Cât va fi euro la sfârşitul anului?

Gabriel Niţulescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 iulie 2009

Ceapa convergentă la euro...

Ceapa convergentă la euro...

Politicienii ar trebui să fie atenţi mai mult ca oricând în această perioa­dă (în care avem şi o campanie electorală) la mişcările lor, pentru că ceea ce spun şi ce fac ar putea să ne ardă la buzunare. Riscul politic este unul din factorii luaţi în considerare de analiştii economici, atunci când dau o prognoză a cursului de schimb leu-euro pentru 31 decembrie 2009.

Alţi factori la fel de importanţi pentru felul în care cursul de schimb leu-euro va evolua în următoarele două trimestre sunt performanţele economice ale regiunii Europei Centrale şi de Est (ECE) şi modul în care guvernul va duce la îndeplinire promisiunile asumate în acordurile cu FMI şi UE.

Dacă toate aceste elemente nu ar concura spre crearea unei situaţii mai puţin favorabile pentru economia României decât în prezent, atunci, stabilitatea cursului de schimb ar putea fi atinsă.

Majoritatea analiştilor progno­zează un curs de schimb pentru sfârşitul anului de 4,1-4,3 RON/EUR, adică unul foarte apropiat de actualul nivel de 4,21 RON/EUR.

Fiecare, însă, aminteşte că există mai multe riscuri ce se pot manifesta în sensul deprecierii leului şi foarte puţine care să ajute la aprecierea monedei naţionale.

Cele mai multe presiuni legate de o slăbire a leului în raport cu euro ar putea să se manifeste spre sfârşitul trimestrului al treilea.

De aici încolo, opiniile analiştilor se despart, unii susţinând că acesta va rămâne să fluctueze la nivelul la care a ajuns în urma deprecierii din ultimele două luni de vară şi din prima lună de toamnă, în vreme ce alţii văd moneda naţională apreciindu-se uşor până la sfârşitul trimestrului al patrulea.

Opiniile investitorilor de la Bursa Financiar Monetară de la Sibiu concordă şi ele în momentul de faţă cu aprecierile analiştilor. Astfel, cursul de schimb leu-euro este cotat la 4,38 RON/EUR la contractele futures de la Sibiu. Dacă ţinem seama că, în mod constant, speculatorii estimează că leul se va deprecia mai tare decât se întâmplă efectiv (diferenţa medie dintre cursul BNR şi cotaţiile futures în perioada iulie-decembrie 2008 a fost de 0,064 lei pentru un euro) ar rezulta un curs probabil pentru finalul anului de 4,316 RON/EUR.

Citiţi opiniile analiştilor cu privire la evoluţia cursului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vorbiti de curs de parca romania ar avea o economie stabila . La sfirsitul anului poate sa fie si 7-8 lei un euro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb