Catindatul

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 12 iulie 2019

Cornel Codiţă

Febra care a cuprins politichia din România are, cu adevărat, o miză: catindatul! Nu chiar fără temei, atît "cei mari", pe umerii cărora stau îngreunate deciziile privind "strategia partidului", cît şi "cei mici", cărăuşii de pomeni electorale şi adunătorii de votanţi cu autobuzul, sunt convinşi că de alegerea pe care o vor face acum depinde soarta... ţării, viitorul ei... mă rog, succesul sau insuccesul politic al partidului. Nu doar al unuia, desigur. Al tuturor partidelor care vor lua parte la competiţia electorală. A sunat goarna şi frenetică vînătoare a început. Trofeul: catindatul ideal!!! Ca la orice vînătoare, copoii sunt de trebuinţă şi fiecare vînător mai înstărit are haita lui. Împreună sau pe grupe, ei trebuie să adulmece urma. În lumea politicii de la noi, copoii se numesc "sondaje". Aleargă, cînd în turmă, cînd răsfirat, scormonesc tufişuri, văi şi văioage după urma cerbului cu stea în frunte. Odată amuşinat, nu-l mai slăbesc din goană, pînă ce vînătorul cel mai iscusit al cetei nu îi pune laţul de picioare. Desigur, în cazul politicii, prada nu trebuie omorîtă, ci doar "ritualic sacrificată" în rolul predestinat, spre binele general, al vînătorilor şi al partidului lor.

În cazul PSD-ului, cei care sunt gata de "sacrificiul suprem" pentru interesele partidului, adică şi-au anunţat de bună voie dorinţa să intre în bătălia pentru Cotroceni, sunt destui, ba chiar prea mulţi. În lipsa criteriilor politice serioase, în lipsa unui mecanism politic intern de pregătire şi de selecţie a "liderilor", a "candidaţiilor" pentru funcţiile de la vîrf, cu o conducere prea puţin sigură pe sine, pe mandatul ei, incapabilă să ia deciziile importante, s-a recurs la varianta unui "concurs de frumuseţe". Îi punem pe catindaţi în vitrină, să-i poată vedea "publicul" şi pe urmă întrebăm: oglindă, oglinjoară, cine-i cel mai frumos catindat din ţară? Iar ea, oglinda, adică "sondajul" ne spune cine are cele mai multe "şanse" să fie alesul poporului pesedist şi nepesedist la competiţia pentru Cotroceni. Pentru orice observator cu discernămînt şi scaun la cap este clar că manevra nu este altceva decît o încercare primitivă de a ascunde impostura sub haina falsă a unei "proceduri ştiinţifice" de selecţie a "catindatului ideal". În orice caz, dacă "simpatia publicului" poate fi luată în calculul alegerii vitorului candidat al partidului la prezidenţiale, acest criteriu nu poate fi cel mai important şi cu atît mai puţin, singurul. Impostura partidelor noastre politice, din această perspectivă, se etalează fără ruşine şi reţinere în faţa unui public care înţelege, cu siguranţă, mai bine decît liderii partidelor că omul pe care îl trimiţi la Cotroceni nu poate fi ales doar pe criteriul "frumuseţii", al "apelului la electoratul feminin" sau al fotogeniei.

La 180 de grade faţă de poziţia şi "strategia" PSD, pentru alegerea candidatului, celălat partid "istoric", PNL. Aici, nu e nevoie de nici o alegere, de nici o vînătoare, de nici o oglindă-oglinjoară. "Băieţii" s-au uitat în conştiinţa lor liberală şi au avut cu toţii, colectiv, aceeaşi viziune: Iohannis reales cu sau fără vreun congres. "Nu am avut, nu vom avea şi nu putem avea alt candidat decît actualul deţinător al mandatului cotrocenean!", au zis ei într-un gînd şi o simţire... patriotică, desigur, de extracţie pur liberală. Au zis şi au scăpat de orice altă răspundere, chiar dacă nu şi-au putut salva şi sufletele în acest proces prea puţin complicat... dar ce zic eu... simplist de-a binelea. De ce a recurs PNL la această "strategie". Simplu, ca să îşi ascundă aceleaşi slăbiciuni ca şi PSD-ul. Lipsa criteriilor politice stabile, lipsa procedurilor interne de partid pentru formarea, promovarea şi desemnarea candidaţilor pentru funcţiile de vîrf, lipsa unei conduceri cu mandat tare, capabile să ia decizii, să întreprindă acţiuni politice de anvergură, menite să promoveze partidul şi interesele sale, dincolo de circumstanţe şi conjuncturi electorale. În fapt, PNL-ul a ales "soluţia" cea mai comodă, s-a ascuns sub fustele unui Preşedinte însetat de dorinţa de a da pe gît şi cel de-al doilea ulcior din apa binecuvîntată de privilegii şi "dolce far niente" care este mandatul de la Cotroceni. De acolo îşi aşteaptă soarta viitoare şi, desigur, sprijinul politic de care are atîta nevoie pentru a ieşi, fie şi o clipă-două, din conul de insignifianţă politică în care lîncezeşte de atîta amar de vreme.

Cît despre "alternativa anti-sis­tem", USR-PLUS măcar ei nu putem să-i cerem mare lucru pentru că de-abia a ieşit din găoace şi nimeni nu ştie, cu atît mai puţin cei din interior, dacă sunt sau nu partid, dacă au sau nu au criterii, candidaţi ori pur şi simplu dacă au ceva alegători la viitoarea rundă de confruntare la urne. Speranţele sunt mari, dorinţele încă şi mai mari, dar putirinţa pe termen mediu şi lung încă nu a fost "măsurată" ştiinţific, ori testată de mai multe evenimente electorale cu miză. Vorba orbului, "om" trăi şi "om" vedea! Teoretic, cel puţin, dacă masa electorală de la alegerile pentru parlamentarele europene se păs­trează, candidatul lor, oricine ar fi, ar trebui să ajungă în turul doi. Aşa cum am mai spus, însă, în turul doi va ajunge nu cel mai bine plasat contracandidat al lui Iohannis, ci cel mai slab, cel mai vulnerabil, cel care poate juca cît mai credibil rolul "răului mai mare" în raport cu Iohannis însuşi, distribuit în rolul cîştigător: "răul cel mai mic". Altminteri, cum s-ar mai realege?!!!

Ceea ce mă miră pe mine este doar faptul că lumea crede în scenariile aces­tea "fantasmagorice", în loc să recitească singurul "Tratat Infailibil de Teorie Generală şi Practică Politică", opera lui Caragiale. În cazul de faţă, Scrisoarea pierdută. Vorba lui Trahanache, cine să creadă în asemenea bazaconii, poate doar "vagabonţii de pe uliţă", "zavragii", "căuzaşii". Cetăţenii, oamenii onorabili, stîlpii puterii, proprietarii, membrii comitetelor şi comiţiilor importante, ştiu pe cine votează şi cum se alege catindatul. "Dar ce? Numele candidatului poate să fie al meu, al dumitale, ori al dumisale, după cum o cer enteresele partidului". Şi a fost... doar că nu era nici unul dintre ei, ci Agamemnon Dandanache, omul politic ideal, imparţial, cu toate partidele în cameră, vechi luptător de la 48, 58, 68, 98 şi etcetera.....!!! Om cu merite istorice, marcant, cel căruia, spre deosebire de Caţavencu, îi reuşise şantajul cu scrisorica de amor şi... fatalitate, nu se gîndise nici o clipă să o dea înapoi, după ce se alegea din nou deputat. "Cum se poate, coniţa mea, s-o dau înapoi? S-ar putea să fac aşa prostie? Mai trebuie s-altădată... La un caz iar... pac! la "Răsboiul" !!!!

Opinia Cititorului ( 25 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Ehei... dragii mosului, nici oglinzile de azi nu mai sunt ceea ce erau oglinzile altadata, adica au ajuns sa nu-i mai arata stapinului imaginea reala, ci aceea dorita de el, adica una deformata, nu-i mai spun stapinului adervarul, ci ii spun ceea ce vrea el sa auda.

    Sunt aproape sigur ca oglinda ii va spune Viorica-i ca ea este cea mai frumoasa din tara. Nu numai Iohannis foloseste strategia “pas cu pas”. Dupa ce a fost lansat in spatiul public ca Vasilica-Viorica este o persoana... 

    1. Moshule comunist, e timpul sa te retragi in tacere. Varsta te tradeaza, nationalismul tau este din alte secole iar xenofobia ta este specifica national-comunismului ceausist. Intoarce-te in grota ta de colonel de secu, sechela comunistoida cu accente ceausiste. Vorbesti ca tov Nicolae Ceausescu la un congres.

      Si eu daca te-as face in toate felurile si te-as trimite, ce fel de comentariu ar fi ala?

      Nu are nimeni nimic cu inima ta rea, dar mintea nu trebuie sa fie proasta si ea. 

      Ma caragiale,

      te-am calcat cumva pe una din bataturile-ti neglijent expuse? 

      Ce sunt aiurelile astea de le indrugi? 

      Daca ai ceva de spus, spune-o barbateste! 

      Concret, ce nu-i bine in cele de le-am spus?

      A lalai verzi si uscate intr-o comunitate de cetateni seriosi este o pierdere de vreme stupida. 

    Jocul de limbaj tradeaza pozitia Autorului fata de partidele care isi cauta candidatul ideal pentru prezidentiale.Cantindatul este al doar cel al PSD in comparatie cu singurul candidat desemnat prin viziune comun, cel ai PNL si contracandidatul mai slab. Fara alte comentarii de prisos.

    1. catindatul ideal

      E obligatoriu sa ne iubeasca, nu doar sa se iubeasca! Sa ne slujeasca, nu sa domneasca

      Asta cu iubirea e Salomeea. Obsedata.

      Nu, si restul, de la 2., totul e Salomeea. Se vede dupa idiotenii.

      Cele 3 legi universale sunt frumusetea, armonia si iubirea! Daca le respectam, traim in armonie cu universul. ONESTITATE, BUNATATE, DREPTATE, INTELEPCIUNE, DERIVA DIN CELE 3 PRINCIPII! DACA NU LE RESPECTI UNIVERSUL ITI IA TOT! Actiune, gandire si sentimente in armonie cu aceste legi este secretul unul candidat ideal!

      Lumea pe dos! De aceea nu putem respecta cy totii axa valorica, in alegerile pe care le facem!Inysiv in alegerea cadidatilor politicu! Ce meritocratie, ce armonie, frumusete a exprimarii, comportamentului si caracterului? Ideea de bine e batjocorita! Ce sa mai vorbim despre iubire! Marele secret de stat consta in declararea poporului dusman al guvernului si de aceea se pune raul in toate politicile spre decimarea populatiei! Nu exagerez, asa este! Cand am realizat acest lucru, am inteles ca...

      Valori unane inalte! Fericirea indicator nou Inlocuitor al PNB. Dezvoltare a constiintei inalte!3

    Se sacrifica cineva? Prima trasatura de caracter reiesita din text este spirit de sacrificiu simbolic ...Continuam?

    1. Sa constientizeze faptul ca ne pierdem tara!

      Sa fie capabil sa investeasca un guvern capabil sa gestioneze criza financiara ce vine, criza ecologica, criza psihologica interioara. Lumea e posibil sa dispara , in special datorita politicii externe, de urilizare a tehnologiei HAARP, arme bacteriologice...etc

    Cine sa fie oare Dandanache?

    1. Nu va fi un geniu care sa aiba un model de tara autentic de promovat si aparat in politica externa. Bazat pe cooperare si sustenabilitate, care sa ajunga pe llocul I in lume. Administrarea tarii este lipsita de model, o tara in haos este buna de furat...suntem o colonie dar nu se stie exact a cui.Ni s-a distrus baza culturala.. mass media promoveaza numai lucruri urate. Este partea unui razboi psihologic..copiii nu mai vor sa fie ca cine stie ce detinator sl premiului Nobel...nu intra in...

      Proiectul unei noi constitutii a cetatenilor si modelul de tara sunt criterii esentiale pt un viitor presedinte.

      Problema e mondiala! Moartea albinelor datorata imbiolnavirii genomului albinelor prin folosirea pesticidelor.. Apoi incalzirea globala datorata experimentelor militare.

      Sa inscriem legile belagine in constitutia noastra dar si in cea europeana . Pacea ca element identitar romanesc, european, uman.

    Pe cine sa sprijinim? Pentru mine, ceea ce conteaza, este pregatirea, experienta dar si caracterul. Sa fie activ in directia cea buna. Poate fi activ. in directie gresita!!! Directie buna pentru noi, nu doar pentru unii mai cu stea in frunte, cerbul sau caprioara aleasa.

    1. Iar ai aparut Salomeeo?! Esti ca diabetul, dar prostia crasa nu ti-o poti disimula.

      Diabetul se vindeca! Cauza este una subtila! Daca o inlaturi, scapi si de boala, regresia te ajuta sa faci asta.Nu sunt cune crezi dar te pot ajuta sa scapu de diabet in rest ...

      Medierea dintre prosti sau inteligenti o face inteleptul.Geniul e diferit de intelept, el creeaza ceva diferit de ce a existat pana la el. Geniul nu e ultima treapta, mai exista 4 nivele.. nu va luminez prea tare ..pentru ca nu are rost si atunci ma numesc prost.

      Nu va fi nici geniu, nici Intelept, ci un oportunist ingamfat.Putina smerenie nu strica nimanui. Sa speram ca va fi o sfanta care sa fie sacrificata simboluc. tinand seama ca Editorialul a fost scris in ziua unei sfinte, sfanta Veronica.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb