Impunerea unui perioade în care creditorii nu mai pot declanşa procedura de executare silită sau sechestru asigurător asupra acţiunilor deţinute de stat la companiile naţionale este considerată de ministrul Justiţiei în concordanţă cu practica CEDO, fiind aplicată şi în alte state membre UE.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a explicat: "Este o soluţie aflată în discuţie, pot să asigur că astfel de soluţii de eşalonare sau amânare a punerii în executare a unor tipuri executorii se regăsesc şi în practica şi legislaţia altor state, inclusiv ţări membre ale Uniunii Europene. De altfel, există şi o jurisprudenţă CEDO care validează o astfel de practică".
Un proiect de lege iniţiat de Minis-terul Finanţelor prevede că Guvernul va institui o perioadă de cinci ani în care creditorii statului nu vor mai putea declanşa procedura de executare silită sau de sechestru asigurător asupra acţiunilor la diverse companii naţionale, inclusiv CEC şi Eximbank, şi în care nici statul nu mai poate garanta credite cu astfel de acţiuni.
Interdicţia temporară va fi justificată de Executiv prin "fragilitatea economiei româneşti", afectată de criza economică, ce impune menţinerea stabilităţii funcţionale a companiilor din domenii strategice ale economiei naţionale şi a predictibilităţii bugetului de stat pentru plata salariilor, serviciilor medicale şi educaţionale.
Acţiunile statului la companii naţionale pot reprezenta garanţii pentru împrumuturile contractate şi pot fi incluse în gajul general al creditorilor. În caz de neplată a împrumutului sau datoriilor către terţi, creditorii pot apela în instanţă la prevederile Codului de procedură civilă şi solicita declanşarea procedurii de urmărire silită sau de sechestru asigurător asupra acţiunilor companiilor de stat. De altfel, sechestrul şi executarea companiilor de stat au un regim special, mult mai favorabil pentru debitori decât în cazul altor datornici privaţi.
În pregătirea acestei decizii, Minis-terul Finanţelor invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), conform căreia dreptul de proprietate, inclusiv drepturile de creanţă împotriva statului, "este un drept ce comportă limitări", păstrând proporţionalitatea între cerinţele de interes general ale comunităţii şi drepturile fundamentale ale individului.
• Avocaţii: Limitarea dreptului de a executa sau sechestra acţiunile statului încalcă CEDO şi Constituţia
Intenţia Guvernului de a suspenda pentru cinci ani dreptul creditorilor de a executa sau pune sechestru pe acţiunile statului încalcă, potrivit avocaţilor, legislaţia UE şi Constituţia României şi va avea ca efect încurajarea companiilor de stat să acumuleze noi arierate, defavorizând restul economiei, afirmă avocaţii.
Avocaţii şi specialiştii în insolvenţă au apreciat fără excepţie, potrivit Mediafax, că propunerea legislativă nu protejează economia naţională, ci ar avea un efect contrar, afectând şi disciminând sectorul privat, şi va ridica probleme de constituţionalitate şi încălcare a reglementărilor CEDO, precum şi a Tratatului UE.
Măsura este privită şi ca un gest de încurajare în acumularea de arierate la companiile de stat, tocmai într-un moment în care subiectul ţine capul de afiş în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.