Comisia a adoptat astăzi o Strategie farmaceutică pentru Europa vizând asigurarea disponibilităţii pentru pacienţi a unor medicamente inovatoare şi accesibile financiar, precum şi sprijinirea competitivităţii, a capacităţii de inovare şi a sustenabilităţii industriei farmaceutice din UE. Strategia va permite Europei să îşi satisfacă nevoile farmaceutice, inclusiv în perioade de criză, prin intermediul unor lanţuri de aprovizionare solide. O componentă esenţială a construirii unei Uniuni Europene a sănătăţii mai puternice, astfel cum a menţionat-o preşedinta von der Leyen în discursul ei privind starea Uniunii, strategia va contribui la instituirea unui sistem farmaceutic al UE care să fie adaptat exigenţelor viitorului şi rezistent la crize, conform unui comunicat trimis redacţiei.
Strategia farmaceutică pentru Europa are patru obiective principale:
Asigurarea disponibilităţii pentru pacienţi a unor medicamente accesibile financiar şi abordarea nevoilor medicale nesatisfăcute (de exemplu, în domeniul rezistenţei la antimicrobiene, al cancerului, al bolilor rare);
Sprijinirea competitivităţii, a inovării şi a sustenabilităţii industriei farmaceutice din UE şi crearea unor medicamente de înaltă calitate, sigure, eficace şi mai ecologice;
Îmbunătăţirea mecanismelor de pregătire şi răspuns la crize şi abordarea securităţii aprovizionării;
Asigurarea unei voci puternice a UE pe plan mondial, prin promovarea unui nivel înalt al standardelor în materie de calitate, eficacitate şi siguranţă.
Deşi strategia reprezintă mult mai mult decât un simplu instrument de răspuns la crize, ea este inspirată din răspunsul iniţial la pandemia de COVID-19 şi face ca sectorul farmaceutic din Europa să fie mai bine pregătit şi mai rezistent.
Strategia prezintă acţiuni concrete pentru a asigura existenţa, disponibilitatea şi accesibilitatea financiară a medicamentelor. Ea susţine lanţuri de aprovizionare diversificate şi sigure, asigurând o autonomie strategică deschisă a UE pe plan mondial, şi promovează produse farmaceutice sustenabile din punct de vedere ecologic.
Strategia va asigura, de asemenea, faptul că politica farmaceutică a UE continuă să servească sănătăţii publice într-un mediu în continuă schimbare, caracterizat de transformări ştiinţifice şi comerciale. Ea va susţine inovaţiile centrate pe pacienţi şi va permite adaptarea la schimbările digitale şi tehnologice.
Membrii colegiului au declarat:
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: "Pandemia cauzată de noul coronavirus a evidenţiat necesitatea vitală de a consolida sistemele noastre de sănătate. Aceasta include disponibilitatea unor medicamente sigure, eficace şi de înaltă calitate, la preţuri accesibile. În vremurile dificile din perspectivă economică şi socială cu care se confruntă UE în prezent, strategia adoptată astăzi va asigura faptul că Europa şi europenii vor continua să beneficieze de astfel de medicamente. Fac apel la statele membre şi la Parlament să susţină această strategie, care va fi pusă în aplicare în următorii trei ani şi ulterior."
Vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a declarat: "Medicamentele, vaccinurile şi tratamentele eficace şi sigure au contribuit în trecut la combaterea unora dintre principalele cauze ale bolilor, inclusiv ale celor care ameninţă viaţa. Aceste produse vor fi esenţiale pentru a susţine sănătatea şi bunăstarea cetăţenilor europeni în aceste vremuri dificile. Strategia prezentată astăzi sprijină industria farmaceutică din UE pentru a rămâne competitivă şi inovatoare, abordând totodată nevoile pacienţilor şi pe cele ale sistemelor noastre de sănătate."
Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: "Astăzi declanşăm activităţile necesare pentru a asigura în orice moment disponibilitatea şi accesibilitatea financiară a unor medicamente sigure şi eficace pentru toţi pacienţii din întreaga UE. Prin Strategia noastră farmaceutică pentru Europa, ne îndeplinim angajamentul de a crea un mediu farmaceutic adaptat exigenţelor viitorului şi centrat pe pacient, în care industria UE să poată inova, prospera şi să îşi menţină poziţia de lider pe plan mondial. Ea reprezintă viziunea noastră pe termen lung privind o autonomie strategică deschisă şi este răspunsul nostru la provocările actuale şi la vulnerabilităţile expuse de COVID-19." Astăzi am ridicat un nou pilon al Uniunii Europene a sănătăţii."