CĂTĂLIN ZAMFIR REACŢIONEAZĂ LA ANALIZA BCR PRIVIND DAREA ÎN PLATĂ: "Voi propune Guvernului să înfiinţeze o agenţie care să preia Programul Prima Casă"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 februarie 2016

"Voi propune Guvernului să înfiinţeze o agenţie care să preia Programul Prima Casă"

BCR: "Darea în plată va distorsiona piaţa imobiliară şi sectorul ipotecar, va conduce la dispariţia Programului Prima Casă, va scădea dobânzile la depozite şi va îngreuna creditarea"

-------

Actualizare 16:13 Zamfir: "Legea dării în plată va fi «moartă» dacă nu se aplică şi creditelor în derulare"

Interdicţia aplicării Legii dării în plată la creditele în derulare, introducerea unor plafoane şi stabilirea unor criterii, astfel încât să beneficieze de ea numai cazurile sociale, ar face ca această lege să fie "moartă", inaplicabilă, a declarat pentru Agerpres deputatul PNL, Daniel Zamfir, referindu-se la propunerile cu care vor să vină reprezentanţii băncilor.

Proiectul legii era inclus pe agenda şedinţei de marţi a Comisiei de Buget-Finanţe din Senat, însă discuţiile au fost amânate.

''Reprezentanţii băncilor au solicitat o nouă amânare. Cer amânări peste amânări. Folosesc acest tertip să facă lobby, să preseze. Vor veni spre sfârşitul săptămânii cu propuneri. Din discuţiile cu parlamentarii, propunerile acestora sunt: să nu se aplice creditelor în derulare, să fie introduse plafoane şi criterii, astfel încât de această lege să beneficieze numai cazurile sociale. Acestea ar face legea total inaplicabilă. Dacă aceste amendamente ar fi aduse, legea ar fi inaplicabilă, moartă. O omoară din start'', a menţionat Zamfir.

Potrivit acestuia, Legea dării în plată nu este o lege socială, ci una ''pur economică, de logică economică''.

''Eu am 800.000 de oameni cu piciorul în groapă. Nu îi tratez pe aceştia, însă îi tratez pe unii care s-ar putea îmbolnăvi. Eu trebuie să dau o lege, astfel încât să poată fi trataţi cei cu piciorul în groapă. Sensul legii este să se facă dreptate.(...) Băncile au propus iniţial un plafon. Plafoanele duc de obicei legea în zona discriminării. Omul acela, când are o datorie, nu înseamnă că este mai bogat sau mai sărac, este mai mult sau mai puţin îndatorat. Eu nu pot să discriminez oamenii în funcţie de datorii'', a menţionat Zamfir.

Deputatului PNL susţine că ''riscul trebuie împărţit între client şi bancă: clientul îşi poate asuma riscul dobânzii şi al fluctuaţiei unui curs de schimb, iar banca trebuie să îşi asume riscul ipotecii, pentru că atunci când a dat împrumutul a considerat că ipoteca este suficientă''. ''Mai mult, banca a trimis evaluatorul ca să evalueze acel bun. Ca atare, este corect ca banca să îşi asume riscul ipotecii'', a mai spus Daniel Zamfir.

În ceea ce priveşte programul "Prima Casă", deputatul PNL precizează că, în lege, nu se poate face referire în mod special la un program guvernamental care este provizoriu. ''Mai mult, chiar Banca Naţională spunea anii trecuţi că programul «Prima Casă» nu trebuie să mai dureze. După cum ştiţi, anul acesta, plafonul pentru «Prima Casă» a fost înjumătăţit. Probabil că anul viitor nu va mai fi programul «Prima Casă». Este un program guvernamental temporar. Deci, legea nu poate face referire la un program temporar al Guvernului'', a mai spus deputatul PNL.

Daniel Zamfir consideră că preţurile locuinţelor ar putea să scadă dacă băncile îşi menţin politica de a mari avansurile. ''Creditul fiind prohibitiv, în aceste condiţii, evident că va scădea puţin piaţa imobiliară. Pe termen scurt va fi un oarecare şoc în piaţă, însă este mai sănătos aşa. Dacă îi ceri unui om un avans mai mare, îl şi protejezi pe termen lung pentru că riscul ca el să ajungă în situaţia în care să nu poată să plătească este mai mic, fiind un avans mai mare. Tot dezmăţul creditării din perioada 2007-2008 a adus sute de mii de oameni în această situaţie groaznică, tocmai pentru că nu a fost o prevenţie aici'', a mai spus Zamfir.

Deputatul PNL a depus, în data de 26 ianuarie, la Senat amendamente la Legea dării în plată, care stipulează că de prevederile actului normativ beneficiază doar cei care au făcut împrumuturi să îşi cumpere o locuinţă sau un teren pentru o casă.

"Am depus la Senat amendamentele la Legea dării în plată. Am introdus sintagma de «consumator» în loc de «persoană fizică», ceea ce face ca profesioniştii, adică cei care au luat credit pentru afaceri, să fie excluşi", a declarat, la acel moment, Daniel Zamfir, iniţiatorul legii aflate la reexaminare în Parlament.

El a arătat că a modificat şi termenul până la care clientul poate notifica banca, astfel încât cele două părţi pot negocia timp de 30 de zile până să se ajungă la darea în plată. În varianta iniţială, termenul era de 15 zile.

Liberalul a precizat că un alt amendament vizează faptul că legea se aplică şi persoanelor care au fost deja executate, dar au rămas cu datorii la bancă din cauza faptului că vânzarea casei nu a acoperit integral creditul. În acest context, aceste persoane pot merge la instanţă să ceară sistarea popririi pe venituri.

Potrivit lui Zamfir, o altă modificare prevede că legea se aplică şi garanţilor împrumuturilor luate pentru cumpărarea unei case.

(S.A.)

----------

Cum discuţiile pe marginea Legii dării în plată urmează să fie reluate, astăzi, în comisiile de specialitate din Senat, analizele băncilor, ce conţin argumente contra acestui proiect, nu întârzie să apară.

Banca Comercială Română (BCR) a transmis ieri, printre altele, într-un comunicat, că Legea dării în plată va distorsiona piaţa imobiliară şi sectorul ipotecar, va îngreuna creditarea, va conduce la scăderea dobânzilor la depozite şi va face să dispară Programul Prima Casă.

Iniţiatorul legii, deputatul liberal Daniel Cătălin Zamfir, a reacţionat la analiza BCR. Domnia sa ne-a precizat: "Nu am înţeles dacă băncile au vreun amendament la Legea dării în plată. Am înţeles, însă, că nu o vor deloc. Ei (n.r. bancherii) folosesc încă expresia «forma actuală a legii». Nu există o formă actuală, este o altă formă, modificată, care se dezbate în Parlament. Este clarificat fără echivoc că de lege nu beneficiază persoanele juridice care au luat credite pentru dezvoltarea imobilelor".

Iniţiatorii proiectului legislativ au adus mai multe modificări textului de lege, care urmează să fie discutate în Parlament.

Analiza BCR privind impactul Legii dării în plată relevă consecinţe "semnificative, de la contracţia pieţei ipotecare, la distorsionarea pieţei imobiliare şi până la impactul advers asupra condiţiilor de locuit ale familiilor din România", arată comunicatul BCR.

Acesta apreciază că, potrivit simulărilor financiare ale echipei de analiştii ai băncii, "considerând forma curentă a proiectului de lege", instituţiile financiar bancare vor fi nevoite să adopte măsuri prudenţiale ca să reducă riscul de credit şi ca să protejeze fondurile deponenţilor şi ale acţionarilor, "din care se acordă credite": "Astfel, analiştii BCR au modelat impactul unei creşteri medii a avansului la creditele ipotecare şi imobiliare de la 15%, în prezent, la o medie viitoare de 30%, nivel considerat prudenţial pentru a asigura rambursarea fără riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienţi".

Specialiştii de la BCR subliniază că vom avea de-a face cu o contracţie semnificativă a pieţei ipotecare şi imobiliare cu aproximativ 60%, reprezentând aproximativ 160.000 de clienţi care nu vor dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit. "Considerând situaţia actuală din piaţă, doar 1 din 10 clienţi având posibilităţile financiare să prezinte un avans de peste 30% din valoarea imobilului, analiza de impact a scos la iveală faptul că, la nivelul întregii pieţe, numărul de clienţi eligibili se va reduce cu 60% în următorii 5 ani, de la 270.000 de clienţi la 110.000", mai arată comunicatul.

Totodată, Programul Prima Casă va dispărea, considerând situaţia efectivă în care garanţia statului devine nulă, fără garanţia statului instituţiile financiar-bancare nemaiputând oferi facilităţile de avans scăzut şi dobândă redusă, adaugă sursele citate.

Acestea arată că volumul finanţărilor imobiliare intermediate de bănci va scădea pe o perioadă de 5 ani de la aproximativ 50 miliarde lei, la circa 15 miliarde lei.

Cătălin Zamfir vine cu o idee nouă, legată de Programul Prima Casă: "Dacă băncile nu mai vor acest program, atunci voi propune Guvernului să înfiinţeze o agenţie guvernamentală care să acorde astfel de produse cu garanţie de stat. Sau produsul poate fi acordat prin CEC Bank. De ce să capitalizăm băncile?"

BCR preconizează "o scădere semnificativă a dobânzilor la depozite"

Un alt efect pe care, în opinia BCR, l-ar avea Legea dării în plată ar fi o scădere semnificativă a dobânzilor la depozite, în contextul unui surplus de lichiditate. Doar că, în prezent, dobânzile la depozite deja sunt aproape de zero.

"Pentru un client mediu (incluzând familiile unde ambii soţi sunt co-debitori) va fi necesară o perioadă suplimentară cu 8 ani mai lungă, ca să economisească suficient pentru avansul unui credit pentru casă (simularea include inclusiv ajustarea în jos a preţurilor caselor şi apartamentelor)", arată banca.

Analiştii BCR estimează ca Legea Darii în Plată, "în forma sa curentă", va distorsiona semnificativ piaţa imobiliară, "permiţând unui număr restrâns de deţinători de lichidităţi semnificative (numerar sau depozite) avantajul inechitabil de a profita de scăderea preţurilor imobiliare şi a face investiţii speculative, cu risc zero, beneficiind de prevederile legii pentru a ceda, fără restricţii, imobilele către băncile creditoare, în cazul în care investiţiile nu aduc randamentul scontat".

Dacă preţurile locuinţelor vor scădea, aşa cum estimează analiştii BCR, atunci valoarea efectivă a avansului nu va creşte cu 100%, chiar dacă ponderea acestuia se va dubla (de la 15% la 30%), pentru simplul motiv că un avans mai mare dintr-o valoare mai mică poate fi similar cu un avans mai mic dintr-o valoare mai mare.

În plus, şi valoarea creditului va fi mai mică, astfel că debitorul va trebui să plătească mai puţin, ceea ce nu este chiar în detrimentul lui...

În acest context, sunt voci care spun că băncile nu îşi doresc o scădere a preţurilor imobiliarelor şi că este posibil ca înăsprirea politicilor de creditare să fie cel mult declarativă, gândită ca un nou mod prin care unii parlamentari să fie influenţaţi, în condiţiile în care, astăzi, dezbaterea Legii este reluată în Comisiile de specialitate din Senat.

Specialiştii BCR mai spun că Legea dării în plată va conduce la creşterea semnificativă a nivelului chiriilor, în pofida lipsei de îmbunătăţiri a fondului locativ destinat închirierii, şi doar în baza unei cereri mult mai ridicate decât oferta.

Ca reacţie la afirmaţiile BCR, Cătălin Zamfir ne-a declarat: "Mi-aş fi dorit să văd întâi o analiză a BCR legată de situaţia la zi a hotărârilor din instanţă în procesele câştigate de clienţi pe clauze abuzive, în urma cărora banca trebuie să restituie oamenilor 85,5 milioane de euro. Aş dori să ştiu care este stadiul respectării deciziilor din instanţă conform cărora BCR trebuie să restituie aceşti bani. M-ar mai interesa şi situaţia de la BCR Banca pentru Locuinţe, care, conform Curţii de Conturi, a acordat credite în mod ilegal".

Amintim că un raport al Curţii de Conturi susţine că băncile pentru locuinţe (BCR şi Raiffeisen) au pus la punct un mecanism prin care au acordat primele oferite de stat în mod ilegal şi că va propune Guvernului să schimbe modul în care statul se va implica pe viitor în programul "Banca pentru Locuinţe".

Reprezentanţii BCR BpL ne-au transmis că băncile de locuinţe din România au respectat legislaţia naţională, spunând că aşteaptă ca aspectele ridicate de Curtea de Conturi să fie clarificate, în beneficiul final al consumatorilor.

Aceştia ne-au declarat: "Băncile pentru Locuinţe (Sistemul Bauspar) reprezintă o instituţie europeană de tradiţie de peste 100 de ani. Sistemul Bauspar din România, introdus în anul 2002, urmăreşte întocmai filozofia şi practica Sistemului Bauspar european de a stimula atât economisirea, cât şi creditarea persoanelor fizice pentru case mai bune, mai sigure, mai sănătoase pentru cei care le locuiesc. Prin urmare, legislaţia naţională care reglementează acest sistem este în perfectă armonie cu legislaţia şi practica europeană. Băncile de Locuinţe din România au respectat întocmai această legislaţie naţională, astfel încât avem convingerea că toate aspectele ridicate de echipele de auditori externi ai Curţii de Conturi urmează a fi clarificate, în beneficiul final al consumatorilor".

Referitor la Legea dării în plată, zilele trecute, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a menţionat, în cadrul unui briefing de presă, că reacţia băncilor la acest proiect legislativ, prin adoptarea unor măsuri ca majorarea avansului sau crearea unor noi tipuri de credite ipotecare, este "prudenţială şi normală" şi nu trebuie interpretată ca un fel de răzbunare.

"Legea dării în plată, dacă va fi aprobată în concordanţă cu expunerea de motive, adică să se refere la cei care au probleme reale, nu ar strica", a conchis domnia sa.

Deputatul PNL Daniel Cătălin Zamfir, unul dintre iniţiatorii legii care prevede că, odată cu cedarea imobilului către bancă, este stinsă întreaga datorie, a reiterat, recent, că există o formă clară de presiune a băncilor referitoare la acest act normativ: "Îi anunţ (n.r. pe bancheri) că la principiul de împărţire a riscului nu vom renunţa cu toate presiunile şi ameninţările pe care le vor face băncile".

Domnul Zamfir speră ca cererea de re-examinare adresată Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru acest act normativ, la care au fost aduse modificări de către iniţiatori, să fie adoptată de Senat până la sfârşitul lunii februarie.

Cererea de re-examinare a preşedintelui a fost amânată, marţea trecută, de Comisia juridică şi de Comisia de buget-finanţe, aceasta urmând să fie inclusă din nou, astăzi, pe ordinea de zi a comisiilor.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Zamfir nu vrea ca CEC să aibă profit. Ceea ce Rechea numește "credite subprime", Zamfir dorește să le pună pe toate în bilanțul CEC. Eu zic că este o idee minunată. Nu va mai exista risc de contagiune în sistemul bancar pentru că pur și simplu, TOATE celelalte bănci vor închide conturile cu CEC la prima criză economică și la prima creștere a șomajului.

    1. Bah postacule si daca GEC primeste bani tipariti direct de la BNR cum mai da faliment ?

      Daca te crezi destept ca si americanii e bine dar nu uita ca datoriile te vor omori intr-o zi. 

      Dupa mintea ta fabuloasa, cum crezi tu ca primeste CEC banii tipariti? Cu tirurile? O sa spui ca sunt electronici. Asa vorbesc necunoscatorii in scara blocului la o tigara. BNR are nevoie de alte hartii de valoare in schimbul acelor bani. Nu apasa un papagal pe tastele tiparnitei. CEC nu va avea hartii de valoare ci doar ipoteci executate.

