CCR A DECIS:  Transportul judeţean rutier de persoane nu este, deocamdată, serviciu public

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică #Transporturi / 30 ianuarie 2020

Transportul judeţean rutier de persoane nu este, deocamdată, serviciu public

Decizia Curţii Constituţionale afectează elevii, care nu vor beneficia de decontarea navetei către şcolile şi liceele din judeţ

Ludovic Orban: "CCR nu vrea şi nu este de acord cu ceea ce a vrut Guvernul: copiii, mai ales cei din familii sărace, să poată merge la şcoală cu transport subvenţionat"

Consiliul Naţional al Elevilor: "Problema transportului elevilor va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni servicii publice"

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, ieri, neconstituţionalitatea asumării răspunderii de către guvernul Orban pentru proiectul legislativ privind transportul judeţean de persoane. Amintim că, la jumătatea lunii decembrie, Guvernul a modificat dis­poziţiile OUG 51/2019 printr-o lege pe care şi-a asumat răspunderea în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului.

În motivarea deciziei de ieri, CCR susţine că nu au fost îndeplinite "cele patru condiţii stabilite prin decizii ale forului constituţional pentru utilizarea asumării răspunderii şi s-a avut în vedere că erau legi în Parlament, pe acest subiect, în faza de finalizare".

CCR s-a pronunţat în respectiva cauză, în urma sesizării formulate de parlamentarii PSD, care au arătat că, în timp ce guvernul Orban îşi asuma ră­s­punderea în Legislativ pe modificarea OUG 51/2019, proiectul de aprobare a acesteia se afla dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

Imediat după decizia CCR, premierul Ludovic Orban a declarat: "Prin această decizie, CCR nu vrea şi nu este de acord cu ceea ce a vrut Guvernul: copiii, mai ales cei din familii sărace, să poată merge la şcoală cu transport subvenţionat. Asta este decizia Curţii".

Şeful Guvernului a menţionat că prin actul normativ pentru care cabinetul şi-a asumat răspunderea se impunea organizarea de licitaţii pentru transportatorii judeţeni, astfel încât transportul să fie făcut în condiţii de siguranţă.

Ludovic Orban a arătat: "OUG 51 era constituţională? Modificarea s-a făcut prin ordonanţă de urgenţă, care este profund neconstituţională, n-avea niciun fel de motivaţie pentru urgenţă. În schimb, legea pentru angajarea răs­punderii nu e constituţională? Îmi pare rău, dar nu sunt de acord cu decizia Curţii. Asta nu înseamnă că nu vom căuta soluţii după decizia Curţii care trebuia să ţină cont de diferenţa între o ordonanţă de urgenţă şi asumarea răspunderii".

Premierul a afirmat că practic CCR a validat o ordonanţă de urgenţă profund neconstituţională. El a arătat că proiectul de aprobare a OUG 51 se află de mult timp în dezbaterea Parlamentului, "comisiile parlamentare au plimbat ordonanţa" şi sunt forme foarte diferite ieşite din diferite comisii şi care nu rezolvă problemele.

Consiliul Naţional al Elevilor a reacţionat cu privire la decizia CCR. Reprezentanţii Consiliului au atras atenţia că, în urma deciziei, "problema transportului elevilor va rămâne nerezolvată până când serviciile de transport nu vor redeveni servicii publice; în caz contrar, operatorii de transport nu vor mai avea nicio obligaţie să transporte elevi şi să ofere reduceri pentru aceştia - fenomen asupra căruia Inspecţia de Stat pentru Controlul Rutier (ISCTR) închide ochii cu bună ştiinţă. În 2018, de pildă, ISCTR a oferit amenzi pentru nerespectarea legis­laţiei în vigoare pentru doar doi operatori de transport în toată ţara".

Liderul USR, Dan Barna a declarat că, urmare a deciziei CCR, Guvernul "este legat la mâini şi la şireturi şi condamnat să sară în sac", cel puţin în acest an, dacă nu se ajunge la alegeri anticipate.

Dan Barna a spus: "Argumentul că ar fi în procesul legislativ proiecte similare desfiinţează practic instituţia angajării răspunderii. În momentul în care vrei să blochezi un Guvern, introduci o lege, o ţii în sertar şi în momentul în care Guvernul vrea să-şi angajeze răspunderea invoci legea respectivă. Dacă acesta este temeiul, avem o problemă foarte mare de funcţionare instituţională a Guvernului şi a ceea ce înseamnă şansa de a guverna în Româ­nia".

Potrivit OUG nr. 51/2019 aprobată de fosta guvernare Dăncilă, act normativ ce rămâne în vigoare în urma deciziei de ieri a CCR, transportul rutier judeţean de persoane este eliminat din sfera serviciilor publice, astfel încât preşedinţii consiliilor judeţene şi edilii locali nu mai sunt obligaţi să asigure mijloacele de transport în comun pentru cetăţenii din mediul rural şi nici să deconteze sau subvenţioneze transportul elevilor, al pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

Prin proiectul de act normativ pentru care guvernul Orban şi-a angajat răspunderea s-a propus abrogarea prevederilor din OUG nr. 51/2019, astfel încât transportul rutier contra cost de persoane prin servicii regulate la nivel judeţean să intre în sfera serviciilor publice.

Amintim că aprobarea proiectului de către cabinetul Orban nu a avut iniţial avizul obligatoriu al Consiliului Economic şi Social.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb