Indicii BET, BET-FI şi BET-XT au înregistrat scăderi în perioada 30 iunie-30 iulie 2014, ca urmare a diminuărilor înregistrate de companiile ce îi compun.
BET, indicele de referinţă al pieţei de capital, care include cele mai lichide 10 companii listate pe piaţa reglementată BVB, s-a depreciat cu 1,46% în intervalul analizat, influenţat fiind, în principal, de descreşterile cotaţiilor titlurilor Nuclarelectrica, de 11,39%.
Indicele BET-FI, a marcat o scădere de 0,13% în perioada 30 iunie-30 iulie, cauzată de deprecierea titlurilor Fondului Proprietatea (FP) cu 2%.
Cel mai mare avans dintre societăţile ce il compun a fost înregistrat de SIF3 Transilvania (+6,66%). Pe locul al doilea în clasamentul creşterilor s-a poziţionat SIF1 Banat Crişana (+2,56%) iar cea de-a treia poziţie a fost adjudecată de SIF4 Muntenia (+1,39%).
Bet-XT a evoluat şi el negativ, cu un procent de 1,02%, Banca Comercială Carpatica (BCC) marcând, totuşi, cea mai mare creştere din indice (10,77%), pe fondul zvonurilor cu privire la existenţa a patru mari investitori interesaţi să intre în acţionariatul BCC.
Nicu Grigoraş, directorul departamentului front-office la "Intercapital Invest", apreciază că scăderea celor trei indici a fost influenţată de evoluţia fluctuantă a pieţelor externe, care s-a transferat şi în ţara noastră.
Domnia sa este de părere că deprecierea indicilor nu este tocmai semnificativă, "fiind vorba mai mult de o evoluţie laterală".
Topul celor mai profitabile acţiuni de la BVB a plasat titlurile MJ Maillis (MJM) pe primul loc (+159,08%), Electroputere (EPT) pe locul secund (+18,35%) şi STK Emergent (STK), pe al treilea (+15,72%).
În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, în intervalul 30 iunie-30 iulie, cea mai mare creştere a înregistrat-o FDI Carpatica Stock, ale cărui unităţi au urcat cu 1,38%, faţă de euro.
Poziţia a doua a fost ocupată de FDI Zepter Defensive, (cu o creştere de 1,31%), un fond cu plasamente în instrumente financiare cu risc scăzut, precum obligaţiuni şi titluri de stat. Topul a fost completat de Certinvest Short Fund (1,10%).
"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,19%), în perioada 30 iunie-30 iulie 2014, în timp Romanian Intenational Bank a dat cel mai bun randament la depozitele în lei: -0,05%.
În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a crescut cu 0,71% faţă de euro, iar moneda naţională s-a depreciat cu 0,35% comparativ cu euro.
• Precizare
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.
Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.
Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.