CAZ DE BOALA VACII NEBUNE ÎN CALIFORNIA UE nu suspendă importurile de carne de vită din SUA

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 aprilie 2012

UE nu suspendă importurile de carne de vită din SUA

Preţul cărnii de vită s-a redresat, ieri, după un declin de aproape 3% în ziua precedentă

Uniunea Europeană, Mexicul, Japonia şi Taiwanul au anunţat că nu vor interzice importurile de carne de vită din Statele Unite ale Americii şi nu îşi vor schimba modalităţile de control sanitar la vamă, chiar dacă recent a fost descoperit un caz de "boală a vacii nebune" în California, primul din ultimii şase ani.

Purtătorul de cuvânt al UE, Frederic Vincent, a declarat că blocul european nu plănuieşte să ia vreo măsură ca urmare a apariţiei acestui caz de encefalopatie spongiformă bovină. Totodată, Minoru Yamamoto, director în cadrul Ministerului Agriculturii de la Tokyo, responsabil cu sănătatea internaţională a animalelor, a afirmat că Japonia nu va suspenda importurile de carne de vită din SUA, în condiţiile în care livrările sunt făcute în baza unui cadrul legal acceptat, ce preve-de că boala vacii nebune nu a fost eradicată.

Tai Yu-yen, secretar şef al Consiliului Agriculturii din Taiwan, a spus că restricţiile existente în materie, în prezent, nu vor fi modificate, iar Minis-terul Agriculturii din Mexic a informat că va rămâne neschimbat comerţul cu carne de vită din SUA.

Cazul menţionat a fost depistat la o fermă de lapte din centrul Californiei, potrivit spuselor lui John Clifford, responsabil cu problemele veterinare în cadrul Departamentului Agriculturii din SUA.

Clifford a precizat că nu intră în lanţul alimentar uman carnea animalului respectiv. La rândul său, Tom Vilsack, ministrul Agriculturii de la Washington, a afirmat că animalul bolnav nu a intrat în lanţul alimentar uman şi "nu există vreun motiv să credem că au fost infestate alte animale".

Cazul de boală a vacii nebune confirmat recent în SUA, la un animal provenit din Canada, este al patrulea după apariţia aces-tei boli, în decembrie 2003.

Preţul cărnii de vită în viu cu livrare în iunie a crescut cu 0,5% ieri, la ora 09.44, la Chicago Mercantile Exchange, ajungând la 1,12150 dolari livra (o livră = aproximativ 500 gr). Marţi, cotaţia a scăzut cu 2,6%, la 1,11575 dolari livra - cel mai redus nivel din 1 iulie 2011 până la momentul actual. Totodată, scăderea a fost cea mai importantă din 23 mai până în prezent.

În 2011, Japonia a fost a treia piaţă de export pentru carnea de vită din SUA, după Mexic şi Canada.

"Carnea de vită este foarte sigură şi sistemele de protecţie existente nu creează temeri privind sănătatea", a declarat Joel Haggard, vicepreşedinte pentru Asia - Pacific în cadrul Federaţiei Exportatorilor de Carne din SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb