CBRE: "Sectoarele pieţei imobiliare din Europa Centrală şi de Est vor avea un an foarte bun"

C.P.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 martie 2016

CBRE: "Sectoarele pieţei imobiliare din Europa Centrală şi de Est vor avea un an foarte bun"

Anul 2016 va fi unul cu performanţe economice solide şi va beneficia de rezultatele excepţionale înregistrate anul trecut în aproape toate sectoarele pieţei imobiliare, după cum arată raportul companiei de consultanţă CBRE, privind previziunile pe acest an în Europa Centrala şi de Est. Astfel, potrivit raportului, creşterea va fi obiectivul principal în regiune, dat fiind că aici relansarea economică se desfăşoară într-un ritm mai susţinut decât în ţările Europei occidentale.

Factorul esenţial care va influenţa piaţa imobiliară este consumul, influenţat pozitiv de o serie de factori, de la preţurile în scădere ale petrolului şi ale bunurilor de larg consum până la ratele mici ale dobânzilor, somajul în scădere şi creşterea preţurilor pe piaţa imobiliară. Creşterea consumului a determinat un val de dezvoltări - formule de retail şi depozite logistice impulsionate de creşterea cererilor jucătorilor din comerţul online, conform aceluiaşi raport.

Reprezentanţii CBRE au arătat că apetitul pentru consum a dus deja la creşterea cifrelor de afaceri şi a stabilizat veniturile operaţionale ale proprietarilor de spaţii din retail, ceea ce a crescut atractivitatea investiţiilor în acest sector.

"Pe lângă destinaţiile tradiţionale, precum Praga, şi regiunile din Polonia, respectiv Bucureşti şi Budapesta vor fi pe listele investitorilor, ceea ce va impulsiona investiţiile în retail în 2016", potrivit raportului citat, care mai arată: "Dat fiind că investiţiile în proprietăţi de calitate nu arată semne de încetinire, este de aşteptat ca randamentele investiţionale (yields) să continue să scadă, dincolo de nivelurile atinse în 2007, însă ritmul compresiei va fi mai lent decât în 2015, creşterea de capital va fi realizată mai ales prin comprimarea randamentelor investiţionale şi mai puţin prin creşterea chiriilor. Chiar în contextul comprimării randamentelor investiţionale, acestea vor continua să fie mai atractive decât obligaţiunile de stat; ceea ce va face ca investiţiile imobiliare să rămână o alternativă solidă pentru investitorii instituţionali".

Cererea pe pieţele de birouri este la niveluri record, impulsionată de companiile din IT şi cele de servicii externalizate (outsourcing), majoritatea lor fiind multinaţionale, mai precizează raportul CBRE.

Consultanţii au explicat: "Potenţialul de spaţii de birouri pentru întreaga regiune (pipeline) e la niveluri relativ scăzute, cu două importante excepţii - Varşovia are peste 670.000 de mp de spaţii de birouri anunţate să fie livrate în următorii doi ani, ceea ce reprezintă 15% din suprafaţa totală de spaţii de birouri. De asemenea, Bucureştiul are un raport procentual chiar mai ridicat - pipeline-ul pentru spaţii de birouri reprezintă 21% din totalul spaţiilor de birouri disponibile, ceea ce ar putea influenţa nivelul chiriilor nete efective şi rata de ocupare".

Potrivit sursei citate, în ansamblu, sectorul spaţiilor de birouri din Europa Centrala şi de Est va fi o piaţă a chiriaşilor, iar tendinţa va continua şi în următorii doi ani.

Începutul lui 2016 este marcat de optimismul pieţei de retail şi de creşterea încrederii consumatorilor, conform estimărilor CBRE.

"Doar în trei capitale sunt prevăzute a fi inaugurate noi centre comerciale în 2016 - Bucureşti, Kiev (unde vor fi inaugurate patru centre comerciale) şi Varşovia, cu un stoc de spaţii noi pentru 2016 de aproximativ 72.000 de mp. Zonele regionale în Europa Centrală şi de Est sunt mai atractive pentru dezvoltatori; cel mai mare centru comercial care se va deschide în Polonia în ultimii şapte ani este localizat în Poznan şi va avea 98.000 de mp de spaţii comerciale. Un pipeline redus este în Ungaria şi Slovacia, unde se aşteaptă livrări de aproximativ 972.000 de mp de spaţii comerciale, sub nivelul anilor precedenti", au mai spus consultanţii CBRE.

Potrivit acestora, 2015 a fost un an excepţional pentru sectorul industrial, operatorii logistici din retail beneficiind de creşterea cererii consumatorilor, manifestată atât în comertul tradiţional, cât şi în cel online: "Toate pieţele locale au înregistrat creşteri în ultimii 10 ani, în unele sectoare fiind chiar de 65%".

Pe piaţa dezvoltatorilor, CBRE estimează o limitare a construcţiilor speculative, pieţele fiind dominate de formulele de construcţii la cerere (built-to-suit), cu excepţia Poloniei, unde aproximativ 900.000 mp de spaţii logistice sunt în construcţie la începutul acestui an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu zic că CRBE sunt nebuni. Avem noi specialiștii noștri care spuneau acum două zile, la o conferință, că prețurile de la noi vor scădea mai mult de 50% iar că în zona bună din București, va costa 200-250€/mp construit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb