CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 1 - 8 AUGUST Romgaz - liderul creşterilor din BET şi BET-XT

A.I.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 10 august 2018

Romgaz - liderul creşterilor din BET şi BET-XT

Acţiunile producătorului de gaze naturale Romgaz Mediaş (SNG) au urcat cu 5,31%, în raport cu moneda europeană, în intervalul 1 - 8 august, devenind, astfel, titlurile cu cea mai mare rentabilitate din cadrul indicilor BET şi BET-TX, care au crescut cu 2,36%, respectiv 1,99%, în perioada menţionată.

Cu excepţia şedinţei din data de 7 august, când preţul acţiunii SNG a stagnat, în celelalte cinci zile bursiere incluse în intervalul avut în vedere, cotaţia producătorului de gaze naturale a oscilat între o creştere de 0,15%, apărută pe data de 8 august, şi un avans de 2,42%, consemnat în şedinţa din data de 5 august.

Aprecierea preţului producătorului de gaze naturale apare în condiţiile în care, pe data de 14 august, emitentul îşi va publica rezultatele financiare pentru primul semestru al acestui an, producătorul de gaze naturale obişnuind piaţa, în ultimul timp, cu rezultate pozitive.

În săptămânalul de analiză tehnică pentru acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) publicat de echipa de la BT Capital Partners, pe data de 6 august, se notează: "Deşi în câteva rânduri preţul acţiunii SNG a părut să alunece decisiv sub suportul (n.r. nivel de preţ ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) anticipat de noi la 31 de lei/acţiune, până la urmă se poate afirma că nivelul a ţinut, iar SNG s-a menţinut în acest fel şi în parametrii canalului de ansamblu ascendent.

Evoluţiile din ultimele şedinţe sugerează că acţiunile au început recuperarea (n.r. după scăderile înregistrate de cotaţia titlului în luna iulie) - ne rămâne acum să vedem cum vor reacţiona la confluenţa Fibonacci (n.r. concept de analiză tehnică ce se referă la zone de suport sau de rezistenţă - ce acţionează ca o potenţială barieră în faţa creşterii preţului) de la 33 lei/unitate, nivel pe care îl luam în calcul încă de acum o lună".

Potrivit echipei de la BT Capital Partners, dacă acţiunea SNG va avea suficientă forţă încât să învingă această rezistenţă, este foarte probabil să asistăm la reluarea tendinţei ascendente în cadrul canalului de trend pe termen lung.

Pe data de 19 iulie, cotaţia producătorului de gaze naturale a fost lovită de anunţul conform căruia preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători este posibil să fie plafonat la 55 lei/Mwh, până la 30 iunie 2021, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat de Ministerul Finanţelor Publice, ce a fost retras a doua zi.

În acea zi, preţul acţiunii emitentului a coborât cu circa 5%, pe fondul unor transferuri de 1,36 milioane de titluri, rulaj care, cu excepţia şedinţei din data de 12 noiembrie 2013, prima zi de tranzacţionare a companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), reprezintă cel mai mare volum înregistrat de titlurile companiei de la listare şi până în prezent.

Pentru primul trimestru al acestui an, emitentul a raportat un profit net de 501,2 milioane de lei, în scădere cu 10,64% faţă de rezultatul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2017.

Anul trecut, Romgaz a obţinut un profit net de 1,87 miliarde lei, cu 82% mai mare faţă de anul anterior, pe fondul unei cifre de afaceri în valoare de 4,59 miliarde lei în 2017, comparativ cu 3,41 miliarde lei, realizată în anul 2016.

Acţionarul principal al companiei este Statul Român, care, prin Ministerul Energiei, are o participaţie de 70% din producătorul de gaze naturale.

Valoarea de piaţă a emitentului la BVB este de 12,5 miliarde de lei.

Ponderea titlurilor SNG în indicii BET şi BET-XT este de 10,98%, respectiv 9,78%.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 0,3%, în intervalul 1 - 8 august, în raport cu moneda euro.

Din cadrul său, cea mai bună evoluţie a fost avută de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au urcat cu 1,46%, în intervalul avut în vedere.

Miercuri, 8 august, preţul acţiunilor FP a coborât cu 0,11%, pe fondul unui volum de 1,25 milioane de titluri, sub media celor 20 de zile anterioare, de circa 2,15 milioane de unităţi.

Clasamentul rentabilităţilor de la BVB, în perioada menţionată, este condus de titlurile Oltchim (OLT), cu un avans de 17,65%, în raport cu moneda euro.

Pe poziţia a doua a acestei ierarhii se situează acţiunile Electromagnetica (ELMA), cu un avans de 6,53%, podiumul rentabilităţilor bursei fiind completat de titlurile Aages (AAG), a căror cotaţie a urcat cu 6,3%, în raport cu moneda euro, în intervalul 1 - 8 august.

Topul fondurilor de investiţii, în intervalul 31 iunie - 7 august, este condus de titlurile ETF - BET Tradeville, care au urcat cu 2,25%.

Pe locul al doilea în acest clasament se află Certinvest BET Index, cu o creştere de 1,98%, în timp ce titlurile BT Maxim, care s-au apreciat cu 1,79%, completează podiumul fondurilor de investiţii.

Cotaţia aurului a scăzut cu 0,16%, iar cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a coborât cu 0,37%, în intervalul 1 - 8 august.

Depozitele bancare în euro au avut o rentabilitate de 0,02%, în perioada avută în vedere, în timp ce depozitele în lei ar fi adus o pierdere de 0,33%.

Preţul criptovalutei Bitcoin, raportat la moneda euro, a scăzut cu 17,38%, în intervalul 1 august - 8 august.

Potrivit CoinDesk Price Index (indice ce reprezintă o medie a preţurilor criptomonedei la principalele burse din lume), ieri, în jurul orei 10:30, criptovaluta se tranzacţiona în jurul nivelului de 6.320 de dolari.

Tot ieri, la ora menţionată, valoarea de piaţă a monedei digitale era de aproape 109 miliarde de dolari, potrivit site-ului "coinmarketcap.com".

Precizări:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Indicii Bursei de Valori Bucureşti sunt calculaţi pe baza cotaţiilor de închidere, în timp ce în cazul acţiunilor, în calcul este folosit preţul mediu. Piaţa AeRO nu este avută în vedere. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb