CE estimează un deficit bugetar de 7,5% în 2009

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 ianuarie 2009

Estimările privind creşterea economică ale Comisiei Europene (CE) indică o încetinire a acesteia până la 1,8% în 2009, respectiv 2,5% în 2010, pe baza încetinirii cererii interne ca urmare a reducerii creditării, a scăderii încrederii în indicatorii macroeconomici şi a înrăutăţirii condiţiilor de pe piaţa muncii, potrivit prognozei publicată ieri de această insituţie. Comisia se aşteaptă ca investiţiile să se reducă drastic în acest an, până la un nivel de 1,5% de la 18% în 2008 , atât în construcţii cât şi în echipamente.

În privinţa deficitului bugetar, acesta este estimat la un nivel de de 7,5% din PIB în anul 2009, urmând ca în 2010 acest indicator să ajungă aproape de 8%, din cauza majorărilor nesustenabile a pensiilor, a reduceri contribuţiilor la asigurările sociale realizate în 2008, precum şi a costurilor legate transferul sumelor aferente către Pilonul II de pensii (pensiile administrate privat), potrivit raportului CE. Reprezentanţii Comisiei estimează că şi în 2009 cheltuielile cu majorările salariale din sectorul public vor rămâne ridicate, în timp ce veniturile la bugetul de stat din taxe şi impozite se vor diminua ca urmare a încetinirii economiei sau a modificărilor de taxe şi impozite, cum ar fi eliminarea taxării câştigurilor din dobânzi, tratamentul preferenţial pentru cheltuielile cu cercetarea sau reducerea taxei pe valoate adăugată pentru locuinţele sociale.

Deficitul de cont curent se va reduce la 12% în 2009, respectiv 11% în 2010, de la nivelul de 13% în 2008, în ciuda îmbunătăţirii competivităţii pe piaţa externă, potrivit estimărilor Comisiei. Prognoza se bazează pe estimările reducere a importurilor ca urmare a scăderii cererii interne, respectiv reducerea exporturilor din cauza încetinirii economiilor ţărilor către care România exportă produse. Exporturile sunt prognozate să avanseze cu 1,3% în 2009, respectiv 1,9% în 2010 comparativ cu nivelul de 10,7% în 2008. Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), este mai pesimist, şi susţine că ar fi mulţumit dacă creşterea exporturilor noastre nu ar fi negativă în 2009.

Situaţia economică va afecta şi importurile, care sunt porgnozate de Comisie la o creştere de doar 1,7% în acest an, respectiv 3,4% în 2010, comparativ cu 15,2% în 2008.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat că prognoza Comisiei Europene privind deficitul bugetar şi creşterea economică a României pentru anul 2009 se bazează pe o altă perspectivă asupra veniturilor şi cheltuielilor decât Executivul de la Bucureşti. "Dacă am avea o guvernare iresponsabilă, am putea ajunge la un deficit bugetar de 7,5%. Noi am gândit un deficit de până la 2% astfel încât România să-şi recâştige credibilitatea", a declarat ministrul Videanu, referitor la prognoza Comisiei Europene privind economia şării noastre în anul 2009.

În ceea ce priveşte revizuirea estimărilor CE privind creşterea economică, de la 4,7% la 1,75%, ministrul susţine: "Aceste date pot fi reale. Însă ţinta fixată de noi, de 2,5% creştere economică, este realistă, bazându-se pe o evaluare corectă a tuturor sectoarelor economiei".

Riscurile care ameninţă perspectivele de creştere ale UE sunt echilibrate

Conform previziunilor intermediare ale Comisiei, creşterea economică ar fi scăzut în 2008 cu aproximativ 1% atât în UE, cât şi în zona euro, faţă de pragul puţin sub 3% din 2007. În 2009, PIB real ar urma să scadă brusc, cu aproximativ 1,8% în UE şi cu 1,9% în zona euro, urmând apoi să crească cu aproximativ 2% în 2010.

Degradarea perspectivelor economice ar urma să se repercuteze asupra finanţelor publice, deficitul global al UE urmând să crească în acest an cu mai mult decât dublul său, ajungând la 4,5 în 2009. Riscurile care ameninţă perspectivele de creştere sunt echilibrate, mai informează Comisia, creşterea putând fi mai puternică decât se preconizează, dacă, de exemplu, pachetele fiscale vor restabili încrederea investitorilor şi consumatorilor mai rapid decât s-a prevăzut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb