Câtă benzină poate cumpăra un român cu venituri medii

J.P.
Comunicate de presă / 4 august 2020

Câtă benzină poate cumpăra un român cu venituri medii

Un român, care încasează salariul mediu pe economie, 3.182 de lei net, poate achiziţiona 672 de litri de benzină pe lună, mai puţin decât un german, care poate cumpăra 1.938 de litri, sau un ceh (881 litri),arată un studiu realizat de Picodi, conform unui comunicat trimis redacţiei.

Potrivit datelor INS, în România, salariul mediu pe economie este de 5.201 de lei brut, adică 3.182 de lei net, în vreme ce un litru de benzină a ajuns să coste, în medie, 4,73 lei.

Astfel, în urma unui calcul simplu, rezultă că un român îşi permite să achiziţioneze, într-o lună, 672 de litri de combustibil, plasându-se pe locul 30 într-un clasament european, pe această temă.

Elveţia şi Luxemburg se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre salariul mediu pe economie şi preţul litrului de benzină. Salariul mediu le permite locuitorilor acestor două ţări să cumpere 3.795, respectiv 3.320 de litri de benzină pe lună. În clasament, pe un loc fruntaş se situează şi Danemarca ai cărei cetăţeni pot achiziţiona 2. 484 de litri.

Pe de altă parte, vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, îşi permit să achiziţioneze doar 532 de litri, belaruşii doar 553 de litri, iar turcii 484 litri. Ultimele 3 locuri în clasament sunt ocupate de Moldova, Ucraina şi Albania unde salariul mediu permite achiziţionarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe lună.

Studiul celor de la Picodi analizează şi evoluţia preţului pentru carburanţi în 42 de ţări europene, din prima jumătate a acestui an. Conform studiului, cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat în Bosnia şi Herţegovina (−17,8%), Ucraina (−15,4%) şi în Macedonia (−12,5%). În România preţurile benzinei au scăzut cu 14%, aceasta situându-se pe locul 3 în acest clasament.

Reduceri mai mici au fost înregistrate în Austria (−10,1%), în Franţa (−8,8%) şi în Grecia (−7,5%).

În Rusia, stat care deţine unele dintre cele mai importante zăcăminte de petrol din lume, preţul benzinei a crescut cu 0,8% comparativ cu anul trecut, iar în Belarus carburanţii s-au scumpit cu până la 12,4%.

Chiar şi aşa, ruşii se bucură de cea mai ieftină benzină din Europa, preţul mediu, calculate în euro, ajungând la 58 eurocenţi. În schimb, olandezii plătesc cea mai scumpă benzină, 1,58 euro/litru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb