CĂTĂLIN CREŢU, VISA EUROPE: "Frauda pe piaţa autohtonă a cardurilor, de 10 ori sub cea europeană"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 februarie 2015

"Frauda pe piaţa autohtonă a cardurilor, de 10 ori sub cea europeană"

Nivelul fraudei pe piaţa autohtonă a cardurilor este de 9-10 ori mai mică faţă de cea înregistrată în Europa, a spus, ieri, Cătălin Creţu, directorul regional al companiei pentru România, Croaţia şi Slovenia.

Domnia sa a precizat că, în anul financiar 2014, în ţara noastră au fost făcute cheltuieli cu cardurile VISA în valoare de 21 miliarde euro, cu 9% mai mult faţă de anul financiar precedent. Media plăţilor la comercianţi a depăşit 10 milioane de euro zilnic, cheltuielile prin POS înregistrând o creştere de 12,4%, potrivit datelor avansate de VISA Europe.

Reprezentantul companiei a specificat: "Plăţile cu cardul au depăşit mai multe praguri importante de-a lungul anului 2014, inclusiv peste 10 milioane de euro cheltuiţi în medie, zilnic, la comercianţi şi peste 10 milioane de tranzacţii realizate lunar la POS, dintre care peste 1 milion de plăţi realizate lunar, cu cardurile, pentru companii".

Cătălin Creţu a subliniat că performanţele cardurilor pentru companii sunt remarcabile, în ultima lună, peste un milion de euro fiind cheltuiţi pe cardurile contactless.

Valoarea medie a tranzacţiilor la comercianţi a scăzut, pentru al doilea an consecutiv, cu 3,6%, la 33,7 euro, ceea ce indică utilizarea cardurilor Visa pentru plăţi frecvente şi de valoare mai mică direct în retail.

Numărul tranzacţiilor efectuate cu cardurile de debit la POS a crescut cu 19,4%, mai rapid faţă de valoarea plăţilor, care s-a apreciat cu 14,9%.

Potrivit domnului Creţu, încă din anul 2009 compania a început promovarea plăţilor cu cardul în domeniul public, în prezent fiind înregistrată o creştere de 30% la plăţile taxelor locale cu cardul.

Reprezentantul VISA Europa a subliniat că discută cu autorităţile pentru implementarea unor programe în domeniu, cum ar fi programul tichetelor de masă electronice, plata online a taxelor şi limitarea comisioanelor interbancare.

Referitor la plata taxelor cu cardul la trezorerie, Cătălin Creţu opinează că adoptarea acestui program până la finalul anului în curs ar fi fezabilă, însă doar în condiţiile în care statul va efectua toţi paşii necesari realizării proiectului respectiv.

Anul trecut, numărul de carduri VISA emise în ţara noastră a crescut cu 2,6%, la 7,3 milioane unităţi, portofoliul de carduri de debit consolidându-se cu 3,6%. Compania a emis cu 10% mai multe carduri pentru companii.

"Un pas extraordinar pentru piaţa cardurilor din România l-a reprezentat decizia mai multor bănci membre ca toate cardurile nou emise să aibă încorporată tehnologia contactless. În doar câteva luni, acest lucru a condus la triplarea atât a numărului de carduri VISA contactless, cât şi a tranzacţiilor la POS, care au depăşit valoarea de 1 milion euro pe lună", a precizat Cătălin Creţu, subliniind că îşi doreşte extinderea plăţii cu cardul la marii retaileri şi extinderea utilizării cardurilor contactless.

Domnia sa consideră că anul în curs va fi unul de cotitură pentru piaţa cardurilor, urmând să fie generate o serie de oportunităţi pentru companiile din domeniu.

Anul trecut, la nivel european, au fost emise peste 500 de milioane de carduri VISA, mai mult de 100 de milioane din aceste carduri fiind contactless. În Europa, au fost făcute plăţi prin POS în valoare de 1,5 trilioane de euro, cu 9% mai mult faţă de nivelul plăţilor realizate în acelaşi mod în 2013, potrivit reprezentanţilor companiei.

Veniturile brute ale VISA Europe pe piaţa europeană s-au ridicat, anul trecut, la 1,9 miliarde euro, în creştere cu 9%, profitul cifrându-se la 343 de milioane de euro. Acesta va fi reinvestit, în 2015 urmând să fie cheltuite circa 200 de milioane de euro în noi tehnologii şi inovaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb