CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 30 IUNIE-30 IULIE Indicii BET, BET-FI şi BET-XT, în scădere

Gabriela Mărăcineanu
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 1 august 2014

Indicii BET, BET-FI şi BET-XT, în scădere

Indicii BET, BET-FI şi BET-XT au înregistrat scăderi în perioada 30 iunie-30 iulie 2014, ca urmare a diminuărilor înregistrate de companiile ce îi compun.

BET, indicele de referinţă al pieţei de capital, care include cele mai lichide 10 companii listate pe piaţa reglementată BVB, s-a depreciat cu 1,46% în intervalul analizat, influenţat fiind, în principal, de descreşterile cotaţiilor titlurilor Nuclarelectrica, de 11,39%.

Indicele BET-FI, a marcat o scădere de 0,13% în perioada 30 iunie-30 iulie, cauzată de deprecierea titlurilor Fondului Proprietatea (FP) cu 2%.

Cel mai mare avans dintre societăţile ce il compun a fost înregistrat de SIF3 Transilvania (+6,66%). Pe locul al doilea în clasamentul creşterilor s-a poziţionat SIF1 Banat Crişana (+2,56%) iar cea de-a treia poziţie a fost adjudecată de SIF4 Muntenia (+1,39%).

Bet-XT a evoluat şi el negativ, cu un procent de 1,02%, Banca Comercială Carpatica (BCC) marcând, totuşi, cea mai mare creştere din indice (10,77%), pe fondul zvonurilor cu privire la existenţa a patru mari investitori interesaţi să intre în acţionariatul BCC.

Nicu Grigoraş, directorul departamentului front-office la "Intercapital Invest", apreciază că scăderea celor trei indici a fost influenţată de evoluţia fluctuantă a pieţelor externe, care s-a transferat şi în ţara noastră.

Domnia sa este de părere că deprecierea indicilor nu este tocmai semnificativă, "fiind vorba mai mult de o evoluţie laterală".

Topul celor mai profitabile acţiuni de la BVB a plasat titlurile MJ Maillis (MJM) pe primul loc (+159,08%), Electroputere (EPT) pe locul secund (+18,35%) şi STK Emergent (STK), pe al treilea (+15,72%).

În ceea ce priveşte fondurile de investiţii, în intervalul 30 iunie-30 iulie, cea mai mare creştere a înregistrat-o FDI Carpatica Stock, ale cărui unităţi au urcat cu 1,38%, faţă de euro.

Poziţia a doua a fost ocupată de FDI Zepter Defensive, (cu o creştere de 1,31%), un fond cu plasamente în instrumente financiare cu risc scăzut, precum obligaţiuni şi titluri de stat. Topul a fost completat de Certinvest Short Fund (1,10%).

"Marfin Bank" a asigurat cel mai bun randament în privinţa depozitelor în euro (0,19%), în perioada 30 iunie-30 iulie 2014, în timp Romanian Intenational Bank a dat cel mai bun randament la depozitele în lei: -0,05%. 

În aceeaşi perioadă, cotaţia aurului a crescut cu 0,71% faţă de euro, iar moneda naţională s-a depreciat cu 0,35% comparativ cu euro.  

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb