanteriei, bine inarmata si echipata, organizata pe grupuri mici. Singura care conteaza in acest fel de actiuni.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de antonim în data de 09.01.2023, 08:46)
Ce ar putea face Rusia cu 2 milioane de bețivi în plus?
Important este ce poți opera cu resursa umană. Rusnacii n-au decât sticle cu vodcă.
5. fără titlu
(mesaj trimis de Dan în data de 08.01.2023, 17:49)
De cand astept eu sa se dea legea mondiala pro lene... Ai datorii, nu conteaza. Iti mai dam bani imprumut ca nu ne doare tasta "Enter". Oricum iti dam ceva ce nu exista. Platesc statele care isi tin cetatenii in saracie lucie. Oamenii aia saracii mor dupa munca in mina (de cobalt de exemplu) si abia daca au ce manca. Profitul lor real ajunge la lenesii lumii. Acum, mai mult ca oricand este adevarat ca odata ce ai bani ai si datoria sa ii gasesti pe cei mai saraci care nu au puterea sa aleaga si sa-i ajuti cu 1 leu macar. Cei care au putere si aleg sa munceasca ieftin (si aia destui) sunt pe barba lor, indirect ajuta pe cei lenesi si pe cei saraci care merita 1 leu. Eu as da lege 0,5 lei pt lenesi si 1 leu pentru bietii oameni/copii exploatati.
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 07:29)
Cat ne costa Rusia , de fapt.
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 08:51)
multi din cei care comenteaza aici pornesc de la ideea falsa ca rusia vrea sa cucereasca ucraina .
rusia nu a spus asta si nici nu doreste asta
rusia vrea doar teritoriile ucrainiene unde locuiesc majoritari rusi = donbas , crimeea
de ce asta ?
pentru ca ucraina discrimineaza minoritatile = rusa, romana , ungara ...
asa cum ati vazut in legea minoritatliro lrecent promulgata si in legea invatamintului promulgata in 2015
la ce are nevoie rusia de restul ucrainei ?
ce are ucraina si nu are rusia ? petrol , gaze , aur ? nimic din toate astea
poate pamint agricol .... dar credeti ca rusii nu au suficient pamint agricol ?
rusia este pe locul 3 dupa SUA si Canada la agricultura si inaintea Ucrainei
aceasta idee a ocuparii ucrainei de catre rusia nu este decit propaganda proucrainiana ca sa ii sperie pe europeni = si sa ii faca sa sara cu banul .... si cu armele
ce sa faca rusia cu saracia din ucraina , moldova sau romania ?
cui ii trebuie saracia lor ?
dar oamenii sint manipulati si condusi mai usor prin frica ...
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de antonim în data de 09.01.2023, 10:04)
Razzia nu are pamant agricol. :) Are o oaza inutila fara infrastructura, care permite o recolta pe an, randament tipic sovietic.
Razzia pierde si se destramă.
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 10:35)
habar nu ai ce vorbesti , scoate propaganda din cap si mai citeste ceva
8. fără titlu
(mesaj trimis de antonim în data de 09.01.2023, 10:06)
Oare cât o fi costat răspunsul Puterilor centrale împotriva Antantei. A meritat? Oaoaoaoa