      Si uite asa politicienii si-au gasit metoda de a fura din nou. De altfel multe afaceri bune, gen FNI a trecut pe la CEC, pana am ajuns sa platim toti.

      Nu e rea ideea lui Zamfir dar sa se faca o agentie de stat care sa vanda locuinte construite de stat. Astfel tot profitul e al statului. Sa vezi cum vor da buluc toti

      De acord

    Aceasta banca a avut ( poate mai are) clauze abuzive si indrazneste sa dea SFATURI PARLAMENTULUI?

    85,5 milioane de Euro are de restituit in procese? Wow 

    Acestea avand in vedere ca comisioanele abuzive nu se scot din TOATE contractele,inca o chichita pe care bancile au tras-o de partea lor. 

    Cum de mai are voie sa functioneze aceasta banca daca a "buzunarit" la greu. Intr-o tara unde salarul minim e 1050 ron impartiti la 85,5 mil euro. 

    " H_tii striga h_tii" sau nu inteleg eu bine. 

    Prima casa ar trebuie sa nu mai existe; nu a fost inainte de criza. 

    Prima casa; Bpt daca tot sunt banii statului( nostrii) trebuie sa ii dea exclusiv CEC-ul, stat -stat.  

    De ce nu se obisnuiesc bancile sa calce fara stat; fara sa mai imprumte statul; fara cele doua programe? 

    Domnilor de la BCR pe mine trebuie sa ma imprumutati direct( fara intermediar -statul) ori pe persoana ori pe firma !  

    Sunteti privati 100% eu privat; nu asa e in democratie? 

    Am o nedumerire cum de Dacia si Ford nu comenteaza pe acest subiect? Sau mi-a scapat mie? 

    Din cate stiu dacia are doua programe de finantare Rci Leasing Ifn si Dacia Leasing Ford nu stiu ce are poate Ford Leasing.

    Dacia si Ford doua companii mari in tara dunt reprezentate de Arb sau separat? 

    1. Comunistule

      Cand eram copil am vazut fabrici in comunism.

      Acum vad ansambluri rezidentiale; aud moll pe persoana; colaborare stat-privat. 

      Cand bancile au avut probleme au fost nationalizate. 

      E o noua democratie pe care istoria nu a cunoscuto? 

      Acum vad firme cu o imprimanta cu sediul in Luxemburg, Cipru care ara in Romania.

      E legal domnule/ doamna democrat? 

      Analistii BCR sunt habarnisti. altfel nu se explica de ce BCR a vandut credite neperformante de 2 miliarde de euro la discount de 90%. Profetiile lor sinistre nu se vor realiza. Daca reduc dobanzile la depozite vor pierde sursele de finantare. Daca reduc creditarea din ce vor obtine profit. si din ce vor acoperi pierderile generate de portofoliul prost de credite pe care il au? Creditele proaste sunt datorate in buna masura si calitatii analizelor de risc effectuate de acesti " mari analisti". Teama lor este cavor pierde si mai mult..Daca statul nu le mai vinde titluri BCR este in galeata.

    Acesta e looby?

    Ce nesimtiti de psrlamentariIa avem ca li s-a adus indpectorul de tara di cel europran di tot gredit scriu dupa dictare. 

    Cat au scazut actiunile la aceasta firma ieri?

    Noi romanii daca ne asociem putem sa ne facem o banca, sau deranjam Bcrul, si ne inghit? 

    1. Asa au inceput si comunistii. Sa aiba boborul banca lui. Sa se faca CAR. Comunistule.

      Comunistii nu au aparut din spuma marii. Mai intai au fost niste rapandule rapace care se obisnuisera sa fure tot si sa numeasca asta sistem economic. :))))))))))

      Deci, suntem sortiti sa o luam de la capat?

      Viitorul o sa iti raspunda.

      Cand am trecut de la comunism la democratie ne-a intrebat cineva?

      In Romania din cate stiu doar unul a primit pedeapsa capitala. 

    Zamfir asta vorbeste de paraca statul, banii statului ar fi ai lui in buzunarul lui.

    Sunt banii nostrii si noi hotaram, nu un intersat evident in stare sa dea foc la o tara ca sa-si faca interesul si noi sa suportam dupa aia zeci de ani.

    1. Cum hotarasti tu sau eu sau poporul daca se ne imprumutam de la Fmi?

    Se va duce pa apa sambetei programul prima casa daca il preia statul. Ca si alte "afaceri" organizate de stat.

    1. Sper ca nu iti plangi de mila ici !

    Acest deputat care incearca sa castige popularitate abereaza din ce in ce mai rau. In principiu impartirea riscului apartine conceptiei "Islamic banking" Suntem tara membra UE cu

    cea mai redusa capitalizare bancara pe cap de locuitor si pentru satisfacerea unor grupuri de investitori (persoane fizice) se  

    poate impinge economia in jos. 

    Este evident ca bancile nu sunt institutii de binefacere dar exista 

    o nostalgie dupa "vacile de muls"

    tip Bancorex, Columna, Bankoop ect. 

    1. Spania tot " islamik b" are?

    Cum scad actiunile bancilor de afara poate influenta si Bcr-ul?

    Hmm, adevarat liberal domnul Zamfir. Ar fi mai onorabil daca ar trece la PSD sau si-ar infiinta un partid de stanga daca tot propune tampenii cum este cea cu "nationalizarea" programului prima casa, prin crearea unei agentii a guvernului care sa dea credite sau doar prin banca de stat CEC, nu prin intermediul bancilor private. Chiar mi-ar placea sa faca guvernul asa ceva ca sa vedem ce insucces rasunator va avea acest program care pana acum a functionat foarte bine.

    Ce nu imi place din toata povestea este ca si bancile exagereaza pentru a isi proteja interesele, dar si cei care sustin aceasta lege. 

    La cluj in ultima perioada de un an (dupa cum rezulta dintr-un raport din urma cu cateva luni de la uniunea notarilor) 87% dintre imobile au fost cumparate fara credit. Asadar toata povestea cu aceasta lege stupida va influenta doar 13% din piata imobiliara, deci nu va fi chiar atat de rau cum preconizeaza bancile. Dar va fi totusi rau, si nu vad de ce ar trebui sa fie asa. Doar fiindca domnul Piperea si domnul Zamfir, ca si multi alti parlamentari au luat si ei imprumuturi de la banci si vor sa se simta mai protejati?

    Iar domnul Zamfir si alti socialisti care se prefac a fi de dreapta considera ca este normal ca pretul imobilelor sa scada. Nu domnule Zamfir, nu este normal. Normal este sa aib un pret dictat de piata, de cerere si oferta, cerere si oferta care include cererea celor care nu au bani dar se simt in stare sa se imprumute de la banci. Pretul pietei nu trebuie sa fie influentat de decizii politice care dezechilibreaza piata, fiindca pe termen scurt va fi foarte bine pentru unii, foarte rau pentru altii, dar dupa un timp acest dezechilibru va produce un rau pentru toata lumea, fiindca mai putine tranzactii si preturi mai mici nu inseamna doar bine pentru cei care cumpara imobile ci si rau pentru cei care vand, si ei sunt tot cetateni romani la fel ca cei care cumpara, apoi mai putine tranzactii inseamna o crestere economica mai mica, venituri mai mici la buget. Domnului Zamfir care tocmai a votat majorarea veniturilor de la stat evident ca nu ii prea pasa de asta... 

    1. De altfel Domnul Zamfir nu face altceva decat sa confirme ceea ce stiam demult despre clasa politica din Romania. De ce nu ne arata studiul de impact realizat de dansii inainte de propunerea legii. (doar este obligatoriu). Bancile solicita un sigur lucru, si mi se pare fair. Precizati in lege ca beneficiaza de lege doar cei care ulterior achizitionarii imobilului in termen de 6 luni si-au mutut domiciliul acolo. Ce ziceti de asta domnule ZAMFIR? Speculatorii imobiliari nu au cumparat terenurile pe care sa dezvolte pe persoana juridica. Ei au fost destepti si le-au cumparat pe persoana fizica. Pentru ei ati facut aceasta lege, nu pentru cei care sufera din cauza imprumuturilor luate, in mare parte fara judecata.

      Cum e in Spania, Germania,Sua, Marea Britanie?

      Cred ca nu descoperim noi gaura in macaroana. 

      In Germania si Marea Britanie nu este. In Spania este lege insa este un plafon pentru valoarea maxima a creditului, si trebuie sa se faca dovada ca persoana respectiva nu beneficiaza de venituri sau nu are alte proprietati care ar putea sa duca la stingerea datoriei. In SUA este o chestie comerciala. Sunt banci care o prevad in contract sunt banci care nu prevad asa ceva. Acolo fiecare parte isi asuma ce semneaza.

      Insolventei sunt in acele tari?

      Cum e m2 fata de salar? 

      La noi are vreo banca in contract?

      Da, PNL a infiintat sistemul bancar Romanesc, inclusiv BNR, si acum deputati PNL, fac politica tip Antena 3, si distrug sistemul bancar.

      Bravo liberali 2016, Bratienii sunt mandrii de voi. 

      Doctrina liberlismului e reprezentatde voi mai rau decat comunistii.

      La noi clientii bancilor au fost invatati sa nu comenteze si sa nu ceara chestii suplimentare. Practic bancile nu negociaza nimic, si profita de lipsa de cultura a clientilor.

    De cand a venit Erste, politica de creditare a fost schimbata de lacreditarea industriei si intreprinzatorilor spre creditare imobiliara. Acum austriecii au o banca de rahat plina de copii de securisti batuti in cap si obraznici si pierd clienti pe taoate caile. BCR din singura banca romanesca, cu o cota de piata de 98% , pierde, pierde pierde pana nu va mai reprezenta nimic. Mai au cativa clienti legati cu credite insa sunt intr-o continua restructurare, ofera servicii proaste, toate pridisele lor bancare sunt doar tepe si isi hartuiesc clientii care le-au mai ramas cu tot felul de idei una mai tampita decat alta. In curand (daca nu acum) BCR va avea un volum de Business incapabil sa tina in picioare sleahta de securistoizi, pleiada de figuranti si multele sedii inutile. Parerea este a unui client care in fiecare zi se bucura de decizia de a-si muta activitatea de la BCR.

    1. Cat % din credite a avut in default, neperformante cum le-au denumit; adica firma - persoana nu a mai putut dupa 90 de zile?

    Inteleg ca Bcr nu ne vrea ca clienti.

    Multumim pentru inrormatie. 

    Cate banci/ alternative ne raman in afara de Bcr?

    Poate sa fie si din Moldova(poate sa fie cu nr de Bulgaria - Kiss fm).

    Pe modelul Deutis Bank. 

    1. Brutus poate analiza situatia din Chisinau.

      Brutus poate analiza situatia din Chisinau.

    Deci cati oameni sunt afectati?

    Va zic eu un caz chf pe care il cunosc: A luat apartament 2 camere banca i-a luat apartamentul; a divortat; sta cu msicasa bolnava; lucreaza pe minimul pe economie 1050 BANCA II IA 50% din bani, bonurile  

    banca ii LASA din generozitatea ei. Deci  

    acest om traiedte cu cca 600 ron/ luna. 

    Bcr de ce insista pe Prima casa; are nevoie de ajutorul statului sa vanda credite? 

    Daca scad dobanzile e binevenit; banii intra in circulatie; produc tva tara merge bine. 

    Deci aceasta lege trebuie sa intre in vigoare . 

    Cate banci au amenintat si in Ungaria printre care si aceasta si nu a plecat. 

    Ca timpul trece bancilor le convine. 

    Atat vreau sa o complice sa nu fie aplicabila? 

    Toti cei 800 000 sa dea in brate casa la banci. 

    Nu am vazut crize de isterie din partea bancilor cand a crescut tva impozit valuta

    Si daca traieste 90 de ani nu acopera creditul. 

    1. Puneti un scroll la mesaj in stanga.

      Multumesc. 

    De ex. Franta Bn Paripas; Bulgaria?

    19.45 kanal d, 5 minute a fost o recomandare

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb