CCR: "Sesizarea pe Legea 90, respinsă deoarece problemele sesizate intră în competenţa Parlamentului"

Andrei Stan
Politică #Legislatie / 4 mai 2017

Liviu Dragnea (Sursa foto: Facebook)

Liviu Dragnea (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 21:19 Şerban Nicolae: "Nu am încălcat vreo decizie a coaliţiei sau a PSD"

Preşedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Şerban Nicolae, a declarat joi, la Antena 3, că nu a încălcat vreo decizie de partid sau a coaliţiei de guvernare prin faptul că a susţinut amendamentul cu privire la graţierea faptelor de corupţie, în condiţiile în care nu s-a luat nicio decizie în PSD în acest sens. Social-democratul a ţinut să precizeze că, în ceea ce priveşte aspectele tehnice din Justiţie, el are câştig de cauză în faţa lui Dragnea şi a lui Sorin Grindeanu, care sunt de profesie ingineri şi matematicieni.

Senatorul SPD a afirmat, citat de News.ro: "Eu sunt de acord şi respect orice fel de opinie, nici măcar nu fac caz de faptul că pe aspectele tehnice oricum nu ar avea câştig de cauză în faţa mea nici Liviu Dragnea, care este inginer, nici Sorin Grindeanu, care a terminat Matematica (...)".

Şerban Nicolae a susţinut că nu a încălcat vreo decizie a partidului sau a coaliţiei de guvernare prin faptul că a susţinut amendamentul cu privire la graţierea faptelor de corupţie.

Preşedintele Comisiei juridice a subliniat: "Un lucru important de spus de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost acela că nu s-a discutat în partid şi nu s-a luat o decizie privind aceste chestiuni cu graţierea sau cu corupţii sau cu necorupţii. Nu am încălcat vreo decizie de partid sau a coaliţiei sau a Guvernului sau a programului de guvernare. Ce anume are să îmi reproşeze, nu cred că se va feri să îmi spună direct, de faţă cu ceilalţi colegi sau între patru ochi (...)".

Social-democratul s-a declarat convins de faptul că nu există o problemă a sa cu Liviu Dragnea.

Nicolae a precizat: "Nu cred că este o problemă a mea cu preşedintele partidului. Cred că s-au speriat câţiva din jurul domniei sale, există o tendinţă la partidul ăsta (...), care au tendinţa de a se uita mai mult la ce spun adversarii şi a se ghidona de reacţiile adversarilor, decât de reacţiile pesediştilor".

Senatorul PSD a mai spus că nu a înţeles formula folosită de Liviu Dragnea, "cu statul la coadă" pentru a discuta cu el.

"Telefonul meu sună foarte des şi e un fel de apreciere ce a spus preşedintele PSD, se stă la coadă ca să mă sune cineva pe mine (...)", a completat social-democratul.

Solictat să transmită un mesaj colegilor din partid, Şerban Nicolae a spus că, în opinia sa, nu există o stare de tensiune, iar ceea ce se întâmplă în aceste zile nu afectează în vreun fel formaţiune.

Şerban Nicolae a conchis: "Eu cred că situaţia este una neschimbată. Suntem colegi de partid de multă vreme, tot ceea ce am discutat a fost respectat şi de domnul Dragnea şi de mine. Nu cred că este o stare de tensiune şi nici nu cred că va afecta partidul în vreun fel ce se întâmplă în aceste zile".

(A.C.)

--------

Actualizare 20:00 Dragnea: "Decizia CCR s-a născut greu, dar e un lucru bun că se termină cu speculaţiile"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a comentat, joi, decizia CCR privind Legea 90, care împiedică persoanele condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern, afirmând că astfel "se termină cu speculaţiile" că el ar viza funcţia de premier, explicând că susţine Cabinetul Grindeanu pe toată durata mandatului său.

Dragnea a spus, la Antena 3: "E o decizie care s-a născut foarte greu, după foarte multe amânări, cu o majoritate strânsă, am înţeles. (...) După această decizie a CCR, cel puţin e un lucru bun, în sensul că se termină cu toate speculaţiile. Eu am spus începând de după instalarea Guvernului Grindeanu că funcţia de prim-ministru nu mai este o opţiune pentru mine. Este Guvern în care am investit încredere, pe care îl susţin şi pe care vreau să-l susţinem până la finalul mandatului dat de Parlament".

Preşedintele PSD a subliniat că acum se aşteaptă să "nu mai primească întrebări dacă vizează funcţia de prim ministru".

Liderul PSD a adăugat că această problemă este închisă "cel puţin cât legea respectivă rămâne în vigoare", subliniind însă că el nu va iniţia niciun fel de modificare.

(A.C.)

--------------

Actualizare 17:15

Curtea Constituţională (CCR) arată că sesizarea Avocatului Poporului asupra Legii 90 a fost respinsă ca inadmisibilă, deoarece au fost ridicate probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului.

În comunicatul CCr se arată: "Pentru adoptarea acestei soluţii, Curtea a constatat că, în esenţă, motivele invocate în sesizare constituie atât probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului".

CCR precizează că decizia a fost luată cu majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că au existat şi voturi împotrivă.

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern, au declarat pentru News.ro surse din CCR. La ultimele termene nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizării, cauza fiind amânată de patru ori.

(A.C.)

---------

Actualizare 16:17 Turcan: "Ar fi fost catastrofal pentru credibilitatea CCR să fi fost negate deciziile anterioare"

Raluca Turcan, preşedintele PNL, a declarat astăzi, referitor la decizia Curţii Constituţionale (CCR) asupra sesizării avocatului poporului, că "ar fi fost catastrofal pentru România şi pentru credibilitatea CCR să fi fost negate deciziile anterioare, date în situaţii similare, iar condamnaţii să poată face parte din Guvern", potrivit unui comunicat de presă.

Turcan a precizat: "Decizia Curţii Constituţionale de astăzi confirmă întreaga sa jurisprudenţă referitoare la integritatea funcţiei publice. Ar fi fost catastrofal pentru România şi pentru credibilitatea CCR să fi fost negate deciziile anterioare, date în situaţii similare, iar condamnaţii să poată face parte din Guvern. A fost depăşit un hop, dar doar pentru moment, pentru că în Parlament PSD-ALDE continuă campania în favoarea corupţiei şi a condamnaţilor, prin modificarea legislaţiei penale".

Preşedintele PNL a susţinut că partidul asteaptă "considerente care vor însoţi această decizie", adăugând că "deşi mai târziu, e sănătos că s-a încheiat aşa această etapă".

Raluca Turcan a conchis spunând că din acest punct de vedere, crede că "ar trebui avută în vedere această interdicţie şi pentru alte funcţii şi demnităţi publice, inclusiv pentru parlamentari".

(A.C.)

---------------

Actualizare 15:38 Dragnea, înainte de decizia CCR la Legea 90: "Nu îmi schimbă cu nimic activitatea politică"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la Parlament, întrebat ce va face dacă Legea 90 care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern va fi declarată neconstituţională, că o decizie în acest sens nu îi schimbă cu nimic cursul vieţii sau activitatea politică, în condiţiile în care judecătorii constituţionali nu dau un verdict pentru el.

Liviu Dragnea a afirmat, potrivit News.ro: "Nimic nou. Nu îmi schimbă (decizia CCR-n.r.) cu nimic nici atitudinea, nici cursul vieţii, nici acţiunea politică. Avem un prim-ministru pe care eu îl susţin şi un Guvern pe care eu îl susţin. Nu este o decizie pentru mine".

(M.I.)

---------

Actualizare 15:15

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, astăzi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern, au declarat pentru News.ro surse din CCR.

La ultimele termene nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizării, cauza fiind amânată de patru ori.

(S.A.)

------------

Curtea Constituţională a României (CCR) discută, astăzi, pentru a cincea oară excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern, după ce la ultimele termene nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizării, cauza fiind amânată.

Ultima oară, CCR a discutat acest subiectul joia trecută, însă a fost amânat pentru că plenul nu era legal întrunit în cvorum pentru a lua o decizie, scrie News.ro.

Curtea Constituţională a mai dezbătut pe 7 martie, pe 21 martie, pe 4 aprilie şi pe 27 aprilie sesizarea făcută de Avocatul Poporului la Legea 90/2001, prin care li se interzice persoanelor condamnate penal să ocupe funcţii în Guvern. Sesizarea a fost făcută la începutul lunii ianuarie de către Victor Ciorbea, la o zi după ce Guvernul Grindeanu a depus jurământul la Palatul Cotroceni.

După şedinţa din 21 martie, preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a spus: "S-a amânat pentru 4 aprilie, pentru că nu am reuşit să ajungem la o soluţie. E nevoie de mai mult studiu. S-au avansat până acum mai multe soluţii, care niciuna dintre ele nu întrunea o majoritate decizională şi atunci acum ne-am cam apropiat de două variante care vor fi posibil de ajuns la o concluzie cu ele. E cea mai grea soluţie pe care am avut-o de dat până acum, pentru că problemele sunt mai ales de apreciere politică".

Preşedintele CCR a afirmat că au fost ridicate "foarte multe" probleme de drept, atât de oportunitate, cât şi de admisibilitate, problema fiind "delicată".

El a mai spus: "Noi nu ne ghidăm neapărat după presiunea mediatică, nici după cea politică, pentru că aceea există tot timpul, de fapt ambele există. Vrem întâi să fim împăcaţi cu conştiinţa noastră şi cu convingerea că soluţia pe care o dăm corespunde interpretării exacte a Constituţiei şi sensului legiuitorului, în măsura în care el este în concordanţă cu principiile constituţionale".

În urma acestor declaraţii, judecătorii CCR i-au solicitat lui Valer Dorneanu să nu mai facă declaraţii presei deoarece afectează imaginea Curţii, toate deciziile urmând a fi anunţate prin comunicate de presă.

Surse din CCR au afirmat, la începutul lunii martie, că speţa privind Legea 90/2001 este similară cu excepţia de neconstituţionalitate ridicată la Legea avocaturii, care la rândul ei interzice avocaţilor condamnaţi penal să profeseze şi care a fost declarată constituţională de CCR pe 4 aprilie.

Victor Ciorbea a declarat, pe 5 ianuarie, că a trimis la Curtea Constituţională sesizarea în privinţa Legii 90/2001 care prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

Curtea Constituţională a fost sesizată în legătură cu articolul 2 din Legea 90/2001. Acest articol prevede: "Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)".

Avocatul Poporului a precizat că "prevederile art. 2 din Legea nr. 90/2001 încalcă principiul echilibrului puterilor în stat, nu întrunesc cerinţele constituţionale de previzibilitate şi proporţionalitate a legii şi nu permit recunoaşterea dreptului la diferenţă pentru ocuparea, în condiţii de egalitate şi fără restricţii nerezonabile, a unei funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb