CBRE: "Ţara noastră, noul punct de referinţă pentru investiţiile din sectorul industrial"

Ioana Dogaru
Macroeconomie #Imobiliare / 28 septembrie 2015

Interesul pentru sectorul industrial a rămas ferm pe parcursul primelor opt luni ale anului curent, iar entuziasmul afişat faţă de proprietăţile industriale a rezultat într-un volum investiţional total de 260.6 milioane de euro, de şapte ori mai mare în comparaţie cu volumul total investiţional de anul trecut, care a fost, de asemenea, unul ridicat, potrivit unui comunicat de presă CBRE.

În cadrul regiunii, sectorul industrial a luat, de asemenea, amploare, reprezentând până la 20% din volumul total de investiţii (în 2014 şi 2015), în comparaţie cu doar 7% în perioada de boom 2006-2008.

Investitorii din Republica Cehă şi SUA au dominat piaţa de investiţii industriale a ţării noastre în 2015. Numai investitorii străini au contribuit la totalul investiţiilor în acest an, potrivit comunicatului CBRE.Tranzacţiile majore curente îi sunt atribuite dezvoltatorului/investitorului CTP Invest, care a achiziţionat parcul industrial ProLogis Park Bucharest şi, de asemenea, parcul industrial Bucharest West, ambele aflate în zona de Vest a Bucureştiului. După aceste două tranzacţii anunţate, dar neînchise oficial încă, CTP Invest devine principalul actor pe piaţa românească, cu mai mult de 350.000 mp din totalul spaţiilor industriale şi logistice.

Atenţia dezvoltatorilor se va orienta tot spre proprietăţi atractive din punctul de vedere al investiţiei, localizate în zone strategice cu un mix de chiriaşi bun şi cu teren aferent pentru viitoare extinderi.

Perspectivele pieţei de investiţii rămân favorabile pe fondul cererii din ce în ce mai mari din partea clienţilor şi a scăderii ratei de neocupare, cumulate cu randamentele investiţionale care rămân printre cele mai ridicate din Europa. În prezent, mai mulţi investitori străini iau în calcul intrarea pe piaţa locală. "Cu doar câteva active generatoare de venituri aflate la vânzare, atenţia se va concentra asupra achiziţiei de active cu potenţial de dezvoltare pentru logistică sau productie", se precizează în comunicatul CBRE.

Gijs Klomp, managerul departamentului Capital Markets a menţionat: "Sectorul industrial european trece printr-un proces de consolidare, cu jucători, care fie asimiliează jucători mai mici şi / sau active individuale, în scopul obţinerii unei poziţii dominante pe piaţă sau chiar ieşirea din pieţele unde nu pot obţine o masă critică. Toate acestea au condus la o compresie semnificativă a randamentului investiţional în pieţe precum Polonia şi Republica Cehă. Ţara noastră, care rămâne una dintre pieţele cel mai puţin concentrate din regiune, nici un jucător neavând o cotă de piaţă de peste 10%, şi, de asemenea una dintre cele mai ieftine pieţe, a devenit atractivă pentru acei actori care doresc să-şi extindă portofoliile la nivel regional sau european. România a devenit atractivă şi datorită unor imbunătăţiri semnificative în sectorul de producţie cât şi în cel de vânzare cu amănuntul aflat în creştere rapidă, toate acestea ducând la creşterea cererii pentru spaţii industriale ".

Dana Bordei, managerul departamentului Industrial a declarat: "Actualii chiriaşi sunt şi ei influentaţi de mişcările din acest sector. Pe măsură ce pieţele «tradiţionale», cum ar fi Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara au un număr din ce în ce mai limitat de spaţii industriale disponibile, noi hub-uri apar pe hartă, cum ar fi Iaşi, Deva şi Târgu Mureş. Având cererea în creştere şi dezvoltatori interesaţi de a începe construcţii speculative şi / sau proiecte personalizate de partea lor, investitorii vor urma exemplul şi vor continua să alimenteze piaţa de investiţii pentru acest sector."

CBRE Group, Inc. este o companie în domeniul imobiliar cu sediul central în Los Angeles. Compania are mai mult de 70.000 de angajaţi (excluzând companiile afiliate), şi deserveşte proprietarii de active imobiliare, investitorii şi chiriasii prin intermediul celor peste 400 de birouri (excluzând filialele) din întreaga lume. CBRE oferă consultanţă strategică şi executorie pentru vânzarea sau închirierea proprietăţilor;

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb