CEA MAI MARE INVESTIŢIE A STATULUI, ÎN PERICOL Trei investitori se retrag din proiectul Unităţilor 3 şi 4

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 21 ianuarie 2011

"GDF Suez" Franţa, "RWE" Germania şi "Iberdrola" Spania au decis să nu mai participe la proiectul de construcţie a Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, au anunţat, ieri, companiile într-un comunicat. Investiţia în cele două reactoare cu o putere de 1400 MW este evaluată la patru miliarde de euro. Statul, prin "Nuclearelectrica", este acţionar majoritar cu o cotă de circa 60%.

Motivele care au stat la baza deciziei celor trei investitori sunt incertitudinile economice şi cele privind piaţa de energie, în marea lor parte datorate crizei financiare actuale, care nu pot fi conciliate cu necesarul de capital pentru dezvoltarea unui nou proiect nuclear.

Comunicatele mai arată că decizia investitorilor nu pune la îndoială calitatea tehnică a proiectului, recent recunos-cută de Comisia Europeană, şi nici angajamentul grupurilor "GDF SUEZ", "Iberdrola" sau "RWE" de a se dezvolta pe piaţa de energie din România. Cele trei companii îşi vor continua alte proiecte de dezvoltare a unor noi capacităţi nucleare.

Tot ieri, Ministerul Economiei a anunţat că nu a primit o informare oficială din partea acestor companii cu privire la o eventuală decizie de retragere. Următoarea întâlnire a acţionarilor companiei de proiect "EnergoNuclear" va avea loc luni, 24 ianuarie 2011.

Primul acţionar care s-a retras din proiect a fost CEZ, care deţinea 9,15% din "EnergoNuclear", compania de proiect pentru construcţia celor două unităţi. "CEZ" a vândut acţiunile sale din "EnergoNuclear" către "Nuclearelectrica", acţionarul majoritar contra sumei de 7,4 milioane de lei (valoarea nominală a acţiunilor). Tranzacţia se aliniază intenţiei afirmate a "CEZ" de a concentra principalele investiţii în Republica Cehă şi în consolidarea achiziţiilor existente din străinătate. "RWE", "Enel" (Italia) şi "GDF Suez" mai au fiecare câte 9,15% din titlurile "EnergoNuclear", în timp ce"ArcelorMittal" România şi "Iberdrola" deţin câte 6,2% din acţiuni.

Surse din piaţa de energie susţin că principala problemă a proiectului este lipsa finanţării, mai ales că jumătate trebuia asigurată de statul român. Aceleaşi surse mai afirmă că proiectul de construcţie a reactoarelor nu mai are acum niciun sens fără cei patru investitori şi că trebuie refăcut pentru o capacitate instalată mult mai mică.

Tudor Şerban, consilier al Minis-trului Economiei şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al "EnergoNuclear", ne-a declarat că proiectul va continua chiar dacă s-au retras patru investitori din şase. "Vom căuta alţi investitori şi proiectul va continua, nu va fi abandonat", ne-a spus domnia sa.

Pe 24 ianuarie, investitorii privaţi ar fi trebuit să dea un răspuns "Nuclearelectrica" asupra cotelor pe care sunt dispuşi să le preia din participaţia majoritară a companiei de stat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb